כולנו שמענו עליו, הוא מגיע באופנים שונים אצל נשים שונות ויכול להיות להגיע בזמן בו את דווקא נדרשת לשיא התפקוד שלך כאישה וכאם. דיכאון לאחר לידה הוא אותו דכדוך מפורסם הקיים לאחר הלידה ולפעמים הוא חולף ללא טיפול מיוחד, אך כאשר הוא מחריף נדרשת התערבות הן מצד הסביבה הקרובה והן בטיפול פסיכולוגי. ישנן נשים לאחר טיפול שיוצאות מהדיכאון לאחר לידה כשהן מחוזקות ונושמות לרווחה- אז כנראה שגם לך זה אפשרי.
דיכאון אחרי לידה הוא תת סוג של דיכאון המופיע תקופה קצרה לאחר הלידה אשר המאפיינים שלו כוללים את כל המאפיינים של הדיכאון הרגיל: נדודי שינה, תחושת עצב קשה, ירידה בתיאבון, ירידה דרסטית בתפקוד ועוד. תופעה זו פוגעת בכאחת מתוך כל שמונה יולדות. על מנת לאתר את הנשים אשר סובלות מבעיית דיכאון אחרי לידה, כל אם לתינוק בן 3 חודשים מתבקשת למלא שאלון אבחון בטיפת חלב. בנוסף, גם בקורסי הכנה ללידה מכינים את הנשים להיערך לתופעה ולראותה כלגיטימית, לא מבהילה וכניתנת לטיפול.
מחקרים רבים ניסו למצוא את הגורמים להתמודדות עם תופעת דיכאון אחרי לידה, אך לעת עתה לא הצליחו להגיע לממצאים מוחלטים. נמצאו כמה גורמי סיכון לתופעה, אך חשוב לדעת שדיכאון אחרי לידה יכול להתעורר אצל כל אחת. השינויים בוויסות הורמונלי והשינוי הפזיולוגי הקיצוני במשך ובזמן הלידה עלולים להשפיע על רמת הסרטונין במוח. לחרדה, תסכול והקשיים היומיומיים הנובעים ממחסור בשינה, מצבים בהם ישנה עליה ברמת הסטרס בעקבות מצב כלכלי המתבטא ביתר שאת כשמצטרף תינוק למשפחה, עלולים להחריף את תחושת הדכדוך שקיימת בדרך כלל אחרי הלידה לכדי דיכאון אחרי לידה של ממש. תינוק בעל מזג סוער– טיפול ממושך בתינוק בעל מזג סוער עלול ליצור אצל האם תחושת חוסר אונים שעלולה להחריף או דיכאון במהלך ההיריון.
לעתים דיכאון במהלך ההיריון יוצר מעגל קסמים שקשה יהיה לצאת ממנו ולגרום להופעת דיכאון לאחר לידה לדוגמה: אישה השרויה בדיכאון בזמן הריון ואינה מטפלת בעצמה כראוי (מבחינת תזונה ובדיקות רפואיות) מגבירה את סיכונה ללידה מוקדמת ולתינוק עם בעיות שונות, דבר אשר לכשעצמו מעלה את הסיכון לחוות דיכאון אחרי לידה.
כאשר אנו דנים ברמת דיכאון אחרי לידה, יש להבחין בין דכדוך קל האופייני ונפוץ מאוד לאחר הלידה (הבייבי בלוז) לבין דיכאון ממש. על מנת לאבחן זאת יש לזהות ארבעה מהתסמינים הבאים לפחות:
אותו דכדוך מפורסם הקיים לאחר הלידה חולף ללא טיפול מיוחד, אך כאשר הוא מחריף נדרשת התערבות הן מצד הסביבה הקרובה והן בטיפול פסיכולוגי לפני שהמצב יגיע להחמרה ויהפוך לדכאון לאחר לידה. שיחות בנושאים המעיקים על המטופלת מוערכות כבעלות השפעה רבה על החלמתה ויציאה ממצב הדיכאון. ישנן נשים שלאחר שעוברות טיפול, הן חזקות אף משהיו לפני הדיכאון אחרי לידה. הטיפול מתמקד בדרך כלל בהתמודדות של האם עם המציאות החדשה לאחר הלידה, הכוחות הקיימים ואלו הנדרשים ממנה, הקשיים בגידול הילד ובהתמודדות עם בן הזוג, המחשבות השליליות וחוויות של כעס וחוסר שקט, התחושות הפיזיות הכוללות לעתים חרדה או טראומה מהלידה וסיוע במתן כלים להתמודדות עם דיכאון לאחר לידה על ידי זיהוי ושינוי המחשבות השליליות במחשבות היוצרות ביטחון ותחושת ערך עצמי גבוה יותר. כמו כן, במקרים מסוימים ניתן טיפול תרופתי למשך תקופת הטיפול הפסיכולוגי בכדי להוריד את רמת הדיכאון ולאפשר רמת תפקוד גבוהה יותר. טיפול תרופתי – בדרך כלל תינתנה תרופות נוגדות דיכאון מקבוצת- SSRI`S כדוגמת פרוזאק, סרוקסט, ציפרמיל, פבוקסיל, לוסטרל). התרופות נבדלות זו מזו רק בתופעות הלוואי ולא ביעילותן. טיפול מונע – יש לשים לב שנשים אשר לקו בעבר בבעיית דיכאון אחרי לידה בעלות סיכוי גבוה ללקות בו שוב בלידות הבאות ומומלץ (כמובן בהתייעצות עם פסיכיאטר) לנקוט בטיפול מונע במהלך ההיריון.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
בכללותו מדובר במנעד רחב של מצבי נפש של דכדוך ועד לדיכאון עמיד. ישנם מצבי רוח משתנים וסוערים אצל חלקן ואצל חלקן חרדה המלווה במועקה תמידית וזה מאד משתנה. ישנן בנות המקשות ממש לתפקד ולטפל בתינוקן ואז מתעוררת בעיה מהותית. דיכאון אחרי לידה הוא נפוץ ומופיע אצל כ-10-15% מכלל הנשים.
לדיכאון לאחר לידה יש מאפיינים דומים לדיכאון מהסוג המוכר. מאפיינים יכולים לכלול תשישות תמידית, קושי לישון ולאכול ותחושות של ריקנות או עצב עמוק. במקרה של דיכאון לאחר לידה מה שעלול להחמיר את הקושי הוא האשמה של האישה על כך שהיא מרגישה ככה בזמן שאמורה להרגיש אהבה עצומה והתרגשות לקראת התינוק שלה שהגיע לעולם.
חשוב לדעת שיש מקרים של דיכאון לאחר לידה בהם הדיכאון הוא עמיד ואינו חולף ללא התערבות טיפולית. ישנן נשים שמשלבות טיפול תרופתי עם פסיכותרפיה או רק אחד מהם. ההמלצה היא לשלב ביניהם זו תקופה מורכבת בה מצד אחד האישה נדרשת לתפקוד מלא ומצד שני הנפש זועקת לעזרה, יש להיות קשובות לקצב הפנימי לצד הטיפול בתינוק, להיעזר במי ובמה שאפשר ומתי שניתן לעשות דברים שמסבים הנאה ורגיעה.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח׳ רוטשילד 45
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון פסיכולוגי מהמובילים בארץ, המציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בדיכאון ובחרדות בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 40 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה קלינית או פסיכותרפיסטים – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך.
מכון פסיכולוגי מהמובילים בארץ, המציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בדיכאון ובחרדות בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 40 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה קלינית או פסיכותרפיסטים – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך.
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים