fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

טיפול ERP חשיפה ומניעת תגובה

כותב:
תוכן עניינים

דמיינו מצב שבו אתם לכודים בתוך “לופ” מתמשך של מחשבות מלחיצות, שבעקבותיהן אתם מרגישים צורך להתנהג בצורה קבועה מסויימת, גם אם ההתנהגות הזאת פוגעת לכם בתפקוד השוטף. עבור מיליוני אנשים שסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית, זוהי חוויה ממשית ויומיומית. עם זאת, ישנן דרכים להקל על החוויה המעיקה הזאת. אחת משיטות הטיפול היעילות במצבים כאלה נקראת “חשיפה ומניעת תגובה” או בקיצור (ERP Exposure and Response Prevention). באמצעות טיפול בגישה זו, אפשר לעזור לאדם להשתחרר מכבלי ההפרעה הטורדנית כפייתית (OCD).

הטיפול מקנה לאדם הזדמנות, כלים ומרחב בטוח להתמודד עם החרדה באופן מכוון, ובכך לפתח מסוגלות ושליטה ולרכוש מנגנוני תגובה חדשים ובריאים יותר. במאמר זה נכיר קצת יותר לעומק את שיטת ERP, ונבין כיצד היא פועלת ומהם היתרונות הטמונים בה.

מהי שיטת ERP?

טיפול מסוג חשיפה ומניעת תגובה הוא טיפול פסיכולוגי מוכר ויעיל, שמטרתו לסייע במצבים של OCD (הפרעה טורדנית כפייתית) ומצבים שונים של חרדה. זוהי שיטה שמתבססת באופן עמוק על עקרונות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי  (CBT), ופועלת על סמך ההנחה שאנשים יכולים ללמוד להתמודד עם החשיבה האובססיבית ועם ההתנהגויות הכפייתיות, ובמקרים רבים אף להתגבר עליהן.

הרעיון שמאחורי שיטת ERP

בלב הגישה הטיפולית של ERP נמצאת התפיסה שטוענת, שעדיף להתמודד עם הפחדים מאשר להימנע מלפגוש אותם. אדם שסובל מחרדה, ומחזיק בדפוסי חשיבה בעלי גוון אובססיבי, מפתח לעיתים מנגנוני התנהגות כפייתית, שנועדו להקל עליו את עומס החרדות. לדוגמה, אדם שסובל מאובססיה לניקיון ומרגיש שהוא מוכרח לשטוף את ידיו מספר פעמים בכל מגע עם הסביבה החיצונית, יחווה חרדה עד לרגע שבו הוא מגיע אל ברז המים. הקושי פה הוא שמעבר למחשבות האובססיביות, מתפתחת תלות הולכת וגוברת בפעולה המרגיעה, ואז אותה פעולה במקרים רבים הופכת בפני עצמה לנטל, שפוגע בתפקוד היומיומי של האדם.

טיפול ERP דורש מהאדם לאתגר את עצמו, ולעמוד מול הפחד באופן ישיר, אך להימנע מלבצע את הפעולה התגובתית, שאותה התרגל לבצע.

באילו מקרים טיפול ERP יכול לעזור?

טיפול בחשיפה ומניעת תגובה היא שיטה מקובלת במיוחד לטיפול בהפרעה טורדנית כפייתית (OCD). השיטה נחקרה ונמצאה כיעילה מאוד כאמצעי לסייע לאנשים הסובלים מ- OCD להתמודד עם הקושי הכרוך במצב זה, ולנהל חיים מספקים יותר. עם זאת, ניתן ליישם את שיטת ERP גם במצבים של הפרעות חרדה ופוביות אחרות, שבהן התנהגויות של הימנעות או כפייתיות מנהלות את האדם וגורמות לפגיעה באיכות החיים ובתפקודו.

איך זה עובד?- שלבים בתהליך הטיפול בשיטת ERP

כדי להבין קצת יותר ממה מורכב המהלך הטיפולי, נסביר בקצרה את השלבים המרכזיים בו:

שלב המיפוי:

בשלב זה המטפל מאבחן וממפה את תבניות החשיבה שמייצרות אצל האדם מצוקה וחרדות. לאחר שהתקבלה תמונה בהירה של הטריגרים, בונים תוכנית עבודה מאורגנת, שמטרתה להעביר את האדם דרך שלבי החשיפה ולמידת הכלים החדשים.

שלב החשיפה:

בשלב החשיפה של טיפול ERP, המטרה היא לייצר באופן מכוון מצבים, שבהם האדם פוגש את האובייקט שמפעיל אצלו את הטריגר לחשיבה האובססיבית. לדוגמה, אדם שסובל מחרדה מחיידקים, יעבור כחלק מתהליך החשיפה מפגשים מכוונים עם משטחים שנחשבים מבחינתו “מזוהמים”, על מנת להציף את החוויה ולקבל כלים להתנהגות מועילה יותר. חשוב להדגיש, שמדובר פה על חשיפה שנעשית בצורה הדרגתית מאוד, ומותאמת ליכולת ההכלה של המטופל ולרמת החרדה שלו. החשיפה מתחילה רק לאחר שהאדם מבין את ההיגיון שיש בחשיפה, ומוכן לתרגל את האסטרטגיה החדשה, מתוך הבנה שגם אם התהליך כרוך בצעדים לא קלים מבחינתו, הרי שהוא מעדיף להתמודד עם הקושי מאשר להמשיך לסבול מחרדה המשבשת את חייו.

שלב מניעת התגובה:

בחלק זה של הטיפול האדם מתבקש להיפרד באופן מדורג מההתנהגות הכפייתית, שבה הוא משתמש על מנת להרגיע את תחושת החרדה האוחזת בו במפגש עם הטריגר המאיים. (פעולות כפייתיות אלה נקראות גם “טקסים”. דוגמאות לטקסים כאלה הן: בדיקה חוזרת ונשנית של נעילת הדלת בבית, שטיפות ידיים מרובות, חזרה על אמירות או ביטויים מסויימים וכו’). מטרת השלב הזה בתהליך הטיפולי היא לסייע לאדם לבסס בתוכו מסוגלות הולכת וגדלה לעמוד מול הגירוי המאיים, מבלי לפנות להתנהגות הכפייתית כדרך מילוט, ובמקומה להפעיל כלים חדשים ויעילים יותר.

אילו גורמים יכולים להשפיע על הצלחת טיפול ERP?

אמנם יעילות הטיפול בשיטה זו הוכחה מחקרית כגבוהה למדי, אולם כדי שהאדם יוכל להיתרם באמת מהטיפול ישנם מספר תנאי בסיס שחשוב שיתקיימו:

רמת המוטיבציה של האדם:

מטפל מיומן יוכל להעריך מתוך היכרות קצרה עם המטופל, האם רמת המוטיבציה שלו מספיקה לצורך מעורבות בתהליך ERP. זאת מפני שללא מוטיבציה ומחויבות בסיסית, האדם יתקשה לעמוד באתגר שמציב הטיפול, ומטבע הדברים לא יפיק ממנו את מלוא הערך.

רמת מודעות של האדם:

כדי שהטיפול יהיה אפקטיבי, חשוב שהמטופל יהיה מסוגל ומוכן להכיר בכך שההתנהגות הכפייתית נובעת מחרדה לא רציונלית, ואינה מעוגנת במציאות.

מידת המוכנות להתמסר לתהליך:

טיפול ERP מערב לעיתים קרובות “שיעורי בית”, היות שהאדם מתבקש לתרגל חשיפה גם בין המפגשים הטיפוליים. למעורבות אקטיבית ותרגול שוטף יש השפעה משמעותית על התקדמות התהליך.

לסיכום

טיפול ERP בחשיפה ומניעת תגובה מציע תקווה לאנשים שנאבקים בהשפעות המתישות של OCD ומצבים נוספים של חרדות. השיטה מבוססת על תהליך מעשי ומכוון תוצאות, שמעודד את האדם להתמודד עם הפחד במקום להימנע ממנו. בכך נפתחת לאדם הזדמנות להחזיר את השליטה לחייו ולחוות חופש הולך וגובר מכבלי החשיבה האובססיבית וההתנהגות הכפייתית.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן