“הטיפול שינה את איכות חיי לטובה. היום אני יותר אופטימית, סומכת על עצמי יותר, פחות חוששת להתנסות בדברים חדשים- מתוך אמונה שאוכל להתמודד עם ההשלכות, יותר בוחנת דברים ולא מתייחסת אליהם כאל עובדה, אני מצליחה לזהות טוב יותר אילו התנהגויות ודפוסי חשיבה הם יעילים עבורי ואילו לא”. (מטופלת מתל אביב)
אם היית צריך לתאר את עצמך בכמה מילים בלבד, במה היית בוחר? האם היית מתאר את עצמך כאדם שצריך לעבוד קשה כדי להשיג דברים? אהוב? מצחיק? או שאולי התיאורים שלך על עצמכם לא יהיו כל כך חביבים.
הערכה עצמית בריאה יכולה להשפיע לטובה על המוטיבציה שלנו, הרווחה הנפשית ועל רמת איכות החיים הכללית. יחד עם זאת הערכה עצמית גבוהה מדי או נמוכה מדי יכולה להביא איתה קשיים. הבנה טובה של מהי רמת ההערכה העצמית שלנו, מה הן החוזקות והאתגרים שלנו וטיפוח של יחס מיטיב ובריא כלפי עצמנו יכול לעזור לנו להגיע לחיים מאוזנים ומלאים.
הערכה עצמית מתקשרת למודעות עצמית, בטחון עצמי, לדפוסי ההתנהגות ובעיקר- לאמונות שצברנו על עצמנו ועל העולם במשך שנותינו. הערכה עצמית היא הדעה הכוללת שלנו על עצמנו איך אנו חשים לגבי היכולות והמגבלות שלנו. כשיש הערכה עצמית במידה בריאה, יש הרגשה נוחה עם עצמנו אנו מכבדים את עצמנו וככה גם האחרים. כאשר קיימת הערכה עצמית נמוכה, יש הערכה בלתי מספקת של הדעות הצרכים הרעיונות והרגשות, לפעמים יש דאגה מתמדת לגביי זה שאנחנו לא מספיק טובים.
הערכה עצמית יש השפעה על תכונות האופי שלנו, מימוש היכולות, דימוי עצמי ועוד.
אצל ילדים: כשאנו שואלים הורים מה הכי חשוב להם עבור ילדיהם הם כמובן יגידו שהם רוצים שהם יהיו מאושרים ובריאים. חשוב לדעת שפיתוח הערכה עצמית בריאה הוא ללא ספק חלק חשוב בבריאות הנפשית וחוסנם של הילדים. הערכה עצמית יכולה לשנות הרבה את האופן בו הילדים תופסים את עצמם ואת החיים. ילדים בעלי הערכה עצמית גבוהה אוהבים להתנסות בדברים חדשים, הם סקרנים ופנויים רגשית ללמידה, ובנוסף הם לא מודאגים מפני כשלון. לילדים עם הערכה עצמית בריאה יש מוכנות ללמוד מהטעויות של עצמם ויותר סבילות לביקורת או מצבים חברתיים לא נעימים כמו כן, הם גם נוטים פחות לסבול מהתעללות.
קשה לבודד גורמים חד משמעיים המשפיעים על הערכה עצמית כי האישיות שלנו היא כמו שמיכת טלאים ענקית שבין כל החלקים יש יחסי גומלין והשתנות מתמדת. הערכה עצמית מבוססת על נסיון העבר, מה שלמדנו בבית, חוויות ראשוניות בחברת בני גילנו, טראומות, מזג מולד ואיך שאחרים תופסים אותנו או לפחות איך שאנחנו מפרשים את איך שהם רואים אותנו. לאופן בו התייחסו אלינו בבית יש משקל רב בבניית ההערכה העצמית, אם בבית גרמו לנו להרגיש שעלינו להתאמץ כל הזמן כדי להשיג הערכה, חיבה וחום זה ילווה אותנו בהמשך חיינו ועלול להשפיע על המידה בה נעריך את עצמנו. נסיבות חיים נוספות עלולות להשפיע על רמת ההערכה עצמית כגון:
עד כמה אנחנו מאמינים בעצמנו? האם אנחנו מעריכים את עצמנו באופן מספק? יש כאן קישור למבחן עצמי שנועד לספר קצת על מידת ההערכה העצמית שלכם. ניתן גם לבחון את רמת ההערכה העצמית שלכם דרך הקריטריונים בסעיפים הבאים. אם אתם רוצים לעבור אבחון והערכה מקצועית בנושא כדאי לפנות לאנשי מקצוע המוסמכים כמו פסיכולוגים.
אמר פעם מורה רוחני בודהיסטי בשם צ’ארלס ז’אנו “אנחנו כל כך עסוקים בלדאוג לגוף שלנו יש המון תחזוקה, ובנוסף גם לדאוג לבדר את עצמנו שיהיה לנו נעים ונחמד ותעסוקה וכו’…אבל אם יד על הלב רוב האנשים אפילו לא מחבבים את עצמם…” אין כאן כוונה לזרוע פסימיות, אלא יותר דרך הומוריסטית לתאר את הטבע האנושי. בכולנו יש קול פנימי שופט ומקטין לפעמים וזה טבעי השאלה היא איך אנחנו מתייחסים אליו, כמה מקום נותנים לו והאם גם לו אנחנו מוכנים לסלוח. יש אנשים שאצלם ההערכה העצמית היא נמוכה יותר ביחס לשאר, היא עשויה להתבטא ב:
הערכה עצמית נמוכה באופן קיצוני עלולה לגרום למצבי נפש ירודים כמו חרדה או דיכאון., קושי במערכות יחסים, הצבה ומימוש מטרות ובמקרים ממש קיצוניים מחשבות אובדניות.
אצל ילדים גם אין להקל ראש כאשר ההערכה עצמית היא נמוכה, אצלם זה בא לידי ביטוי בתחושה של בטחון עצמי נמוך ופחד מחוסר קבלה של ילדים אחרים. כשזה מגיע לפעילויות חדשות, ילדים עם הערכה עצמית נמוכה עלולים לוותר בקלות ולהימנע מלנסות. ילדים כאלה יתקשו לעיתים לבקש עזרה לכן תפקיד המבוגרים לשים לב להתנהגויות ואיך שהם תופסים את עצמם.
הערכה עצמית גבוהה מדי מתפרשת לא אחת באופן שגוי בתור נרקיסיזם, עם זאת חשוב להבדיל בין השניים. אנשים עם קווי אישיות נרקיסיסטיים עשויים להצטייר כבעלי הערכה עצמית גבוהה, עם זאת דווקא הערך העצמי שלהם הוא מאד לא יציב ומשתנה תדיר בהתאם לסביבה שלהם, ולרוב נוטה להיות נמוך. מה שנראה בתור הערכה עצמית מופרזת הוא ניסיון לפצות אצל הנרקיסיסט על ערך עצמי נמוך.
יש כמה דרכים פשוטות לגלות האם יש לנו הערכה עצמית בריאה. כאשר יש לנו הערכה עצמית בריאה כנראה שהדברים האלו או חלק מהם יאפיינו אותנו:
הערכה עצמית בריאה יכולה לעזור לך להניע אותך להגיע ליעדים שלך ולחיות חיים מלאים ומשמעותיים. הערכה עצמית בריאה עוזרת לנו לנווט את דרכנו מתוך תחושה של מסוגלות בהשגה של מה שאנחנו רוצים וצריכים.
הערכה עצמית בריאה מאפשרת לנו להציב גבולות מתאימים בתוך מערכות היחסים והדבר שומר על מערכת בריאה עם עצמנו ועם האחר.
רמת ההערכה עצמית כוללת מנעד רחב של ביטויים ועוצמות. אם ההערכה עצמית שלך נמוכה באופן קיצוני מומלץ לפנות לטיפול רגשי או פסיכולוגי על מנת לעבור תהליך מחזק ומעצים בעזרת ליווי מקצועי.
הערכה עצמית נמוכה יכולה לבוא כתוצאה או לצד דיכאון וחרדה, במקרים אלו גם כדאי לקבל עזרה מקצועית כדי לא להישאר לבד עם הכאב הגדול והמצוקה.
לימדו להכיר את עצמכם, מה אתם באמת אוהבים ולמה אתם נמשכים? מה חשוב לכם ומה נותן לכם תחושת משמעות וסיפוק? עשו שלום עם הרגשות שלכם הם המצפן הפנימי שלכם ואינם מעידים עליכם שום דבר, כולם חשים את קשת הרגשות הכואבים והקשים וזה בסדר.
זה כולל את ההיבט הרגשי, פיזי ורוחני/ אנרגטי. אל תבזבזו אנרגיה יקרה על מחשבות מכאיבות, העזרו בכלים מעולם המדיטציה כדי לעבוד איתן, דאגו לגוף שלכם והתייחסו אליו כמשאב יקר שחשוב להזין ולטפח על ידי תזונה שינה טובה ומנוחה.
ערכו רשימה מדי לילה לפני השינה של 5 דברים טובים שקרו היום עליהם אתם אומרים תודה. תראו איזה קסם זה יחולל תוך שלושה שבועות.
עשו דברים מהם אתם מפיקים הנאה אבל שיאתגרו אתכם מעט. למשל למצוא תחביב חדש, פעילות יצירתית או למידה של משהו חדש. פעילות התנדבות גם היא יכולה לתרום לכם, כאשר אנו עושים משהו עבור אחרים זה מחזק את הערך העצמי שלנו.
ההערכה עצמית שלנו יכולה להיות תנודתית , למשל במקרים של דחייה רומנטית טבעי שנרגיש אי נוחות או פגיעה הקשורה לערך העצמי שלנו, השאלה היא עד כמה וכמה זמן ייקח לנו להתאושש מזה, והאם זה “יפרק” אותנו.
מכון חיבורים נמצא כאן כדי לעזור לכם וללוות אתכם דרך התמודדויות חיים שונות על מנת שתוכלו לחזור למוטב, להתחזק ולחזק הערכה העצמית שלכם. צוות המטפלים מונה אנשי טיפול בעלי נסיון עשיר תארים מתקדמים ולב רחב. מוזמנים להתייעץ לכל שאלה.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
תחושת הערך העצמי שלנו, הדרך שבה אנחנו תופסים את עצמנו והערך שלנו. כאשר יש הערכה עצמית בריאה זה מעיד על בריאות נפשית טובה, מודעות לחוזקות והחולשות שלנו יכולת טובה יותר לפתח מערכות יחסים ועוד.
על מנת להיות עמידים יותר בפניי אתגרים החיים, להיות מסוגלים להביע צרכים ורגשות אותנטיים שלנו, יכולת להציב גבולות בקשר, ועוד.
לפתח יחס חיובי כלפיי עצמנו, להיות בחמלה לקשיים ולאהוב את מה שיש. להציב לעצמנו אתגרים ויעדים קטנים, למצוא כל יום פעילות נעימה אפילו קטנה ולעשות אותה, לטפח תחביבים וללמוד דברים חדשים.
רוצים לדבר איתנו?
https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/self-esteem/tips-to-improve-your-self-
https://www.verywellmind.com/what-is-self-esteem-2795868
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח׳ רוטשילד 45
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון פסיכולוגי מהמובילים בארץ, המציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בדיכאון ובחרדות בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 40 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה קלינית או פסיכותרפיסטים – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך.
מכון פסיכולוגי מהמובילים בארץ, המציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בדיכאון ובחרדות בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 40 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה קלינית או פסיכותרפיסטים – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך.
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים