שלומי (שם בדוי) מתקשה לשבת בשיעור. לאחר כמה דקות של ישיבה, הוא מרגיש אי-נוחות, הידיים מתופפות מעצמן, והרגליים מבקשות לקום. כשהמורה מעיר, ושלומי מנסה להתרכז, הוא מתפרץ ועונה על שאלות לפני שהמורה סיים לשאול. נשמע מוכר? ייתכן מאוד שאתם או ילדכם חווים תסמינים של ADHD.
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) היא סוג של הפרעת קשב המתאפיינת בהיפראקטיביות. ילד הסובל מ-ADHD עלול להתקשות בהשלמת משימות, לחוות פזרנות פיזית (למשל, אובדן ציוד בית ספר) או מנטלית (למשל, שכחת מטלות או קושי בריכוז). על אף שהקשיים שמתלווים להפרעת הקשב הם מורכבים, אתם לא לבד. במאמר זה נסביר איך לזהות ADHD, כיצד היא יכולה להשפיע על חיי היום יום, וכיצד אפשר לטפל בה.
מדובר בהפרעת קשב נוירו-התפתחותית, שההבדל המרכזי בינה לבין “בת דודתה” ADD הוא היפראקטיביות. על פי רוב, היא מופיעה כבר בילדות או בינקות, ולעתים נמשכת לתוך הבגרות. מדובר בתופעה נפוצה מאוד, ולפי מחקרים עדכניים, מוערך שבארה”ב בלבד ADHD משפיע על כ-9.8% מכלל הילדים בין גיל 3-17.[i]
נהוג לסווג מקרים לפי החלוקה הבאה:
Predominantly Inattentive Presentation – במקרים האלה, נראה קשיים בריכוז קשב ונטייה להיסח דעת, ופזרנות מחשבתית ופיזית.
Predominantly Hyperactive-Impulse Presentation – במקרים האלה, נראה היפראקטיביות המתבטאת בתזזיתיות, נטייה לדיבור מופרז, וקושי בדחיית סיפוקים.
מופע משולב – במקרים אלה, נראה שילוב של שני הסוגים הקודמים.
לא ידוע גורם אחד ויחיד ל-ADHD. מחקרים נוכחיים מראים שייתכן ולתורשה גנטית יש תפקיד מכריע[ii], ומחקרים נוספים מנסים לאמוד את התפקיד של השפעות אחרות, כמו גורמים נוירולוגיים, והשפעה סביבתית. אבל יותר חשובה מהשאלה “איך הגענו למצב?” היא השאלה “איך מזהים את התופעה?”
רשימת התסמינים כוללת תופעות שכיחות ושפירות לחלוטין, שכל ילד ומבוגר יחוו ברגעים מסוימים בחייהם. לכן, חשוב לזכור שלא כל מופע של תסמינים מצדיק אבחנה של ADHD. במקרה של חשש, יש להתייעץ עם בעל מקצוע, כמו רופא משפחה, פסיכולוג או פסיכיאטר.
לפי המהדורה החמישית של המדריך הדיאגנוסטי והסטטיסטי של אגודת הפסיכיאטרים האמריקאית (DSM), אנשים עם ADHD מציגים דפוס עקבי של חוסר תשומת לב והיפראקטיביות שנמשך לפחות שישה חודשים, משבש התפתחות תקינה, או פוגם באיכות החיים.[iii]
לאבחון הפרעת קשב בילדים עד גיל 16, נדרשים שישה או יותר מהתסמינים הבאים, ומעל גיל 17 ובבגרות חמישה או יותר:
לאבחון היפראקטיביות בילדים עד גיל 16, נדרשים שישה או יותר מהתסמינים הבאים, ומעל גיל 17 ובבגרות חמישה או יותר:
החיים עם ADHD יכולים להיות מאתגרים. לשבת עם ספר וללמוד מן הסתם מהווה מכשול רציני עבור ילד עם ADHD. אבל לא פחות מכריעה היא ההשפעה על החיים הרגשיים והחברתיים. האימפולסיביות האופיינית לאנשים עם ADHD יכולה לפגום בפיתוח מערכות יחסים, כאשר היא מצמצמת יכולת שיח או שיתוף פעולה. כמו כן, פזרנות מחשבתית ופיזית יכולים להקשות על ניהול אורח חיים תקין. בילדים ומתבגרים, שלרוב חווים קשיים בדימוי עצמי, ההשפעות הרגשיות יכולות להיות מאתגרות במיוחד.
כמו כן, על אף ש-ADHD מופיע לרוב בגיל צעיר, ההשפעות יכולות להימשך לתוך הבגרות. מבוגרים יכולים לחוות קשיים ייחודיים בתחומים שאנו נוטים לייחס להם חשיבות רבה: כמו התנהלות מקצועית ומערכות יחסים רומנטיות. מבוגרים אינם חסינים לתחושת ערך עצמי נמוך לאור קושי בתחומים אלה.
אבל, אם אתם או מישהו שאתם אוהבים מאובחן עם ADHD, אל תיכנסו לפאניקה! הגזרה לאו דווקא נוראית, ותמיד חשוב לראות גם את ה”מתנות” שהמצב מביא איתו. ראשית, יש לזכור שנקודת המבט התרבותית שלנו משפיעה משמעותית על ההסתכלות שלנו על התנהגות אנושית. ADHD היא תופעה שמאפיינת מאד את התרבות שבה ילדים נדרשים לשבת בכיתה תחת תנאים מסוימים ולכך לא כולם מסוגלים. על כן, חשוב לשאול שאלות ולבחון את הנחות המוצא שלנו. שנית, גם בעולם המודרני והמתועש, אנשים עם ADHD יכולים לחיות חיים מספקים ומלאי רווחה, אם הם מקבלים את הכלים הנכונים.
אחרי שהבנו על מה אנחנו מדברים, וכיצד זה יכול להשפיע על חיינו, בואו נדבר על טיפול – והוא בהחלט קיים!
נחשב כיום ליעיל במיוחד בטיפול בהפרעות קשב בכלל, וב-ADHD בפרט. הוא מסייע בפיתוח מיומנויות ארגוניות, התנהלות קשובה יותר ושיפור תחושת ערך עצמי.
מתמקדת בשינוי התגובות שלנו כהורים לילדינו ולעצמנו, על מנת שנהיה פנויים רגשית ומחשבתית להציע להם את התמיכה לה הם זקוקים. ילדים עם ADHD צריכים סביבה מדויקת לצרכיהם, מה שדורש מההורה את היכולת לקבל ילדים כפי שהם. באמצעות הדרכת הורים, ניתן לבנות מערכת יחסים בה הילד מרגיש שמקשיבים לו, וכך סביר יותר שירצה ללמוד להקשיב לאחרים.
עשוי להיות יעיל בטיפול ב-ADHD, ובהקלה על תסמינים. למידע נוסף והמשך קריאה, לחצו כאן. חיוני לדעת שלכל שימוש בתרופה יש השלכות שבהן חשוב מאד להכיר לפני הנטילה או מתן התרופה לילדים.
החיים עם ADHD, הפרעת קשב המאופיינת בהיפראקטיביות, עשויים להיות מאתגרים. אבל הפרעת הקשב לא חייבת למנוע מאתנו התפתחות רגשית, קוגניטיבית וחברתית מלאה. הבנת הפרעת הקשב על תסמיניה (פיזור דעת, היפראקטיביות, וכו’), ופנייה לעזרה, יכולים להפוך את ההתמודדות לפרויקט משותף שמקרב משפחות ומעצים קשרים, ומוביל להרפתקה מיוחדת בפני עצמה.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
הפרעת קשב וריכוז בשילוב היפראקטיביות. נפוצה מאד ברחבי העולם ותסמיניה ניכרים בילדות. במקרים רבים ההפרעה נמשכת לבגרות אבל לפעמים מתמתנת. ADHD יכולה להשפיע על המוח כי הפרעה נוירולוגית, יכולה לגרום לקשיים של ריכוז, תזזיתיות יכולת המתנה ועוד.
בADD אין את המרכיב של ההיפראקטיביות ולכן היא גורמת לקשיים ריכוז, ודעת שמוסחת בקלות.
ADHD עשויה להיות מאתגרת עבור ילדים ובוגרים כאחד. היא יכולה להקשות על יכולות הלמידה מערכות היחסים תקשורת עם אחרים ויכולת ההתמדה. לעיתים ההפרעה גורמת לפגיעה בדימוי העצמי.
רוצים לדבר איתנו?
[1] Bitsko RH, Claussen AH, Lichstein J, et al. Mental health surveillance among children—United States, 2013–2019. MMWR Suppl. 2022;71(2):1-48.
[2] Faraone, S. V., Banaschewski, T., Coghill, D., Zheng, Y., Biederman, J., Bellgrove, M. A., . . . Wang, Y. (2021). The World Federation of ADHD International Consensus Statement: 208 evidence-based conclusions about the disorder. Neuroscience & Biobehavioral Reviews. doi:10.1016/j.neubiorev.2021.01.022
[3] DSM-V (2013) American Psychiatric Association: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition. Washington DC: American Psychiatric Press
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים