fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

הפרעת אישיות טורדנית- כפייתית

כותב:
תוכן עניינים

אמנון בן 44 ותמיד היה מוביל בתחומו. הוא קטף לא מעט תארים ותעודות, תוך כדי שהוא מבסס את עצמו ומייצר רמת חיים גבוהה ומפנקת. הוא הגיע לטיפול בעקבות משבר משפחתי עמוק שהתגלה שמאחוריו עומדת הגישה התובענית שלו כלפי עצמו וכלפיי אהוביו ואבחנה רשמית שניתנה על ידי רופא שאומרת שהוא מאופיין באישיות טורדנית כפייתית. אמנם הנחישות וחוסר הפשרות שלו מבחינת הקריירה לקחו אותו רחוק, אבל ה”צל” של סגנון האישיות שלו  היה כבד והוביל למשבר זוגי ומשפחתי.

הסובלים מהפרעת אישיות טורדנית כפייתית עשויים להראות מבחוץ כ”מצליחנים”, “תקתקנים”, מדוייקים וחרוצים, אך המחיר עשוי להיות לא פשוט. הפרעה זו מייצרת נוקשות וביקורתיות ולרוב פוגעת בתחומים רבים של הלוקה בה. באמצעות טיפול מתאים ניתן לייצר מודעות ולאזן את ההתנהגויות כך שחיי היום יום ישתפרו.

מה היא OCPD? מי לוקה בה? וכיצד מטפלים?

מהי הפרעת אישיות טורדנית – כפייתית

הפרעת אישיות אובססיבית-קומפולסיבית (OCPD) היא אחת מקבוצת מצבים הנקראים “הפרעות אישיות” תחת האשכול של “הפרעות הכוללות חרדה ופחד”.

האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית מגדירה OCPD כדפוס נרחב של עיסוק בסדר, פרפקציוניזם ושליטה נפשית ובין-אישית, על חשבון גמישות, פתיחות ויעילות.
הפרפקציוניזם והשליטה הבלתי פוסקים נוגעים לחלק האובססיבי-קומפולסיבי של ההגדרה,  מה שהופך אותה להפרעת אישיות היא כאשר האובססיביות הכפייתית מתרחשת בהקשרים רבים, לאורך תקופה ארוכה, ויכולה לגרום למצוקה במספר תחומים בחיים.

לאנשים עם OCPD יש אמונות נוקשות ודרכים ספציפיות לבצע משימות שונות, הם אינם מאפשרים גמישות כלשהי ומתקשים להגיע לפשרה מול אנשים אחרים. אנשים עם OCPD לרוב אינם מודעים לכך שהתנהגותם ודרך החשיבה שלהם מגבילה אותם.

איך מאבחנים הפרעת אישיות טורדנית?

OCPD  יכולה להיות לא פשוטה לאבחון, מכיוון שרוב האנשים עם הפרעת אישיות אינם חושבים שישנה בעייתיות או משהו חריג בהתנהגות או בצורת החשיבה שלהם.

כאשר אנשים עם קווי האישיות של הפרעת האישיות כן פונים לעזרה, זה לרוב מתרחש בגלל חרדה או דיכאון שנגרמו מהבעיות שנוצרות מהפרעת האישיות שלהם, כמו איבוד מקום העבודה או מערכות היחסים שלהם.

כאשר איש מקצוע בתחום בריאות הנפש, כגון פסיכולוג או פסיכיאטר, חושד שמישהו סובל מהפרעת אישיות אובססיבית-קומפולסיבית, הוא שואל לעתים קרובות שאלות כלליות רחבות שאינן דוחקות במטופל. השאלות הן בנושאים של יחסים, עבודה, בוחן מציאות ושליטה בדחפים, ובמקרים מסוימים נעזר בבני משפחה להשלמת התמונה.

לפי המדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות (DSM), אבחנה של הפרעת אישיות אובססיבית קומפולסיבית ניתנת כאשר מתקיים דפוס קבוע ונוקשה של עיסוק רב בשמירה על סדר, פרפקציוניזם ושליטה עצמית  מתמשכת על מחשבות ואינטראקציות בין אישיות, אשר בא על חשבון היכולת לגמישות, פתיחות ויעילות. דפוס זה מתחיל עד הבגרות המוקדמת ומתבטא במגוון הקשרים שונים ב-4 (או יותר) מהדרכים הבאות:

  1. עיסוק מרובה בפרטים, חוקים, רשימות, סדר, ארגון או לוחות זמנים, אשר בסופו של דבר פוגע יותר מאשר מועיל לקיום הפעולות עצמן.
  2. פרפקציוניזם אשר מפריע להשלמת מטלות (למשל, איחור בהגשת עבודה בלימודים עקב שכתובים מרובים בניסיון לעמוד בסטנדרטים אישיים גבוהים ונוקשים במיוחד).
  3. מסירות יתר לעבודה או למחויבויות אחרות, אשר באה על חשבון פעילויות פנאי ופוגעת בקשרים חברתיים (שלא ניתן להסביר באמצעות מצוקה כלכלית ברורה).
  4. מצפוניות עזה וחוסר גמישות סביב סוגיות של מוסר, ערכים או אתיקה (אותן לא ניתן להסביר באמצעות הזדהות תרבותית או דתית).
  5. חוסר יכולת להיפטר מחפצים בלויים וחסרי ערך, גם כאשר אלה חסרי ערך סנטימנטלי.
  6. קושי להאציל סמכויות או לעבוד בשיתוף פעולה עם אחרים, והתעקשות על כך שדברים יעשו בדרך מסוימת.
  7. התנהלות כלכלית חסכנית ומצומצמת במיוחד, מתוך התפיסה כי יש לאגור את הכסף עבור אסונות עתידיים.
  8. נטייה לנוקשות ולעקשנות.

ההבדל שבין OCPD לבין OCD

למרות שהן נשמעות דומות, הפרעת אישיות טורדנית כפייתית (OCPD) והפרעה טורדנית כפייתית (OCD) הם מצבים שונים.

הפרעת אישיות אובססיבית קומפולסיבית מתייחסת יותר לתכונות האישיות, לגישה ולהתנהגות הכללית, ומאידך OCD כוללת מחשבות אובססיביות חודרניות (למשל דאגות הקשורות בהיגיינה וניקיון) המאלצות את המתמודדים ליצור פעולות קומפולסיביות או טקסים כדי להשקיט את החרדה (כמו שטיפות ידיים חוזרות).

בנוסף, המתמודדים עם OCD לרוב חווים את מחשבותיהם והתנהגותם כטורדניות וחסרות היגיון ועל כן מעוניינים להפסיקן. מנגד, המתמודדים עם הפרעת אישיות אובססיבית קומפולסיבית בדרך כלל אינם מדווחים על מצוקה סובייקטיבית וסבורים כי דפוסי המחשבה וההתנהגות שלהם רציונליים ומשרתים אותם. כמו כן, על פי רוב, שתי האבחנות הללו אינן מופיעות יחד בספר האבחנות הרשמי.

מה הגורמים ל –OCPD ?

הפרעות אישיות, כולל הפרעת אישיות אובססיבית-קומפולסיבית, הן הפרעות שהגורמים להן עדיין לא ברורים לגמרי. חוקרים מנסים להבין את הגורם המדויק להן, אך ישנה השערה שהפרעות אישיות מתפתחות עקב מספר גורמים:

  • גנטיקה –  מדענים זיהו גן שעשוי להיות גורם בOCPD.  נחקרים גם קשרים גנטיים לתוקפנות, חרדה ופחד, שהן תכונות שיכולות למלא תפקיד בהפרעות אישיות. נמצא כי אנשים נוטים יותר לסבול מ – OCPD  אם יש להם בני משפחה ביולוגיים עם הפרעות אישיות, חרדה או דיכאון.
  • טראומה בילדות:  מחקר חשף קשר בין טראומות ילדות, כגון התעללות בילדים, והתפתחות הפרעות אישיות.
  • הטבעה הורית: התפתחות לצד הורה שתלטן ונוקשה מדיי עשויה לתרום להתפתחות ההפרעה.
  • יתרון אבולוציוני: בראי האבולוציה, התנהגויות אובססיביות קומפולסיביות עשויות לשפר את הסיכוי של הפרט שלוקה בו לשרוד, כאשר הוא נוהג בזהירות יתרה.

מהם הסימפטומים של אישיות אובססיבית כפייתית?

הסימן העיקרי להפרעת אישיות אובססיבית-קומפולסיבית הוא עיסוק נרחב  (אובססיה) בסדר, פרפקציוניזם, שליטה ודרכי פעולה ספציפיות. התנהגויות אלו מקשות על השלמת משימות וגורמות לבעיות במערכות יחסים.

תסמינים של OCPD מתחילים בדרך כלל בבגרות המוקדמת:

  • התעסקו והתעקשו על פרטים, כללים, רשימות, סדר וארגון.
  • פרפקציוניזם שמפריע להשלים משימות.
  • מסירות מוגזמת לעבודה ולפרודוקטיביות (על חשבון תחביבים ויחסים).
  • ספקות יתר וחוסר החלטיות.
  • זהירות יתרה כדי להימנע ממה שנתפס ככישלון.
  • נוקשות באמונות וחוסר הסכמה לפשרה.
  • קושי לעבוד עם אחרים או להאציל משימות.
  • חשיבה דיכוטומית של שחור/לבן.
  • קושי להתמודד עם ביקורת.
  • התמקדות יתר בפגמים באנשים אחרים.

COPD בחיי היום יום

לרוב אנשים שלוקים ב-COPD נחווים כנוקשים ופרפקציוניסטים, הם דורשים מעצמם ומהסביבה שהכול יהיה לא פחות ממושלם. הם נוטים לרדת לפרטים הקטנים בכל תחומי החיים וקיים אצלם צורך עז לשלוט בסביבה.
לרוב, סגנון החשיבה שלהם נוקשה “שחור ולבן”, מבחינתם יש רק דרך אחת “נכונה” ו”צודקת”. החשיבה הזו מלווה אותם באופן יומיומי החל מארגון ולוחות זמנים, סדר וניקיון, ובהקפדה על הפרטים הקטנים ביותר.
במבט חטוף, אנשים עם OCPD נראים בדרך כלל בטוחים בעצמם, מאורגנים ובעלי הישגים גבוהים.
הסטנדרטים המחמירים שלהם עשויים אפילו להועיל להם בעבודות מסוימות.
עם זאת, חוסר היכולת שלהם להתפשר או לשנות את התנהגותם משפיע לרעה בדרך כלל על מערכות היחסים שלהם.
הקושי המשמעותי עולה בעיקר ביחסים הזוגיים והבינאישיים, כאשר רוב המטופלים סובלים ממערכות יחסים מרובות קונפליקטים ומתוחות מאד בעקבות העדפתם להישגיות ובעקבות הנוקשות והעדר הגמישות שלהם.
לרוב הסובלים מ-COPD נוטים ליצור תקשורת מילולית באופן רשמי “וקר” מבחינה רגשית עם רצינות רבה וחוסר בחוש הומור.

האם אפשר למנוע את ההפרעה?

אמנם לא ניתן למנוע לחלוטין את הופעת ה-OCPD, אך ניתן לייצב ולווסת את הבעיות שמגיעות איתה.

באמצעות אורח חיים בריא וטיפול מתאים, אפשר ללמוד כיצד לחיות עם המצב הנפשי בצורה מאוזנת יותר.

דוגמאות לטיפים לאורח חיים תומך:

  1. ניהול מתח – תרגול טכניקות הרפיה כמו נשימה מודעת, מדיטציה, פעילות גופנית, מנוחה, אכילה נכונה
  2. חמלה עצמית – ריכוך הציפייה העצמית הנוקשה, הצבת גבולות לסביבה ולעצמך, לתרגל חמלה באמצעות סיוע לאחר
  3. ניהול רגשות – ללמוד לזהות, לקבל ולשהות ברגשות, במיוחד בעת תסכול וכעס על חוסר משולמות

 דרכי הטיפול בהפרעה

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי CBT

בטיפול CBT לומד המטופל לזהות את אמונות הליבה שלו המעוררות את ההתנהגויות של ההפרעה, ובשלב הבא לומד כיצד לאתגר אותן ולהחליפן בכאלו שהן גמישות ויעילות יותר. לדוגמה, מטפל עשוי לאתגר את אמונתו המרכזית של אדם: “אני צריך ליצור רשימות ולתכנן דברים כדי להרגיש בנוח.”  בטיפול CBT לומד המטופל להתמודד עם הרגשות שעולים בו בעקבות הנוקשות, למשל כעס ותסכול, ולמצוא דרכים בונות להביע ולהתמודד עמם.

בטיפול קוגניטיבי התנהגותי מהגל השלישי ACT לומדים לקבל ולחמול את המחשבות והרגשות ולהתמקד בערכים ובדרך החיים הרצויה. טיפול זה הוא מומלץ עבור סגנון אישיות טורדני כפייתי בגלל שאחת המטרות שלו היא יצירת גמישות פסיכולוגית טובה יותר.

טיפול פסיכודינמי

טיפול פסיכודינמי עוזר לאדם עם OCPD לחבר את החוויה שלו כיום עם חוויות העבר. למשל, אדם עם OCPD עשוי לגלות שהצורך שלו בשליטה ובסדר מושרש בחוויות ילדות לצד הורים ביקורתיים ונוקשים. המטופל לומד את ההקשרים לאמונותיו ועובר ריפוי עמוק דרך הבנה והגברת המודעות להשלכות שהוא עושה ודרך היכולת להיות בקשר הטיפולי ו”להתאמן” על קשר שיש בו יותר גמישות ורוך.

טיפול תרופתי

לא קיימת תרופה ייעודית ל-OCPD, אך ניתן לרשום תרופות מסוימות לטיפול בהיבטים ספציפיים של ההפרעה והפרעות הנלוות לה:

  • מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין סלקטיביים (SSRI) וסוגים של תרופות נוגדות דכאון  עשויים להפחית את קיבוע היתר של האדם לפרטים.
  • בנזודיאזפינים ותרופות נוגדות חרדה אחרות עשויות לעזור לאדם עם OCPD שחווה הפרעת חרדה.
  • ניתן להשתמש בתרופות נוגדות פרכוסיםכדי להפחית עצבנות ולייצב את מצב הרוח.

לסיכום

הפרעת אישיות אובססיבית-קומפולסיבית (OCPD) היא מצב כרוני שבו האדם נותן חשיבות קיצונית לפרטים, סדר וכללים, בנוסף יש צורך להגיע לתוצאה מושלמת, לרוב באופן שמפריע לחיי היומיום.
אנשים עם הפרעת אישיות עשויים להיות בלתי גמישים ולהתעקש שדברים חייבים להיעשות בדרך שלהם.
השאיפה לסדר, לשלמות ולפרודוקטיביות  יכולה לפגוע ביכולתם לסיים משימות, לשתף פעולה עם אנשים אחרים ולהתייחס לפעילויות חברתיות או לתחביבים כאל משהו שולי או מיותר.  הם עשויים לדרוש מאחרים לציית לכללים מסוימים או לעמוד בסטנדרטים גבוהים, ולהיות בעלי ביקורת עצמית חמורה.

חוקרים משערים שלהפרעה יש רכיב גנטי או משפחתי, כאשר הורים נוקשים מעלים את הסיכוי לסבול מההפרעה.

לא ניתן למנוע את ההפרעה, אך באמצעות טיפול מתאם ניתן לווסת את התופעות שלה וללמוד לחיות איתה. ישנם טיפולים שונים המוצעים להפרעה, ביניהם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי CBT, טיפול דינמי וטיפול תרופתי.
במכון “חיבורים” ישנו צוות מקצועי המלווה מטופלים באמצעות טיפול קוגניטיבי-התנהגותי CBT ואף בגישת הגל השלישי.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן