א’ התלוננה במשך חודשים על מיגרנות קשות. היא אמנם סבלה ממיגרנות בעבר, אך לאחרונה התסמינים הלכו והתגברו עד כדי פגיעה קשה בתפקוד היום יומי. גם בדיקות גופניות שנערכו לה לא הצביעו על בעיה רפואית כלשהי או ממצא נוירולוגי חשוד.
לאחר לבטים רבים ובעידוד בני משפחתה, היא החליטה לפנות בסופו של דבר לטיפול פסיכולוגי. במהלך השיחות התברר כי בחודשים האחרונים היא מתמודדת עם התעמרות פסיכולוגית סמויה במקום עבודתה. מצב זה אמנם לא בא לידי ביטוי בהשפלות פומביות, אך א’ הרגישה שלאט לאט מצמצמים את צעדיה – היא לא מוזמנת לפגישות עבודה חשובות, המנהלת הישירה שלה מתעלמת מהרעיונות שהיא מציעה ונותנת קדימות לעובדים אחרים, ובאופן כללי – היא מרגישה מאוד שקופה ולא רצויה. לאורך הפגישות התגבשה אצל א’ ההחלטה לחפש תפקיד אחר ולעזוב את מקום עבודתה הנוכחי. אמנם תהליך זה ערך לא מעט זמן והיה כרוך בלבטים וקשיים רבים, אך בסופו של דבר, נראה כי אותו צעד השפיע לטובה על מצבה הבריאותי. תסמיני המיגרנה פחתו בהדרגה, כמות ההתקפים הצטמצמה באופן ניכר וא’ שבה לתפקד פחות או יותר כבעבר, טעונה באנרגיות חדשות וחיוביות יותר.
בניגוד למה שרבים נוטים לחשוב, מחלות פסיכוסומטיות אינן מדומות ומלוות בכאב פיזי ובסימפטומים מוחשיים, בדיוק כמו כל מחלה פיזיולוגית אחרת. אלא שבניגוד למחלות ‘רגילות’, הנובעות ממקור אורגני כזה או אחר, מחלה פסיכוסומטית מתרחשת כתוצאה ממקור פסיכולוגי מסוים, בין אם מדובר בלחץ או בחרדה. כמו כן, עוצמת המחלה וחומרת התסמינים עשויים להשתנות מאדם לאדם, בהתאם למצב הנפשי בו הוא נתון.
מחלות פסיכוסומטיות עשויות לבוא לידי ביטוי באזורים שונים בגוף, בין אם מדובר במחלות עור, הפרעות במערכת העיכול, מיגרנות, הפרעות נשימה, או לחץ דם גבוה. אנשים הסובלים ממחלה פסיכוסומטית, מתקשים לתפקד ביום יום ולנהל אורח חיים שוטף וחשים תסכול רב לאור הניסיונות הכושלים למצוא הסבר רפואי למחלתם. מה שעשוי להחמיר את התסמינים הנפשיים עמם הם מתמודדים.
מאחר שמחלות פסיכוסומטיות מתבססות על מקור פסיכולוגי כזה או אחר, הטיפול בהן מתבצע לרוב באמצעות כלים פסיכותרפיים שונים, בין אם מדובר בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, מדיטציה, או טיפול פסיכודינמי.
מחלות פסיכוסומטיות עשויות להתפרץ כתוצאה מגורמים רגשיים שונים כמו – דיכאון, חרדה, לחץ נפשי, בריונות, טראומות, היפוכונדריה, או הפרעות אישיות. אם כי עדיין לא ברור לחלוטין איך אותם גורמים משפיעים בסופו של דבר על המערכת הפיסיולוגית ופוגעים במערת החיסון. אחת ההערכות היא כי הפגיעה הפיסיולוגית עשויה להתרחש כתוצאה משחרור של חומרים מסוימים אשר עשויים להופיע במצבי לחץ וחרדה. מעבר לכך, ישנה הערכה נוספת הגורסת כי בעיות פסיכוסומטיות עשויות לנבוע כתוצאה מתפקוד לקוי של אזורים מסוימים במח המעורבים בתהליך הוויסות הרגשי.
מחלות פסיכוסומטיות מכילות סימפטומים שונים ומגוונים ועשויות להופיע באזורים שונים בגוף:
כאבים פסיכוסומטיים עשויים לבוא לידי ביטוי בתחושת מחנק , שיעולים בלתי פוסקים וקשיי נשימה. לרוב סימפטומים אלו יופיעו בקרב אנשים הסובלים מבעיות נשימה מולדות כמו – אסטמה. כך שמצב של לחץ וחרדה עלול להגביר את חומרת התסמינים בקרב אותם אנשים.
הפרעות במערכת העיכול מהוות תסמין מאוד שכיח כשמדובר בבעיות פסיכוסומטיות, בין אם מדובר בכאבי בטן קשים, אולקוס, בחילות, שלשולים, עצירות, או הפרעות מעיים דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס.
פעמים רבות, בעיות פסיכוסומטיות באות לידי ביטוי בצורה של מחלות עור שונות, כמו – פריחות, גירודים, אקזמה, הרפס או אקנה.
שינוי פתאומי בקצב דפיקות הלב, תחושה של לחץ בחזה ושינויים דרסטיים בלחץ הדם, עשויים אף הם להעיד על הפרעה פסיכוסומטית מסוימת.
מצבי לחץ וחרדה עשויים להוביל לתסמינים פסיכוסומטיים שונים כמו – כאבים לא מוסברים המופיעים באזורים שונים בגוף, תופעות נוירולוגיות שונות כמו – כאבי ראש וסחרחורת, בעיות עיכול, הפרעות שינה ובעיות מיניות שונות כמו – כאבים במהלך המחזור החודשי או חוסר חשק מיני.
מחלות פסיכוסומטיות ניתנות לאבחון רק לאחר שנשללו בעיות בריאותיות אחרות הנובעות ממקור אורגני. עם זאת, לרוב מדובר בתהליך ארוך יחסית המצריך לא מעט בדיקות רפואיות ותשאול מעמיק מצד הרופא המטפל בנוגע לתסמינים השונים מהם סובל המטופל ולהיסטוריה הרפואית שלו.
על פי המדריך לאבחון בעיות נפשיות (DSM-5), אנשים הלוקים בהפרעה פסיכוסומטית כלשהי נדרשים להציג סימפטום מסוים או יותר המופיעים לאורך תקופה מינימלית של חצי שנה באופן רציף ומשבשים את ההתנהלות היום יומית, לצד גילויי לחץ וחרדה ומחשבות טורדניות רציפות.
פיברומיאלגיה מתאפיינת בעיקר בכאבים כרוניים מפושטים באזורים שונים בגוף, המלווים בין השאר בבעיות שינה ובמצבים נפשיים מסוימים כמו דיכאון, לחץ וחרדה. ישנן תיאוריות רבות לגבי הגורמים האחראיים להתפרצות המחלה, אך נכון לעכשיו עדיין אין מסקנה חד משמעית בעניין. לצד זאת, מחקרים מסוימים שנערכו בשנים האחרונות מראים פיברומיאלגיה עשויה להתפרץ בין השאר על רקע נפשי כתוצאה מטראומה קשה שהתרחשה בעברו של המטופל, בין אם מדובר בהטרדה מינית, אובדן של אדם קרוב, או הלם קרב.
הפרעות שינה מהוות לעתים סימפטום לבעיות פסיכוסומטיות כלשהן ועשויות להעיד על בעיה רגשית כלשהי כמו – דיכאון וחרדות. כאשר לעתים בעיות שינה עלולות להתעורר כתוצאה מאירוע ספציפי כמו פוסט טראומה או מוות של אדם קרוב.
מיגרנות וכאבי ראש המופיעים בתדירות גבוהה, מהווים לעתים סימפטומים פסיכוסומטיים כאשר הם נובעים כתוצאה ממצב נפשי מסוים, בין אם מדובר בלחץ, משברים אישיים, הפרעות במצב הרוח, חרדה או דיכאון.
כאמור, מחלה פסיכוסומטית היא מחלה פיזיולוגית בעלת תסמינים מוחשיים המתפרצת כתוצאה מגורמים נפשיים מסוימים כמו – לחץ, חרדה, דיכאון, או משבר אישי כלשהו. הפרעה סומטופורמית מתאפיינת גם היא בתסמינים גופניים כאלו ואחרים ומשלבת גורמים פסיכולוגיים מסוימים, אולם במקרה הזה לא ניתן להצביע על קיומה של מחלה כלשהי. מה שעלול להוביל לתחושה חזקה של דכדוך ותסכול בקרב המטופל ולהחמרה של התסמינים הנפשיים עמם הוא מתמודד. הפרעה סומטית מתאפיינת גם היא בתסמינים פיזיים המופיעים באופן תדיר ונובעים ככל הנראה ממצב נפשי מסוים. עם זאת, אנשים המתמודדים עם הפרעה סומטית סבורים כי אותם סימפטומים מקורם בגורם אורגני מסוים, כך שהקושי לאתר את המקור לבעיה מגביר את תחושת החרדה ועלול להוביל לפגיעה משמעותית בתפקוד היום יומי.
מחלות פסיכוסומטיות אמנם מבטאות כאב פיזי של ממש, אך המקור להן הוא רגשי ונעוץ במצבים נפשיים שונים. לכן, טיפול במחלות אלו משלב לרוב מיקוד בהיבט הפיזי, לצד טיפול בפן הנפשי, במטרה לאתר ולבחון לעומק את הגורמים השונים העשויים להביא להתפרצות המחלה.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מסייע למטופל לזהות את אותם דפוסים נפשיים העשויים להוביל להפרעות פסיכוסומטיות שונות ולהחליף אותם בדרכי התנהגות חיוביות ובריאות יותר. בדרך זו ניתן להבין טוב יותר את המנגנון המקשר בין הגוף לנפש ולהוביל להפחתת הסימפטומים הפיזיים והנפשיים הנלווים לכך.
טיפול באמצעות היפנוזה מאפשר למטופל לצלול פנימה אל מעמקי התת מודע, מבלי להתעמת עם מנגנוני הגנה פסיכולוגיים ואינטלקטואלים כאלה ואחרים. בדרך זו ניתן להגיע אל נבכי נפשו של המטופל ולאתר את אותם דפוסים נפשיים אשר עשויים להוביל להתפרצות של מחלות פסיכוסומטיות כאלו ואחרות ולווסת אותם בהדרגה. על ידי כך ניתן ליצור איזון בין הגוף לנפש ולהפחית את התסמינים הפיסיולוגיים הנלווים לכך.
אנשים רבים המתמודדים עם תסמינים פסיכוסומטיים נעזרים בתרגול מדיטציות, על מנת להפחית את התסמינים הגופניים ולהרגיע מעט את הנפש. שכן, במהלך המדיטציה מתרחשים בגוף תהליכים מסוימים במערכת העצבים המסייעים לוויסות של מערכות מסוימות בגוף כמו מערכת העיכול, הלב ולחץ הדם. לצד זאת, מדיטציה עשויה לסייע במצבים של לחץ רגשי ולהפחית דפוסי חשיבה שליליים העלולים להוביל למצבים נפשיים שונים כמו חרדה ודיכאון.
אם אתם מתמודדים עם בעיות פסיכוסומטיות שונות, חשוב לפנות לגורם טיפולי מוסמך, במטרה לבחון לעומק את הגורמים הפוטנציאליים המובילים להתפרצות המחלה. צוות המטפלים במכון חיבורים מתמחים בטיפול בחרדות ובמצבים נפשיים שונים באמצעות גישות טיפוליות שונות המתבססות על הנישה הקוגניטיבית התנהגותית. נשמח לתאם עמכם פגישה ולקבוע עבורכם תכנית טיפול ייעודית בהתאם לצרכיכם.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
מחלות פסיכוסומטיות מתפרצות כתוצאה מגורם פסיכולוגי כזה או אחר, בין אם מדובר בדיכאון, חרדה או מצבי לחץ.
מחלות פסיכוסומטיות מתפרשות על פני טווח רחב של אזורים ותסמינים, בין אם מדובר במחלות הקשורות למערכת העיכול, כמו מעי רגיז או קרוהן, מחלות הקשורות בכאב כמו פיברומיאלגיה, או הפרעות נוירולוגיות שונות כמו מיגרנה.
אבחון של מחלה פסיכוסומטית מתבצע על ידי רופא משפחה לאחר תשאול מעמיק לגבי הסימפטומים מהם סובל המטופל ועריכה של בדיקות רפואיות רלוונטיות, במטרה לשלול גורמים רפואיים אורגנים.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים