fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

בריונות ברשת

כותב:
תוכן עניינים

למילים יש כח, את זה כל ילד יודע על בשרו, כיום לא צריך הרבה כדי לפגוע משמעותית באדם אחר – רק מקלדת ומסך. כאשר מדובר בילד ההשלכות עלולות להיות הרסניות. מהי בריונות ברשת ומתי צריך להתחיל לדאוג? איך כדאי לפעול כשיש חשד שהילד עובר התעללות מהסוג הזה?

בריונות: פעם והיום

“הציוויליזציה התחילה ברגע שאדם כועס הביע את עצמו במילה במקום באבן.” (זיגמונד פרויד).
הבעה באמצעות שפה היא כל מה שמבדיל את בני האדם מחיות – היכולת לתקשר באופן מדויק אחד עם השני את צרכיהם, להתחבר, לקשור קשרים לחשוב במילים. מילים בעלות כח רב, לכל מילה יש מטען שהיא נושאת איתה, יש לה את ההקשרים שלה, הקונוטציות שהיא מעלה אצל האחר, לכל מילה יש השפעה שונה. פעם כאשר מרבית התקשורת האנושית נעשתה דרך מילים מדוברות ולא דרך כתיבה בווטסאפ או פייסבוק, הייתה חשיבות לאיך שהמילה נאמרת- טון דיבור ועוצמת קול. כיום כאשר אחוז מאד גבוה מהתקשורת היום יום שלנו מתבצע דרך כתיבה יש ממד שלם שלא קיים, תקשורת דרך כתיבה יוצרת סוג של הרחקה ששומרת עלינו מתקשורת ישירה ויוצרת מצבים בהם אנשים מביעים את עצמם בדרכים שלא היו מעזים לנקוט בהן בתקשורת ישירה בדיבור לאנשים אקראיים אחרים ברחוב, הבריונות קיבלה במרחבי הרשת ומאחורי המקלדות ביטויים חדשים, לפעמים חריפים מאד ולא פחות מכאיבים מאלימות פיזית.

איך זה בא לידי ביטוי? דוגמאות ומקרים

בריונות ברשת יכולה להופיע בצורות פלטפורמות והקשרי שיח שונים.
אצל מבוגרים הבריונות מופיע יותר בעולמות הרשתות החברתיות. תופעה נפוצה מאד של בריונות רשת אצל מבוגרים היא תגובות טוקבק הנושאות אופי אלים ומתלהם, קללות וגידופים שמתרחשים בדרך כלל בעקבות מודעות הנושאות אופי שנוי במחלוקת ונפיץ חברתית.

בקרב מתבגרים וילדים תופעת הבריונות היא רחבה יותר, נפוצה ולרוב הרבה יותר הרסנית. לרוב מדובר במקרים בהם הילד/נער חשוף להצקות בריונות, חרמות ונידוי בבית הספר עצמו ובריונות הרשת היא המשך ישיר של התופעה במקרים אחרים נחשף מידע אישי של הילד דרך הרשת שהופך לשיחת היום וכולם לועגים לו. מה שהופך סוג זה של בריונות למורכב היא חוסר היכולת של המבוגרים לשלוט במצב בשל החופש המוחלט של הילדים להעביר ביניהם כל סוג של מידע ושיח ללא הפרעה וידיעת המבוגרים. נוסף על כך, בשונה מפעם, ההצקות יכולות להמשך ללא גבול של זמן או מקום כי הן וירטואליות ונמשכות גם אחרי שעות אחרי בית הספר כל עוד הילד מחובר לטלפון החכם או למחשב.

מקרים אפשריים של בריונות רשת יכולים לכלול:

– הפצה ויראלית של מידע פרטי של הילד שבמקרה התגלגל לידים הלא נכונות כמו סרטון או תמונה המסבה לו בושה ומבוכה והופכת אותו למושא ללעג.
– התחזות ורמייה של ילד על ידי פרופילים פיקטיביים ועל ידי כך לשדל אותו לכל מיני מעשים שיפגעו בו וכאשר הוא מגלה שהתבדה הדבר עלול להיות הרסני עבורו.
– שמועות עוברות ברשת כמו אש בשדה קוצים, כל אחד יכול לכתוב כל דבר על מי שהוא רוצה.
– איומים בפלטפורמות השונות על ילד והפחדה.

סימנים שהילד סובל מבריונות ברשת

אם הילד נוטה להסתגר בחדרו ונראה מדוכא, חרד, חסר שקט, איבד עניין בפעילות חברתית, מסרב ללכת לבית הספר, מבטא אמירות מוחלטות קשות “נמאס לי מהכל”, יש ירידה בהישגים בלימודים וחוסר פניות ללמידה, הפרעות אכילה ותאבון- כדאי להתחיל לשאול שאלות כי ייתכן כי הוא סובל מהתופעה. יש להיות ערים ולשים לב מתי מדובר בקושי זמני ומתי המצב אקוטי, במקרים קיצוניים עלולה להתעורר נטיות אובדניות ובמקרי עבר אף ביצוע התאבדות על ידי ילדים שסבלו מהתופעה ללא טיפול ראוי. אם אתם יודעים שילדכם רגיש יותר מהאחרים ולו נטייה לחרדה או עצבות, יש להיות ערים כפליים לתכנים אליהם הוא נחשף ברשת ובפרט לשיח החברתי שהוא מנהל במרחבים הללו.
השלכות של בריונות ברשת על ילדים
פגיעה בערך ובבטחון העצמי, חוסר אמון בבני גילו וחוסר רצון להיות פעיל חברתית. דיכאון וחרדות, ובמקרי קיצון אף מחשבות אובדניות. במקרים רבים התוצאה היא חרם חברתי וכתוצאה תחושת בדידות קשה.

מה ניתן לעשות או איך לעזור לילד?

ראשית, חשוב להיות רגישים מאד וגם אם אתם חושדים שמשהו מהסוג הזה קורה לילדכם, לא יעזור אם תחטטו לו מיד בכל שיחות ה”ווטסאפ” ובקבוצות באופן חודרני כי הדבר עלול ק להרחיק אותו מכם ולפגוע לו בפרטיות. באופן כללי הדילמה שניצבת בפניי כל הורה היא בין כיבוד הפרטיות לרצון להגן, הפעילו שיקול דעת סביר לפי ההכרות עם הילד כאשר מטרת העל היא להיות שם עבורו באופן בו הוא יראה בכם דמויות שיכולות באמת להוציא אותו מהצב, ללא שיפוט, מתוך אמון בכם, עשו זאת בתבונה. בכל מקרה, אם תגלו כי ילדכם אכן סובל מתופעת ההצקות ברשת באופן סידרתי והיא מביאה אותו למצב נפשי רעוע, ההמלצה היא לפנות לגורמים מקצועיים לייעוץ, הטיפים הבאים מהווים “עזרה ראשונה” אך אינם תחליף לטיפול מקצועי רגיש ומערכתי בילד הנתון למצבים הללו.
– עזרו לילד להבין שהוא לא לבד, אחת ההשלכות של מצבי בריונות רשת היא ההרגשה של הילד שהוא בודד וניצב לבדו מול כל הרוע הזה, עזרו לו להבין שאתם עומדים מאחוריו לא משנה מה ותעשו הכל כדי להפסיק את התופעה ולסייע לו, זה לא בהכרח מובן לו מאליו.

– הקנו לילד מידע על תופעת הבריונות ברשת, ספרו לו סיפורים של ילדים אחרים ששמעתם. כשיש מצוקה חברתית ורגשית הנטייה של הילד תהיה לחשוב שזה קורה רק לו, שהוא הכי שנוא והכי מנודה, הראו לו שזו תופעה נפוצה ותנו לו פרספקטיבה רחבה יותר על התופעה.

– הצבת גבולות למנוע מראש: מומלץ ורצוי, כבר עם רכישת הטלפון החכם לילד להציב כללים של שימוש בטוח ברשת, על שמירה על פרטיותו ואבטחת מידע אישי שלו, חשיבה מעמיקה והתייעצות אתיכם אם צריך לפני שכותבים משהו ברשת למישהו אחר או מפרסמים פוסט ציבורי או תמונה.

– ללא שיפוט או כעס: אם הילד בוחר לשתף אתכם, אתם ברי מזל שהוא בחר לעשות כך כי בהרבה מקרים ילדים מסתירים הצקות וירטואליות, מתוך בושה. לעולם אל תשפטו אותו גם אם הוא חשף בטעות משהו שגרם לכך, אל תכעסו עליו הוא גם ככה סובל וכועס על עצמו.

– במקרי קיצון, יש לפנות לגורמים החינוכיים בבית הספר אך בידיעתו המלאה של הילד. אם הילד מביע התנגדות הסבירו לו שהכל ייעשה באופן חשאי בתור התחלה והוא יהיה מעורב בתהליך- לעולם לא לפעול מאחורי גבו, הדבר מקטין אותו עוד יותר ואת הערך העצמי שגם ככה נפגע אצלו.

התערבויות וטיפול

על מנת לסייע באופן המקיף והמעמיק ביותר לילדכם בעת מצבי מצוקה הנובעים מבריונות רשת, יש לפעול באופן מערכתי ולערב, בהסכמתו ובעירובו של הילד את הגורמים החינוכיים ויועצת בית הספר. צעד נוסף חשוב שיש לנקוט הוא בירור עם הילד את פרטי המקרה ולבדוק האם נעשתה כאן עבירה על החוק של ממש הדורשת עירוב משטרתי ואת הוריי הילדים הפוגעים. במקרים רבים מופצים על ידי נוער או ילדים חומרים פרטיים של הילד מסוגים מיניים ועל מנת למנוע התפשטותם יש לערב את המשטרה.

טיפול רגשי: מבחינה נפשית רגשית, חשוב שהילד יוכל לעבד רגשית את מה שעבר או עודו עובר בעזרת איש מקצוע מוסמך. ככל שתקדימו לפנות לעזר מהסוג הזה כך ייטב עם הילד כי מקרים כאלו יכולים לגרום להיווצרות של פוסט טראומה.

הדרכת הורים או ייעוץ הורי הוא כלי נוסף וחשוב לעין שיעור במקרים כאלה, טעויות שתעשו בתום לב יכולות להשפיע מאד על הילד שנמצא במצב כה רגיש ופגיע.

במכון חיבורים נלווה אתכם צעד צעד בסיטואציה המורכבת הזאת, אתכם ואת ילדכם בדרך להחלמה. מכון חיבורים מונה צוות מטפלים שחלקם בעלי התמחות עם בני נוער וילדים, אנו מתמחים במתן טיפול עבור חרדה, דיכאון וקשיים חברתיים בכלים שונים מעולמות הטיפול של CBT שנמצא כיעיל מאד עבור ילדים ובני נוער ובייחוד עבור מקרים נקודתיים כגון אלו.

hiburim

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן