fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

קטטוניה

כותב:
תוכן עניינים

קטטוניה היא תסמונת פסיכו-מוטורית שבאה לידי ביטוי בהתנהגותו של אדם ובירידה משמעותית בתגובתיות לסביבה. מה היא קטטוניה? כיצד ניתן לזהות אדם קטטוני? ממה זה נגרם? ומהם דרכי הטיפול? כל התשובות במדריך המלא.

אם אתה סובל מהתקפי קיפאון ונוקשות, או שהבחנת בירידה בתגובתיות של אחד מיקיריך – ייתכן כי מדובר בתסמינים של קטטוניה. מדובר בתופעה לא פשוטה שפוגעת בתפקוד הפסיכו-מוטורי ושכיחה במיוחד בקרב אנשים עם רקע של הפרעות נפשיות או פיזיולוגיות נוספות. החדשות הטובות הן כי עם אבחון מוקדם וטיפול מיידי ויעיל, הסיכוי להחלים עבור הסובלים מקטטוניה הוא טוב.

מהי קטטוניה?

קטטוניה היא תסמונת פסיכו-מוטורית שמיוחסת למספר הפרעות פסיכיאטריות ופיזיולוגיות. עד לא מזמן נחשבה קטטוניה לתסמין של סכיזופרניה בלבד, אולם לאחרונה היא הוכרה על ידי ה-DSM-5 כתסמין אפשרי של הפרעות נפשיות ופיזיולוגיות נוספות, כמו אוטיזם, דמנציה, דלקת מוח, פוסט-טראומה, דיכאון, OCD וכו’. התופעה משפיעה על יציבות מערכת העצבים האוטונומית, כלומר, על היכולת שלנו לבצע פעולות מוטוריות ולתקשר עם הסביבה שלנו, ועל כן גורמת להתנהגויות חריגות ומשונות.

ממה זה נגרם?

רובם של הסובלים מקטטוניה מאובחנים עם הפרעה נוספת (קומורבידיות), בעיקר הפרעה דו קוטבית או הפרעה סכיזופרנית, אך נמצא קשר בין התופעה גם להפרעות נוספות כמו OCD, PTSD וגמילה מאלכוהול או בנזודיאזיפינים. חוקרים משערים כי בדומה להפרעות נפשיות אחרות כמו דיכאון וחרדה, קטטוניה נגרמת על ידי הפרעות בייצור של מוליכים עצביים (נֵירוֹטְרַנְסְמִיטוֹרים), כמו דופמין, גלוטמאט, וחומצה גאמא-אמינובוטירית (GABA). אותם מוליכים עצביים משפיעים על הקוגניציה, הרגש והמוטיבציה שלנו, ולכן ברור מדוע הפרעות בייצורם יגרמו לשיבושים בתחושה ובהתנהגות שלנו. כך למשל היעדר בדופמין מקושר עם דמנציה או דיכאון, ואילו עודף בדופמין עם סכיזופרניה.

כיצד ניתן לזהות אדם קטטוני?

במחקרים שנעשו על קטטוניה מתוארים למעלה מ-40 תסמינים אפשריים, חלקם ניתנים לזיהוי בהתבוננות, אולם רבים מהם מצריכים הערכה פסיכיאטרית מקצועית על מנת לזהותם. ה-DSM-5 מגדיר קטטוניה כמצב בו מופיעים לפחות שלושה מהתסמינים הבאים: ערפול חושים (stupor), נוקשות שרירים (קטלפסיה), הישארות בתנוחות לאורך זמן (גמישות שעווה), התנגדות או התעלמות מגירויים חיצוניים אילמות, מנחי גוף לא נוחים, מנייריזם, תנועות חזרתיות, עצבנות, עוויות פנים, וחזרה על תנועות ומילים של אחרים. משך וזמן הופעת התסמינים משתנה ממקרה למקרה.

דיכאון קטטוני

דיכאון קטטוני הוא סוג של דיכאון בו מתקיימים זה לצד זה תסמינים של קטטוניה ותסמינים של דיכאון, לדוגמא: מצב רוח ירוד, העדר מוטיבציה, שינויים דרסטיים במשקל וקשיים בריכוז. אדם הסובל מדיכאון קטטוני ייראה לעתים משותק או מנותק מסביבתו החיצונית ולא מתקשר. דיכאון, כמו קטטוניה, נגרם על ידי ייצור בלתי סדיר של מוליכים עצביים במוח. הטיפול בדיכאון קטטוני יהיה טיפול משולב הן בתסמיני הדיכאון והן בתסמיני הקטטוניה.

טיפול בקטטוניה

לאבחון מוקדם של קטטוניה חשיבות רבה, שכן קיומם של תסמינים בעת האבחון מקלה על התהליך, וגם מאפשרת מתן מענה טיפולי מהיר ככל הניתן. בשלב האבחון חשוב גם לציין או לאבחן את האבחנה הנלוות, ולטפל בהתאם.

שני ערוצי הטיפול העיקריים בקטטוניה הינם טיפול תרופתי וטיפול בנזעי חשמל:

טיפול תרופתי:

בנזודיאזפינים, כמו קלונזפם או דיאזפם, הוכחו ככלי יעיל בטיפול ובאבחון מצבים קטטוניים. בשנים האחרונות נחקר גם זולפידם כאלטרנטיבה אפשרית לבנזודיאזפינים, אולם ניכר כי השפעותיו המרגיעות קצרות תווך בלבד. עבור מטופלים הסובלים מסכיזופרניה כרונית במקביל לקטטוניה, מקובל לשלב גם טיפול פסיכיאטרי בתרופות אנטי-פסיכוטיות.

טיפול בנזעי חשמל (ECT):

מקובל בקרב מטופלים שלא מגיבים לטיפול תרופתי, אך משמש גם כלי טיפולי גם בסיטואציות מסוימות, כמו קטטוניה ממאירה (malignant catatonia) בליווי חום או NMS (תסמונת נויורולפטית ממארת), בהן הוא מהווה הוא הקו הטיפולי הראשון.

לסיכום

קטטוניה הינה תסמונת המאופיינת בהפרעות בתפקוד הפסיכו-מוטורי, ומשפיעה על התנהגות האדם ותגובותיו. במקרה של קטטוניה חשוב במיוחד לזהות את התופעה בהקדם האפשרי על מנת לתת את המענה הרפואי הדרוש. על כן, בהופעת שלושה או יותר מהתסמינים של קטטוניה כפי שהם מופיעים ב-DSM-5, ובמיוחד בקרב אנשים בעלי רקע של הפרעות פיזיולוגיות או נפשיות קודמות, יש להיבדק אצל פסיכיאטר מוסמך. באמצעות טיפול בבנזודיאזיפינים או נזעי חשמל, אשר הוכחו מחקרית כיעילים בטיפול בקטטוניה, צפוי שיפור ניכר במצבם של אותם מטופלים.

”מכון חיבורים” מהווה בית לצוות מקצועי ומוסמך של מטפלים בעלי מומחיות בקשת רחבה של התמודדויות נפשיות. אם אתם חוששים כי אתם סובלים מתסמיני דיכאון או קטטוניה, צרו עמנו קשר ויחד נתאים לכם את התוכנית הטיפולית המתאימה ביותר עבורכם.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

מקורות

 

Bernard, Jessica A., and Vijay A. Mittal. “A Clinical Review of the Treatment of Catatonia.” Frontiers, 26 November 2014, https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2014.00181/full. Accessed 29 December 2022.

Catatonia from the first descriptions to DSM 5.Journal of Psychopathology          https://www.jpsychopathol.it/wp-content/uploads/2015/09/04a_Luchini1.pdf. Accessed 29 December 2022.

Kubala, Kendra, and Timothy J. Legg. “Catatonic depression: Causes,     symptoms, and recovery.” Medical News Today, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322199#causes. Accessed 29 December 2022.

Walther, Sebastian, and Werner Strik. “Catatonia.” CNS Spectrums, vol. 21, no.  4, 2016, pp. 341–348., doi:10.1017/S1092852916000274.

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן