fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

דיכאון אחרי לידה

כותב:
תוכן עניינים

דיכאון אחרי לידה: זה טבעי, את לא לבד ואפשר לטפל!

כשאני ובן זוגי החלטנו להביא ילד לעולם היו לי הרבה חששות בגלל עניין רפואי נשי ממנו אני סובלת. באופן מפתיע ומשמח הצלחנו להקלט מיד! ההתרגשות הייתה גדולה, פנטזתי על הרגשת האושר הגדול כשהתינוק יגיע לעולם, מאד רציתי כבר להחזיק ולנשק אותו. לא לקחתי בחשבון, שלפעמים הדברים במציאות קורים קצת אחרת.

היום אני יודעת שמה שקרה לי אז זה דיכאון אחרי לידה. אני זוכרת שהרגשתי מעין חרדה לא מוסברת כל פעם שהייתי נשארת איתו לבד ולא הייתי יודעת בדיוק מה לעשות כשהוא בוכה. אמא שלי הייתה באה הרבה לעזור לי ובלב שלי לא רציתי שהיא תלך לעולם, פחדתי מלהיות איתו לבד והרגשות שלי אליו היו מעורבבים. תמיד מספרים לך ומכינים אותך שתרגישי מאושרת ואהבה אינסופית לתינוק שלך וזה עוד יותר מבלבל כשבמציאות את פשוט מרגישה חרדה ושהכל מוזר לך. לא שיתפתי אף אחד בהרגשה שלי מה שהכביד עליי עוד יותר, חשבתי שזה יעבור לבד עם הזמן אבל זה רק החמיר.

אחרי התקפי זעם בלתי מסוברים, בכי שיכל להמשך ימים ולילות בלי שינה – נכנעתי והפסקתי להדחיק. הלכתי לרופא ומילאתי שאלון אבחנה, עניתי בחיוב כמעט על כל הסעיפים ונקבעה האבחנה שלי שממנה כל כך רציתי להימנע, דיכאון אחרי לידה. הייתה בזה גם הקלה כי זה אומר שעכשיו יודעים מה קורה איתי ואני לא לבד, זה קורה לעוד הרבה נשים כמוני וזה לא אומר שאני רעה משוגעת או לא אוהבת את הילד שלי. התחלתי טיפול תרופתי שייצב אותי ובמקביל גם הלכתי לטיפול. ראשית עבדנו על הדפוסים ההתנהגותיים שלי, המטפלת זיהתה שאני לוקחת על עצמי הרבה יותר ממה שאני מסוגלת, למשל ניקיון אובססיבי של הבית, התובנה הראשונה שלי הייתה שאני לוקחת על עצמי מעבר ליכולתי ו”משחקת אותה” שהכל בסדר כדי לפצות על האשמה שאני מרגישה בסתר לבי על כך הקושי שלי לטפל בתינוק והעל הרגשות המעורבים כלפיו.

כיום לאחר תהליך התאוששות ופאוזה של 4 חודשים מהעבודה אני מרגישה שמצבי טוב יותר, מערכת היחסים שלי עם בעלי השתפרה ולמדתי לתקשר איתו את מה שאני מרגישה, ומעל הכל- אני מאושרת לבלות עם התינוק שלי ואני הולכת ונקשרת אליו כל יום יותר.

כולנו שמענו עליו, הוא מגיע באופנים שונים אצל נשים שונות ויכול להיות להגיע בזמן בו את דווקא נדרשת לשיא התפקוד שלך כאישה וכאם. דיכאון לאחר לידה הוא אותו דכדוך מפורסם הקיים לאחר הלידה ולפעמים הוא חולף ללא טיפול מיוחד, אך כאשר הוא מחריף נדרשת התערבות הן מצד הסביבה הקרובה והן בטיפול פסיכולוגי. ישנן נשים לאחר טיפול שיוצאות מהדיכאון לאחר לידה כשהן מחוזקות ונושמות לרווחה- אז כנראה שגם לך זה אפשרי.

 

 מה הוא דיכאון אחרי לידה?

דיכאון אחרי לידה הוא תת סוג של דיכאון המופיע תקופה קצרה לאחר הלידה אשר המאפיינים שלו כוללים את כל המאפיינים של הדיכאון הרגיל: נדודי שינה, תחושת עצב קשה, ירידה בתיאבון, ירידה דרסטית בתפקוד ועוד. תופעה זו פוגעת בכאחת מתוך כל שמונה יולדות. על מנת לאתר את הנשים אשר סובלות מבעיית דיכאון אחרי לידה, כל אם לתינוק בן 3 חודשים מתבקשת למלא שאלון אבחון בטיפת חלב. בנוסף, גם בקורסי הכנה ללידה מכינים את הנשים להיערך לתופעה ולראותה כלגיטימית, לא מבהילה וכניתנת לטיפול.

 

גורמי סיכון לדיכאון אחרי לידה

מחקרים רבים ניסו למצוא את הגורמים להתמודדות עם תופעת דיכאון אחרי לידה, אך לעת עתה לא הצליחו להגיע לממצאים מוחלטים. נמצאו כמה גורמי סיכון לתופעה, אך חשוב לדעת שדיכאון אחרי לידה יכול להתעורר אצל כל אחת. השינויים בוויסות הורמונלי והשינוי הפיזיולוגי הקיצוני במשך ובזמן הלידה עלולים להשפיע על רמת הסרטונין במוח. לחרדה, תסכול והקשיים היומיומיים הנובעים ממחסור בשינה, מצבים בהם ישנה עליה ברמת הסטרס בעקבות מצב כלכלי המתבטא ביתר שאת כשמצטרף תינוק למשפחה, עלולים להחריף את תחושת הדכדוך שקיימת בדרך כלל אחרי הלידה לכדי דיכאון אחרי לידה של ממש. תינוק בעל מזג סוער– טיפול ממושך בתינוק בעל מזג סוער עלול ליצור אצל האם תחושת חוסר אונים שעלולה להחריף או דיכאון במהלך ההיריון.

 

לעתים דיכאון במהלך ההיריון יוצר מעגל קסמים שקשה יהיה לצאת ממנו ולגרום להופעת דיכאון לאחר לידה לדוגמה: אישה השרויה בדיכאון בזמן הריון ואינה מטפלת בעצמה כראוי (מבחינת תזונה ובדיקות רפואיות) מגבירה את סיכונה ללידה מוקדמת ולתינוק עם בעיות שונות, דבר אשר לכשעצמו מעלה את הסיכון לחוות דיכאון אחרי לידה.

האם אפשר לחזות דיכאון לאחר לידה?

חיזוי מדויק של דיכאון אחרי לידה הוא עדיין בגדר תעלומה למדע, כל אישה חווה לידה שונה לגמרי, גם אצל אישה אחת לידות שונות יחוו אחרת אחת מהשנייה ויעוררו תגובות שונות.

עם זאת, מחקר מ2019 [1] הצליח לזהות 4 מאפיינים שיכולים לנבא את חומרתו ואורכו של החמרת בתסמינים של דיכאון אצל נשים בשנה הראשונה לאחר הלידה. על פי הנתונים ב-72.8% מהמקרים החיזוי התגלה כמדויק.

המחקר מסייע בזיהוי מוקדם של דיכאון לאחר לידה ועוזר לאימהות לפנות לטיפול בהקדם האפשרי מה שמעלה את הסיכוי להחלמה מהירה יותר.

זיהוי הסימפטומים לתופעת דיכאון אחרי לידה

כאשר אנו דנים ברמת דיכאון אחרי לידה, יש להבחין בין דכדוך קל האופייני ונפוץ מאוד לאחר הלידה (הבייבי בלוז) לבין דיכאון ממש. על מנת לאבחן זאת יש לזהות ארבעה מהתסמינים הבאים לפחות:

 

  • מצב רוח ירוד במרבית שעות היום, כמעט כל יום
  • איבוד משקל ובעיות תיאבון
  • נדודי שינה וקשיי הירדמות (אינסומניה)
  • ירידה ניכרת בפעלתנות
  • מחשבות אובדניות
  • ערך עצמי נמוך
  • קשיים בתפקוד יום יומי

 

ארבעת הגורמים כללו:

  • מספר הילדים שיש לאם טרם הלידה
  • יכולות תפקודיות שלה בשגרה באופן כללי, קריירה, מערכות היחסים,
  • כמות משאבים שעומדים לרשותה ורמת השכלה שרכשה.
  • חומרת דיכאון בה היא לקתה ב4-8 שבועות אחרי יום הלידה.

 

השפעות שעלולות להיות על התינוק

מצבי דיכאון אחרי לידה עלולים לגרום לאם להרגשה שקשה לה מאד לטפל בתינוק שלה, זה יוצר אצלה תחושת אשמה גדולה יותר שרק מחמירה את ההרגשה הקשה.  זהו מצב נפשי שמצריך מהאם לדאוג לעצמה, בזמנים בהם עליה להקדיש את כל כולה ליילוד, אבל היא לא מסוגלת להתפנות אליו נפשית באמת. תינוק זקוק לקשר לביסוס של קשר ראשוני חיובי ובטוח עם האם וכאשר היא לא מסוגלת לתת לו את זה הוא עלול להמצא בסיכון לעיכובים התפתחותיים ועד להתמודדויות נפשיות בעתיד.  על האם לטפל בעצמה וכתוצאה מכך פוגע בטיפול בתינוק שזה עתה נולד ובתחושת הביטחון הבסיסי שלו. ככל שהאם לא מטפלת בדיכאון שלה לאורך זמן הוא עלול להחמיר וכך גם הסביבה של התינוק הופכת לפחות ופחות אופטימלית להתפחות תקינה, זאת אחת הסיבות העיקריות בגללן זיהוי אבחון וטיפול מוקדם בדיכאון לאחר לידה הוא קריטי.

אפשרויות טיפול: דיכאון אחרי לידה

אותו דכדוך מפורסם הקיים לאחר הלידה חולף ללא טיפול מיוחד, אך כאשר הוא מחריף והאישה נמצאת במצב של הדחקה, נדרשת התערבות מצד הסביבה הקרובה לעידוד וקידום של פנייה לעזרה.

בטיפול פסיכולוגי לפני שהמצב יגיע להחמרה ויהפוך לדיכאון לאחר לידה. שיחות בנושאים המעיקים על המטופלת מוערכות כבעלות השפעה רבה על החלמתה ויציאה ממצב הדיכאון. ישנן נשים שלאחר שעוברות טיפול, הן חזקות אף משהיו לפני הדיכאון אחרי לידה. הטיפול מתמקד בדרך כלל בהתמודדות של האם עם המציאות החדשה לאחר הלידה, הכוחות הקיימים ואלו הנדרשים ממנה, הקשיים בגידול הילד ובהתמודדות עם בן הזוג, המחשבות השליליות וחוויות של כעס וחוסר שקט, התחושות הפיזיות הכוללות לעתים חרדה או טראומה מהלידה וסיוע במתן כלים להתמודדות עם דיכאון לאחר לידה על ידי זיהוי ושינוי המחשבות השליליות במחשבות היוצרות ביטחון ותחושת ערך עצמי גבוה יותר. כמו כן, במקרים מסוימים ניתן טיפול תרופתי למשך תקופת הטיפול הפסיכולוגי בכדי להוריד את רמת הדיכאון ולאפשר רמת תפקוד גבוהה יותר.

טיפול תרופתי:  בדרך כלל ינתנו לאישה תרופות נוגדות דיכאון מקבוצת- SSRI`S כדוגמת פרוזאק, סרוקסט, ציפרמיל, פבוקסיל, לוסטרל). התרופות נבדלות זו מזו רק בתופעות הלוואי ולא ביעילותן. טיפול מונע – יש לשים לב שנשים אשר התמודדו בעבר עם  דיכאון אחרי לידה בעלות סיכוי גבוה ללקות בו שוב בלידות הבאות ומומלץ (כמובן בהתייעצות עם פסיכיאטר) לנקוט בטיפול מונע במהלך ההיריון.

 

לסיכום

דיכאון אחרי לידה היא תקופה שיכולה להיות מורכבת מאד להתמודדות, את זקוקה להמון תמיכה על מנת להמשיך לתפקד וייתכן ותצטרכי לעצור הכל ולקחת את הזמן לטפל בעצמך ובתינוק שלך. חשוב מאד להכיר בתסמינים ולא להדחיק את מה שאת מרגישה, להיות בקשר עם התחושות והחוויה שלך למענך למען משפחתך ותינוקך.

פנייה לעזרה מוקדמת היא משמעותית וקריטית, מכון חיבורים מונה צוות מטפלות מסורות בעלות נסיון רב שנים בהגשת תמיכה לנשים במצבי דיכאון לאחר לידה. נשות צוות חיבורים מקצועיות ובעלות הכשרות מתקדמות. פני אלינו עוד היום.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן