fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

טריפופוביה

כותב:
תוכן עניינים

מה משותף לחלת דבש, עור של תנין, ספוג ובייגל עם שומשום?

אם התשובה “לכולם יש חורים” לא קפצה לכם מיד, סביר להניח שאינכם מתמודדים עם טריפופוביה. טריפופביה היא פוביה ספציפית המאופיינת בפחד משתק או סלידה נוראית מדפוסים עם חורים. עבור אנשים המתמודדים עם פוביה זו, הדוגמאות השונות במשפט הראשון, עלולות להוות טריגר לתחושות קשות ולאי נוחות בלתי נסבלת. מהי טריפופוביה? מדוע אנשים מפתחים פחד מחורים? כיצד ניתן לטפל בפוביה מסוג זה? כל התשובות במאמר.

מה זה טריפופוביה?

טריפופוביה, היא סוג של פוביה ספציפית הנוגעת לחורים. אנשים המתמודדים עם טריפופוביה, עלולים לחוש גועל, סלידה ואף פחד, כאשר הם נתקלים בחורים ונקבים. לדוגמה, חלת דבש, המורכבת מדפוס חוזר של נקבים-נקבים, עשויה לגרום אי נוחות רבה למתמודדים עם טריפופוביה.

מדוע אנשים מפתחים טריפופוביה?

בדומה לפוביות רבות, ברוב המקרים אין סיבה ברורה או מובהקת להתפתחות של טריפופוביה. עם זאת ישנן לכך מספר סיבות אפשריות:

תאוריה אבולוציונית:

מתקיים קישור דפוס של חורים לסכנה או מחלה (עיניים של נחש או מחלת עור). הטענה היא, כי הקישור האוטומטי הזה, נובע מתוך מנגנון הישרדותי שמטרתו להגן עלינו מסכנות אפשריות.

התמודדות עם הפרעות נפשיות:

נמצאו מספר קריטריונים דומים בין התמודדות עם טריפופוביה לבין התמודדות עם חרדה, OCD, דיכאון מז’ורי ועוד. מחקר בתחום, חקר אודות הרקע הקליני להתמודדות עם טריפופוביה ואושש את הטענות. נציין כי לא מדובר בקשר מובהק וישיר, אלא, כקישור אפשרי בין הגורמים.

מה השכיחות של טריפופוביה?

יכול להיות שרבים מכם עוד לא שמעו על טריפופוביה, אך מדובר בתופעה יחסית רווחת. על פי מחקר בתחום, נמצא כי 15% מהאוכלוסייה חווה פחד מחורים. תוצאות המחקר מראות נטייה גבוהה יותר אצל נשים.

מה התסמינים של טריפופוביה?

או במילים אחרות, כיצד נזהה אם אנו או קרובינו מתמודדים עם טריפופוביה? ניתן לזהות את הסימנים הבאים:

  • הזעה מרובה
  • צמרמורת ורעד
  • חיוורון
  • דופק מואץ ונשימות מהירות
  • בחילה והקאה

במידה והסימנים הללו מופיעים לאחר חשיפה לטריגרים מסוימים, סביר כי מדובר בטריפופוביה. הטריגרים עשויים להיות ספוגים, לחמים עם זרעים, גבינה עם חורים, פירות עם זרעים קטנים כמו תותים ופירות יער, עור של זוחלים וכדומה.

כיצד מאבחנים פחד מחורים?

נכון להיום, אגודת הפסיכיאטרים האמריקאית (APA) עוד לא מכירה בטריפופוביה כהפרעה, ולכן אינה רשומה בספר הרשמי (DSM) שעל פיו מאבחנים התמודדויות שונות.

עם זאת, ניתן לפנות לגורם מקצועי מתחום בריאות הנפש, כמו פסיכיאטר למשל. הפסיכיאטר יברר אודות התסמינים השונים, רקע המטופל, היסטוריה רפואית והתמודדויות אחרות, על מנת לזהות כי אכן מדובר בטריפופוביה ולא בתסמינים של הפרעה אחרת.

במידה והאבחון טוען לטריפופוביה, והתמודדות פוגמת באיכות החיים, ניתן לפנות לטיפולים מתאימים.

איזה טיפולים מתאימים לטריפופוביה?

טיפולים המתאימים להתמודדות עם פוביות ספציפיות, עשויים להיטיב את איכות החיים גם במקרים של טריפופוביה. ישנם מספר טיפולים אפשריים, ביניהם:

שינוי אורח חיים:

הדרך בה אנו מנהלים את שגרת היום יום שלנו, עשויה להשפיע רבות גם על הדרך בה אנו מתמודדים עם חרדות, חששות ופחדים. על מנת להקל על הפחד, ניתן לשפר את אורח החיים שלנו על ידי הקפדה על שינה מספקת, הימנעות מחומרים מעוררים כמו קפאין, הגברת פעילות גופנית, תרגול מיינדפולנס וטכניקות הרגעה שונות.

פסיכותרפיה:

תחת הקטגוריה של פסיכותרפיה ישנו מגוון רב של טיפולים שעשויים להתאים לטיפול בפוביות. לדוגמה, טיפול בחשיפה PE, מאפשר התמודדות מבוקרת עם התחושות בעת חשיפה לטריגרים, המאפשרת הסתגלות פיזית ונפשית לעוררות הרגשית, וכן ניהול נכון יותר של הרגשות בעת חשיפה לטריגר בחיים האמיתיים.

טיפול אפשרי נוסף הוא CBT. טיפול קוגניטיבי התנהגותי המאפשר יצירת דפוסי התמודדות חדשים, מבחינה רגשית והתנהגותית. הדפוסים הללו נובעים מתוך שינוי תפישתי, זיהוי מצב רגשי, תרגול רגשי בבית ובקליניקה, ולעיתים גם שילוב של כלים של חשיפה.

לסיכום

אנשים רבים עשויים להתמודד עם פוביות שונות, כמו פוביה ממקקים או פוביה ממקומות סגורים. בדומה לאלו, גם טריפופוביה, נכללת תחת משפחת הפוביות הספציפיות ועשויה לייצר תחושות קשות ואי נוחות בעת חשיפה לטריגרים.

במידה ואתם מתמודדים עם טריפופוביה ומרגישים כי הפחד פוגע בשגרה שלכם, אתם לא לבד! צוות המטפלים במכון שלנו  ישמח לסייע לכם להתמודד עם הפוביה בפרספקטיבה אחרת וללוות אתכם בדרך להתמודדות עם הפוביה.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן