ראשי » טיפול בחרדות » חרדה הורית: האם אני סובל ממנה ואיך להקל?
ראשי » טיפול בחרדות » חרדה הורית: האם אני סובל ממנה ואיך להקל?
“קיבלתי אבחנה בתור נערה כמתמודדת עם חרדה חברתית וחרדה מוכללת, כל דבר היה מעורר בי טריגר לפאניקה: קבלת החלטות, אנשים והצלחה בלימודים. עם הזמן, הצלחתי ללמוד אסטרטגיות להתמודדות עם החרדה, אבל אז הגיעו הילדים. כשהרהרתי על מה אומר בשבילי להיות אמא, על המתנות והקשיים, לקחתי בחשבון את החרדה שלי אבל למה שעמד לבוא לא הייתי מוכנה.
כל פעם כשילדתי ילד נוסף, הווליום וההצפה עלו. העובדה שיש גמדים קטנים שזקוקים לי למילוי צרכיהם באופן תמידי העלאה את סף החרדה בחיים שלי, והשאיר אותי חנוקה.
עם הזמן, נאלצתי ללמוד להתמודד עם החרדה שהאימהות הביאה לי, הצלחתי לראות את הברכה שהחרדה הביאה לחיי, מה היא רצתה לספר לי על עצמי וקיבלתי כמה כלים משני חיים לגדול בתור אדם והורה, דרך הטיפול הרגשי.” (ק’, מטופלת)
במאמר זה נספר הכל על חרדה הורית ובעיקר איך אפשר להתמודד איתה.
אף אחד לא באמת יכול להכין אותנו להורות, גידול הילדים כרוך בהרבה אי ודאות וזו עלולה להכניס אותנו לחרדה.
במקרים מסוימים החרדה היא נטייה אישיותית שהייתה שם לפני ההורות ומתגברת יחד איתה. הגורמים משתנים מהורה להורה, הבולטים ביניהם:
חרדה של הורים יכולה להופיע בצורה של מחשבות טורדניות ופסימיות סביב תרחישים שעלולים לקרות לילדיהם, לפעמים החוויה תהיה מלווה בהתקפי פאניקה, תחושות של סטרס ולחץ ותסמינים גופניים המלווים אליהם כמו דפיקות לב מואצות, הזעה, פגיעה בשינה, חוסר שקט ועוד.
חרדה אצל הורים היא טבע אנושי, מעטים מאד האנשים שהורות לא שינתה אותם והפעילה אצלהם את המנגנונים שנועדו להגן ולשמור על משפחתם. כמובן שמעבר לכך, יש גם לא מעט סיבות ספציפיות וטריגרים שעלולים לעורר חרדה הורית:
ויש גם בשורה טובה בעיקר לאימהות: חרדה לאחר לידה לא בהכרח תנבא הורות חרדתית לפי מחקר. [1]
לחרדה יש נטייה לגרום לנו לפתח דפוסי התנהגות שונים שמגבילים אותנו ובמקרה הזה, גם את הילדים. לפעמים לא נהיה מספיק מודעים וערים למה שהחרדה ההורית גורמת לנו או שנעדיף שלא להכיר בהשלכות שלה. הנה כמה מהסימנים שמעידים על חרדה הורית:
נסיון למנוע מהילד פעילויות שונות כדי לגונן עליו דבר שמצר צעדיו ומגביל את הילד מאד. כמובן שיש למנוע מהילד מה שנראה לנו מסוכן אבל כאשר זה יוצא מפרופורציה זה פוגע בחופש של הילד ומונע ממנו להתחזק ולהכיר בכוחות של עצמו מול העולם. למשל, למנוע מילד לנסוע באוטובוס מתוך הפחד מתרחישים שיקרו לו משהו ומישהו יפגע בו.
לפעמים כשיש חרדה היא מציפה אותנו ואנחנו מרגישים דחף לדבר אותה כדי “לפתור” אותה. יש מקרים בהם הורים מדברים על החרדה שלהם כלפיי הילדים בפניהם כי הם חושבים שהם לא שומעים או לא מפנימים אבל באמת היא שזה מצב שצריך להיזהר ממנו כי החרדות האלה בקלות יכולות לעבור לילדים.
כאשר ההורה חרד כולם מרגישים את זה בבית, האווירה עלולה להיות לחוצה, לעיתים זה יוצר ריבים ומתיחויות ועלול לחבל ביחסים עם הילדים ועם בן או בת הזוג.
לגדול לצד הורה שמתמודד עם חרדה עלול להיות חוויה לא פשוטה שמשפיעה עמוקות על אישיות וחיי הילד. התמודדות עם הפרעת חרדה נוטה להיות גורם שעובר בין בני משפחה בצורה נלמדת וגנטית. ילדים להורים עם נטייה לחרדה נוטים לפתח הפרעות חרדה פי 5-7 מאשר אצל ילדים להורים ללא חרדות. לשני הגורמים – תורשה והעברה בין דורית יש השפעה על העברה של הנטייה לחרדה לילדים.
האופן בו הילד יושפע מהחרדה תלוי בסוג החרדה שההורה מתמודד איתה, למשל:
הכוונה שלכם נובעת ממקום טוב ומגונן, זה ברור, אתם רוצים שהילדים יהיו זהירים ורוצים לשמור ולגונן, אבל לפעמים כדאי לדעת מתי החרדה משתלטת עליכם, מנהלת את חיי הילדים ופוגעת בהם ובכם.
הורים בעלי חרדות יכולים להרגיש אשמה על כך שילדיהם חשופים לחרדה שלהם, וחוסר אונים או בלבול לגביי דרכי ההתמודדות ומניעת ההעברת החרדה לילדים. הבשורות הטובות הן שיש מה לעשות ותוכלו להתחיל כבר עכשיו:
זכרו שאינכם לבד, הורים רבים עברו ועוברים את מה שאתם, אל תהססו לפנות לקבלת עזרה על מנת להקל על עצמכם ועל ילדיכם.
כאשר אנחנו נמצאים בקשר עם חרדה, מכל סוג שהוא ובפרט חרדה הורית, ולא מופעלים ממנה באופן אוטומטי יש לנו יותר חופש ומרחב כל פעם היא שמתעוררת. בטיפול או הדרכת הורים אפשר לעבור תהליך משמעותי ומשנה חיים מול חרדה ולצמוח בתור בני אדם והורים.
מכון חיבורים מזמין אתכם לעבור הדרכת הורים או טיפול רגשי. מטפלי המכון מנוסים בהגשת עזרה במקרים של חרדה אצל הורים, הם עברו הכשרות מעמיקות, בעלי נסיון קליני עשיר ובעלי תארים מתקדמים בתחום.
מזמינים אתכם לשאול כל שאלה.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
חרדות של הורים יכולות לנבוע ממגוון של סיבות. לחלק מההורים הייתה נטייה לסבול מחרדות לפני הפיכתם להורים והתעצמה עם ההורות, ואצל חלקם היא התעוררה לראשונה עם ההורות. מה שמפעיל את החרדות אצל הורים יכול להיות בריאות הילד, התפתחותו נושאים חברתיים ועוד.
היא עלולה לחלחל אליו ולגרום לו להרגיש חוסר מסוגלות, ולאמץ את החרדה באופן אחר מההורה. למשל הורה שחרד לשלומו של הילד וחייב לדעת איפה הוא כל רגע יכול לגרום לילד לאבד אמון בעצמו ולהרגיש שהעולם הוא מקום מסוכן לו.
אם המחשבות והעיסוק בנושאים הקשורים בילד לא מרפים ממך ומעוררים דאגה פסימיות וחרדה, אם יש פגיעה באיכות החיים וברווחה שלך ושל ילדך בגלל החרדה שלך סביבם כנראה שיש כאן חרדה הורית.
לא להישאר איתן לבד, לחלוק עם אחרים, להיעזר באנשי מקצוע, לאמץ גישה חיובית וטובה כלפי עצמנו, לטפח תחביבים ישנים או חדשים ולתרגל נשימות ותרגילים שונים להרגעה, כמו סריקת גוף או מדיטציה.
רוצים לדבר איתנו?
https://www.parentingforbrain.com/parental-anxiety/https://www.medicalnewstoday.com/articles/parental-anxietyhttps://www.promises.com/addiction-blog/treating-anxious-depressed-parent-affected-family/
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים