fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

איכות חיים

כותב:
תוכן עניינים

“הצלחה היא לא המפתח לאושר; אושר הוא המפתח להצלחה. אם אתם אוהבים את מה שאתם עושים, אתם תהיו מצליחים.” הציטוט הזה, מאת הפילוסוף אלברט שווייצר, מזכיר לנו שאיכות החיים שלנו קשורה בהגשמה ובשמחה שבעצם העשייה, ולא רק בתוצאה הסופית. אז כשאנחנו מדברים על “איכות חיים”- על מה בעצם אנחנו מדברים? האם איכות החיים של האדם תלויה בתנאי הקיום החיצוניים והחומריים? או שישנם גם גורמים פנימיים, המשפיעים עליה? ומה הקשר בין הציפיות והתפיסות שלנו לאיכות החיים שלנו?

המושג “איכות חיים” הוא מושג המתייחס להיבטים שונים ברווחת האדם ורמת הסיפוק שלו מנסיבות חייו. איכות החיים מושפעת לא רק מקריטריונים חומריים, של מצב כלכלי ובריאות גופנית, אלא גם מתפיסות סובייקטיביות, מערכות יחסים והגשמה עצמית. במאמר זה, נסקור את המרכיבים השונים של איכות החיים, ונדון בדרכים שונות שיכולות להעלות אותה.

מהם המרכיבים של איכות חיים?

איכות החיים של האדם היא נגזרת של מספר מרכיבים. נמנה פה כמה מהעיקריים שבהם:

תפיסה והערכה עצמית-

אחד מהרכיבים המשמעותיים של איכות חיים היא הדרך שבה אדם תופס את עצמו. דימוי עצמי והערכה עצמית מהווים את התפיסה הכוללת של האדם לגבי עצמו ואת האמונה שיש לו בנוגע לערך שלו. תפיסה זו משפיעה על ההרגשה שלנו לגבי היכולות שלנו ומקומנו בעולם. הערכה עצמית בריאה מאפשרת לאדם לחוש ביטחון, יציבות והסתכלות חיובית, ובכך תורמת משמעותית לאיכות החיים שלו.

תפקוד ותחושת רווחה-

מרכיב חיוני נוסף של איכות חיים הוא התפיסה שיש לאדם לגבי התפקוד, תחושת הרווחה והמצב הכללי שלו. פה נכללים היבטים כמו הבריאות הפיזית והנפשית, רמת האיזון והיציבות הרגשית וכן תחושה כללית של שביעות רצון מנסיבות חייו. למשתנים כגון נגישות לטיפול רפואי, סביבה חברתית תומכת ותחושת משמעות, יש תפקיד בקביעת איכות החיים של האדם בהקשר הזה.

תפיסות תרבותיות וחברתיות-

תפיסת האדם לגבי מקומו בחברה ובתרבות, גם היא אלמנט משמעותי בקביעת איכות החיים. יחסים חברתיים ותחושת שייכות ומעורבות תורמים לרווחה הכוללת שלנו. כאשר האדם חש מוערך, רצוי ומחובר לאחרים סביבו, עולה הסבירות שתהיה לו זהות חברתית חיובית, והדבר ישפיע על איכות חייו. מצד שני, תחושות של בידוד חברתי, אפליה ותלישות יכולות לצמצם משמעותית את חוויית הרווחה של האדם.

תפיסה והערכה ביחס למטרות, ציפיות וסטנדרטים-

היבט זה של איכות חיים עוסק בשאלה כיצד האדם מעריך את עצמו בהקשר של השגת היעדים שלו, ובאופן ספציפי יותר, כיצד הוא מודד הישגים אלו ביחס לרף הציפיות שהציב לעצמו. פה נתבונן על נושאים כמו- תחושת הישג, שאיפות, כלים להשגת מטרות אישיות וחוויה פנימית של התקדמות לקראת היעדים שהוצבו. במקביל, איכות החיים נגזרת גם מהיכולת לתפקד מתוך איזון בריא בין שאיפה להישגים לבין סיפוק מהדרך.

איך ניתן להגיע לאיכות חיים אמיתית?

טיפוח של איכות חיים טובה היא שאיפה אוניברסלית של בני אדם, שמשלבת את הרצון לחוות תחושות של רווחה, סיפוק והגשמה. נשאלת השאלה, כיצד נוכל להשפיע לטובה על איכות החיים שלנו? והאם ישנן אסטרטגיות שיכולות לסייע לנו בכך? על מנת להתייחס לשאלות אלה, נמנה כמה מהגורמים שמשפיעים על איכות החיים.

מה משפיע על איכות החיים שלנו?

גורמי לחץ-

לחץ, בין אם הוא קשור לעבודה, יחסים או נסיבות אחרות, יכול להשפיע באופן ניכר על איכות החיים. רמות גבוהות של סטרס עלולות לגרום לבעיות בריאות שונות וקשיים נוספים. בעזרת טכניקות להורדת סטרס, וקבלת עזרה מקצועית במידת הצורך, נוכל לשפר את איכות חיינו.

ציפיות ואמונות-

האמונות שלנו מעצבות את תפיסת העולם ומשפיעות על איכות חיינו. אמונות נוקשות עלולות להוביל לחוסר שביעות רצון. מומלץ לטפח גישה של הערכה ופתיחות תפיסתית, כדי לאפשר לעצמנו לפגוש את אתגרי החיים מתוך תחושת מסוגלות ויציבות פנימית.

אישיוּת ותכונות-

לתכונות האישיוֹת שלנו יש מקום חשוב בקביעת איכות החיים. תכונות כמו אופטימיות, גמישות מחשבתית, חוסן נפשי ומוכנות ללמוד הן חלק מהתכונות המקושרות לאיכות חיים. לא אצל כולנו הן פעילות באופן טבעי, אך בהחלט ניתן לפתח ולשכלל אותן.

אמצעי התמודדות-

הדרך שבה אנחנו מתמודדים עם אתגרים וקשיים משפיעה רבות על איכות חיינו. מנגנונים יעילים להתמודדות, כמו כישורים לפתרון בעיות, תמיכה חברתית ודרכים בריאות לשחרור מתח, יכולים לתרום לאיכות החיים. לכן כדאי לפתח אסטרטגיות כאלה, ובמידה שנדרש- לפנות לקבלת הכוונה  מקצועית.

תחושת רווחה –

בעוד שרווחה כלכלית לבדה לא בהכרח תבטיח איכות חיים גבוהה יותר, הרי שהיא יכולה להשפיע על היבטים מסויימים של איכות החיים. נגישות לטיפול רפואי, השכלה ואמצעי קיום בסיסיים תורמת לתחושת הסיפוק והנוחות שלנו. עם זאת, מעבר לרמה ממסוימת של תנאים כלכליים, ההשפעה של עושר חומרי על איכות החיים יורדת, ונדרשים תנאים נוספים על מנת להעלות אותה.

האם טיפול יכול לשפר את איכות החיים?

בנוסף לגורמים שהוזכרו למעלה, טיפול פסיכולוגי יכול בהחלט לסייע בשיפור איכות החיים, בכך שהוא מספק לאדם סביבה בטוחה ותומכת, כדי להתוודע למחשבות, לרגשות ולהתנהגויות שלו. הטיפול מקנה לאדם הבנה עמוקה יותר לגבי עצמו, חושף נושאים הדורשים התייחסות ומאפשר לו לפתח כלים יעילים להתמודד עם קשיים בחייו.

בעזרת תמיכה של מטפל מיומן, יוכל האדם לרכוש תובנות בעלות ערך, לפתח נקודות מבט מיטיבות ולשכלל את יכולת ההתמודדות עם אתגרים, ומתוך כך- להעלות את איכות חייו.

לסיכום

הבנה של הגורמים המרכיבים את איכות חיינו יכולה לעזור לנו להרחיב ולשפר אותה. איכות החיים מושפעת מהתפיסות שיש לנו לגבי עצמנו במישורים שונים, מנסיבות חיים, מתכונות אישיות, מכישורי ההתמודדות שלנו עם אתגרים ועוד. חשוב לזכור, שישנן דרכים שונות לשפר ולהרחיב רבים מהגורמים הללו בחיינו, ובכך להעלות את איכות החיים שלנו.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן