fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

פחד מזרים

כותב:
תוכן עניינים

שלב בו התינוק המתוק שלכם, שכבר התחיל לפזר חיוכים ואהבה לכולם עשוי להגיב בצורה של בכי, צרחות ואף הסתגרות אל מול דמויות שונות . זה יכול לקרות עם המטפלת החדשה, או הסבתא שרק באה לשמור, ואפילו עם האחים. התינוק שלכם נבהל מכל מה שהוא לא אתם, לא מוכן לרדת מהידיים ולהרפות מכם, ובטח שלא להיפרד. שלב זה עשוי להיות מבהיל ואף לעורר תחושת אי נעימות בקרב ההורים סביב תחושת התלותיות המתהדקת והתנהגותו החדשה של התינוק,  אך סביר להניח שמדובר רק בתקופה. כמו שנכתב במאמר פחדים אצל ילדים, פחד הוא שלב התפתחותי טבעי שכל ילד עובר לאורך הגדילה וניתן לאפיין באופן כללי את סוגי הפחדים המשתנים לאורך הציר ההתפתחותי של הילד. פחד מזרים הוא שלב נורמלי אשר נוטה להתגבר סביב גילאי 7-10 חודשים ופוחת לקראת גיל 18-24 חודשים.  בשלב זה התינוק לומד להכיר בהוריו כמטפלים העיקריים ולומד להיקשר אליהם, כך שתגובה של פחד מכל מי שאינו הוריו מצביעה על התפתחות תקינה של הקשר בין התינוק להורים.

פחד מזרים לפי גיל

פחד מזרים בגיל 4 חודשים 

בגיל זה התינוק לומד לזהות פרצופים וצלילים ולחייך אליהם בתגובה. עם זאת, ישנם תינוקות שמתחילים לפתח פחד מזרים כבר בגיל הזה. התינוק מכיר ובטוח בהוריו שימלאו כל צרכיו, וכל דמות שאינה ההורה אשר מתקרבת אליו או מרימה אותו עשויה להוביל לתגובת בכי ופחד. חשוב לזכור שמדובר בפחד התפתחותי טבעי לחלוטין ואין צורך להכריח את התינוק לעבור מיד ליד ולהסתגל לזרים.

פחד מזרים בגיל שנתיים 

התופעה השכיחה ביותר של הופעת פחד מזרים היא בין גיל 7 חודשים לגיל שנתיים. תופעה זו נובעת מיצירת קשר בריא וטוב בין התינוק להוריו והיא מעידה על שלב התפתחותי תקין. בשלב זה מתבססת מערכת יחסים של אמון בין התינוק להוריו, והוא רואה בהם דמויות מטפלות ודואגות. התינוק מפתח פחד מפני זרים אשר עדיין לא זכו לאמונו ועל כן עשוי להגיב בבכי, היסטריה או התחפרות בהורים בתגובה לדמויות אחרות. 

פחד מזרים אצל ילדים מעל גיל שנתיים (יחסית חריג)

פחד מזרים ברוב המקרים חולף בצורה טבעית עד גיל שנתיים. באם נראה שהפחד אינו חולף ואף מחמיר סביב גיל זה ובגילאים מתקדמים יותר מומלץ לפנות להתייעצות מקצועית. התקבעות של חרדה מזרים בגיל צעיר עשויה להתפתח לחרדה חברתית בהמשך ולכן חשוב לעקוב ולתת מענה בזמן. חשוב לזכור!  אתם מכירים את ילדכם בצורה הטובה ביותר, במידה ואתם חשים כי הפחד לא חולף ואף מחמיר חשוב לפנות לעזרה מקצועית.

הקשר בין פחד מזרים לחרדת נטישה

חרדת נטישה, כפי שמתואר במאמר חרדת נטישה אצל ילדים היא הפרעה שמופיעה אצל ילדים ומבוגרים ומתבטאת בהפרעה בתפקוד היומיומי סביב התמודדות עם פרידה, גם אם זמנית. במצב זה, הילד חווה את הפרידה כנטישה וחש חוסר בטחון סביב פרידה מההורים. למעשה כל פרידה יומיומית עשויה להוביל למצוקה קשה ואף פגיעה בתפקוד. בשונה מחרדת נטישה, חרדה מפני זרים היא שלב התפתחותי תקין שתינוק עובר בהתבססות הקשר בינו לבין הוריו, שלב זה חיוני וחשוב ומעיד על קשר מיטיב ותחושת ביטחון שחש התינוק בקרבת הוריו.

טיפים להתמודדות עם פחד מזרים בקרב ילדנו

לצד השלב ההתפתחותי הטבעי בקרב ילדכם שמפתחים פחד מזרים ניתן לסייע להם להתמודד עם הפחד ולבסס בהם בטחון בעזרת כמה טיפים פשוטים:

  • סבלנות. אל תאיצו בילדכם לחוש בנוח ליד זרים, גם אם אלו בני משפחה. זכרו שמדובר בשלב חשוב ובריא אשר ברוב המקרים יחלוף מעצמו.
  • חשיפה בהדרגה. אל תמנעו ממפגש עם זרים, להפך, נסו לשהות בחברת אנשים נוספים כאשר אתם ליד ילדכם מאפשרים לו קרבה ואף מגע עמכם ומנהלים שיח ותקשורת עם אחרים סביבכם.
  • אפשרו לילדכם להתרחק מעט, לשחק עם אחרים, לעבור לידיים של מישהו אחר, לפי הקצב שלו ולפי מידת ההסכמה שלו, תחילה כאשר אתם בסביבתו, לאחר מכן התרחקו לכמה דקות וכאשר הילד מצליח להישאר רגוע, נסו להאריך את משך הזמן שאתם לא בסביבתו.
  • אל תמנעו מפרידות כאשר יש צורך, אך אל תעלמו בלי לומר דבר. לעיתים, על מנת למנוע את חווית הפרידה הקשה הורים מנסים להיעלם מבלי שהתינוק ישים לב. דבר זה עשוי לחזק את הפחד מפני זרים ואף להוביל לחרדת נטישה. במקרים בהם יש צורך להיפרד, עשו זאת תוך הכנת התינוק לקראת הפרידה במילים והסברים, והיפרדו בצורה בטוחה ומהירה, מבלי להתעכב ולהיבהל מהקושי של התינוק להיפרד.

דרכי טיפול בפחד מזרים

במידה וילדכם מגיב באופן קיצוני מול זרים, או אם כבר עבר את גיל שנתיים ונראה כי עדיין חושש מזרים ומתקשה להרגיש בטוח בסביבה חברתית בלעדיכם ניתן לפנות ל- טיפול פסיכולוגי לילדים אשר יכול לעזור לכם לטפל בקושי.

 

לסיכום, שינוי ההתנהגות הטבעית של התינוק בקרב אנשים שהם לא אתם (ההורים) עשויה לעורר חשש ובלבול בקרב המשפחה, אך חשוב לזכור חרדה מפני זרים היא תופעה התפתחותית טבעית חשובה שאף מצביעה על היותכם הורים טובים ומשמעותיים עבור תינוקכם.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן