מיניות היא מושג רחב. למעשה מיניות בבסיס שלה היא צורך הישרדותי, והכח המניע של חיינו. הודות למיניות כולנו כאן, וגם אבות אבותינו.
להנות ממין זה מבורך אבל מה קורה כשאדם מתרגש ממין רק כאשר מעורבת בה אגרסיביות והוא לא יכול לשלוט בדחף שלו ? מה קורה כשהחיים מתנהלים סביב מיניות ויחסי מין באופן אובססיבי?
איך מיניות בריאה באה לידי ביטוי ואיך נזהה דפוסים של מיניות לא בריאה במערכות יחסים ובכלל?
מיניות היא צורך בריא ובסיסי, היא נותנת לנו מניע לפעול בהרבה מקרים היא מתקשרת ליצירתיות פריון אהבה, אינטימיות וקשר. מיניות בריאה היא מנגנון המכוון קודם כל כלפי עצמנו ומתקשר לנרקיסיזם הבריא שלנו, לאהבת הגוף ולעונג. יש ילדים צעירים שמתחילים בגיל מוקדם לחקור ולגעת באיברי המין שלהם וזה נחשב לדבר נורמטיבי ובריא. מחקרים הגדירו כמה מאפיינים לזיהוי והגדרה של מיניות בריאה אלו חלק מהם:
יש אנשים ומצבים בהם העיסוק הפרשנות והביטוי של מין אצל האדם אינם בריאים, עלולים לפגוע באחר וגם בעצמם. אלו הם חלק ממאפיינים הבולטים לזיהוי של דפוסי מיניות לא בריאה:
ישנם מצבים פסיכולוגיים שיכולים להתפתח כתוצאה מתפיסה מינית שהתעצבה באופן לא בריא כמו למשל:
אצל מתבגרים המיניות בצורתה הבוגרת נמצאת בשלבי התגבשות (תהליך שעשוי להמשך מעבר לגיל זה וגם לכל אורך החיים). בני נוער חווים התנסויות מיניות ראשוניות חוקרים ולומדים את גופם “הבוגר” ואת הישות המינית שבהם. גיל ההתבגרות רצוף בבלבול, הנובע מגורמים כימיים פיזיים רגשיים וחברתיים.
הזהות המינית המתגבשת שלהם עוד לא לגמרי ברורה וכך גם הגבולות במיטה. בשלב מסויים רוב ההורים חשים שאין להם עוד שליטה מלאה על מה שהנער עושה והם לא בהכרח מודעים לפעילות המינית שלו לכן חשוב לצייד את בני הנוער בתשתית מינית בריאה על ידי הקניית ידע חיזוק הבטחון והערך העצמי שלהם והמסר שמיניות היא דבר בריא ומהנה אך יכולה להיות פוגענית כאשר היא לא נעשית בהקשבה לגבולות שלהם.
ישנם כמה פרמטרים שיכולים לעזור לנו לזהות האם המיניות של המתבגר שלנו היא בריאה:
מיניות אצל ילדים נוכחת בצורתה ה”גולמית” והילדית. ילדים אינם מוכנים נפשית ופיזית לקיום יחסי מין כמו אנשים בוגרים אבל זה לא אומר שאין להם התעוררות מינית. הרבה הורים מוצאים עצמם נבוכים כאשר עליהם להסביר לילדים על מיניות או מגלים שהילד חוקר את איברי המין. חשוב מאד ככל הניתן להעביר מסר לילדים שמיניות אינה דבר מרתיע וגם לא המעשים שלהם להפך מדובר בפעולות טבעיות שצביעות על בריאות. חשוב להיזהר מלהטביע בילדים רושם שעיסוק במין מעורר סלידה כי זו עלולה להיות תפיסה שתלווה אותם לאורך כל חייהם ותעורר בושה או אשמה. ניתן לקרוא על הנושא בהרחבה במאמר על מיניות ילדים.
מרכיב עיקרי בתוך מערכת יחסים מספקת ומשמעותית הוא קיום של מיניות בריאה. חיי מין שנותנים סיפוק לאורך זמן הם אחד המרכיבים החשובים בשימור זוגיות לאורך שנים. כאשר אנחנו מדברים על מיניות בריאה בזוגיות הכוונה היא לחוויית הנאה משותפת, אינטימיות וקרבה, יכולת לשאוב הנאה מהגוף אחד של השנייה לצד הערכה וכבוד הדדי. כשאנו נמצאים בקשר מספק מינית אנחנו אנו מרגישים טוב עם עצמנו. אבל איך נדע לזהות שהמיניות בתופך הקשר היא לא בריאה ואולי אפילו פוגענית עבורנו? אלו חלק מהאיכויות של מיניות בריאה ביחסים:
דפוסים מיניים לא בריאים יכולים להיגרם ממגוון גורמים, שיכולים לכלול:
מצבים פסיכולוגים מורכבים כמו: טראומה, חרדה ודיכאון.
חוויות שליליות בעבר, כמו התעללות מינית או היסטוריה של מערכות יחסים לא בריאות, יכולות גם הן לתרום להתפתחות של דפוסים מיניים לא בריאים.
בנוסף, לחצים חברתיים והשפעות תרבותיות עלולים להוביל להשקפות מעוותות של מיניות ולתרום לפיתוח דפוסים לא בריאים.
אמונות אישיות, כמו תחושות של חוסר מותאמות חברתית או בושה, יכולות גם כן לשחק תפקיד בפיתוח של דפוסים מיניים לא בריאים.
באופן כללי, דפוס מיני לא בריא הוא נושא מורכב שיכול להיגרם משילוב של גורמים פיזיים, פסיכולוגיים וחברתיים.
התמודדות עם תפיסה מינית לא בריאה יכולה להיות תהליך מאתגר, אבל יש מה לעשות.
קודם כל חשוב שהאדם יהיה מודע שבכלל הדפוס המיני שלו לא בריא ומזיק לו ויהיה פתוח ובעל רצון אמיתי לשינוי. אלו הם הצעדים שחשוב לעשות כדי לקדם מיניות בריאה:
למידה עצמית: ללמוד על יחסים מיניים בריאים- מהם? מה מרגישים אנשים שחווים אותם? יכול יעזור לאדם לפתח תפיסה מדויקת וחיובית יותר של מיניות.
זיהוי אמונות: קחו את הזמן להרהר על האמונות והעמדות שלכם לגבי מין, ולשקול כיצד אלה עשויים להשפיע על התפיסה שלכם. למיטיבי לכת- ניתן לאתגר את כל האמונות השליליות והמזיקות ולהחליף אותן באמונות חיוביות ובריאות יותר.
תרגול חמלה עצמית: גילוי של חמלה לעצמנו מתוך הבנה עמוקה של מקור הקושי עשויה לעזור לנו להתרכך ולעזור בתהליך השינוי. חשוב לזכור ששינוי דורש זמן ומאמץ, ושזה בסדר לעשות טעויות בדרך.
שיח של פתיחות וכנות עם בן/בת הזוג: אם אתם בזוגיות, חשוב לתקשר בפתיחות ובכנות עם בן הזוג על הרגשות והחששות שלכם. ייתכן שבן הזוג שלך יוכל לספק תמיכה והבנה בזמן שאתה פועל לשינוי התפיסות וההתנהגויות שלך.
פנייה לעזרה מקצועית: מטפל מוסמך המתמחה בתחום המיניות יכול לעזור להתמודד עם כל הבעיות הפסיכולוגיות הבסיסיות שעלולות לתרום לתפיסה המינית הלא בריאה שלך. הם יכולים גם לספק תמיכה והכוונה בתהליך השינוי ללוות דרך הכאב והמצוקה שעלולה להתעורר, הניתוק הבדידות והפחד.
חשוב לזכור כי ריפוי ושינוי תפיסות דורש זמן וסבלנות. חשוב גם להיות מודעים לכך שאולי לא תמיד ניתן לשנות לחלוטין תפיסות שהושרשו בנו לגביי מיניות, אבל אפשר לשנות ולשפר את האופן שבו זה משפיע על חייכם ומערכות היחסים שלכם.
הבושה יכולה להיות מחסום רציני בהתמודדות עם דפוסים ותפיסות מיניות לא בריאות ואורח חיים כזה. אם אתם מתמודדים עם התמכרות למין, אובססיות מיניות או טראומות מיניות שמנהלות את חיי המין שלכם חשוב מאד לפנות לעזרה ולא להשאר עם זה לבד.
ניתן לגשת לסקסולוג או פסיכולוג קליני שיוכלו לסייע דרך גישות טיפול שונות כמו CBT טיפול קוגניטיבי התנהגותי שיכולים לקדם תהליך שינוי למציאות מינית בריאה יותר.
לא חייבים לחיות באופן הזה לצמיתות ויש אפשרות לשינוי לצורך חיים מספקים ובריאים יותר בפן המיני.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
מיניות שנובעת מאכפתיות לעצמנו אהבה לגוף שלנו, וכבוד. מיניות זוגית בריאה מערבת אכפתיות וחיבה לבן או בת הזוג, מיניות שיש בה חגיגה של הגוף, כשיש יכולת לענג את האחר ולהנות מזה. ועוד.
מיניות שעלולה להתרחש מתוך ניתוק או טראומה מהעבר, תפיסות ואמונות על מין שהם מעוותות ועלולות להזיק ולפגוע. התמכרות למין או דפוסים אובססיביים. מיניות לא בריאה עלולה לגרום לנו סבל ואשמה ולאחר. מיניות שיש בה כפייה או אלימות היא מיניות שדורשת התערבות מקצועית וטיפול מידי בייחוד כאשר היא מהווה סיכון לסביבה ונעשית מתוך חוסר שליטה של האדם על עצמו.
על ידי הבנת המקור, הרבה רוך וחמלה עצמית, והבנה שמדובר בתהליך שעלול להיות מורכב בחלק מהמקרים. יש מקרים בהם פנייה לעזרה בטיפול ממוקד יכולה להיות יעילה כאשר האדם מגיע עם פתיחות ורצון להשתנות.
רוצים לדבר איתנו?
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
דרך הפארק 57א
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים