fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

התמודדות עם הליך פונדקאות

כותב:
תוכן עניינים

פונדקאות, מצב שבו אישה נושאת ברחמה את העובר עבור אישה אחרת או זוג הורים, הוא תהליך שבזכותו מקבלים זוגות רבים הזדמנות להפוך להורים. עבור אותם זוגות, פונדקאות הוא המוצא האחרון, שמגיע במקרים רבים לאחר מסע מפרך של טיפולי פוריות שלא צלחו, והותירו צלקות פיזיות ונפשיות. סיבות נוספות לפנייה לפונדקאות יכולות להיות מצב בריאותי של האם, שמעלה את החשש לסיכון רפואי משמעותי בהריון, היעדר בת זוג ועוד. בכך מציעה הפונדקאות תקווה חדשה, במקום שבו כל שאר הניסיונות הקודמים הסתיימו במפח נפש.

על הליך הפונדקאות

תהליך הפונדקאות הוא מסע מורכב, המערב היבטים רפואיים, משפטיים ורגשיים, ויש לתכנן אותו בקפידה תוך התחשבות בכל המישורים הללו. התהליך מתחיל במציאת ההתאמה הנכונה בין ההורים לאם הפונדקאית, דרך סוכנות שמתמחה בתחום או בעזרת קשרים אישיים. לאחר מכן מגיע שלב של פרוצדורות רפואיות הכוללות שאיבת ביציות מהאם הביולוגית או מתרומת ביצית, הפריה במעבדה ואז השתלת הביצית המופרית ברחם הפונדקאית.

פונדקאות בישראל לעומת הליך פונדקאות בחו”ל

עבור זוגות ישראליים ששוקלים את האופציה של פונדקאות, ההחלטה היכן לעבור את התהליך היא משמעותית ביותר. לפונדקאות בישראל יש כמובן יתרונות כמו נגישות לשירותים רפואיים ומסגרות חוק, שמתאימות יותר לקהל הישראלי. עם זאת, בחירה בפונדקאות בחו”ל יכולה להיות פחות מורכבת בפן הביורוקרטי  , ולעיתים קרובות היא גם יותר נגישה מבחינת המחירים. כיום יש בארץ סוכנויות המתמחות בליווי של זוגות בתהליך, מהשלב הראשוני של איתור פונדקאית שמתאימה לזוג, דרך הסדרת התהליך מבחינה ביורוקרטית, רפואית ומשפטית ועד לשלב שבו ההורים הביולוגיים חובקים  את התינוק שחיכו לו. חשוב להכיר את ההיבטים השונים של שתי האפשרויות, על מנת להגיע להחלטה המתאימה ביותר עבורכם.

ההתמודדויות הרגשיות לאורך תהליך הפונדקאות

מסע הפונדקאות הוא סוג של רכבת הרים רגשית. ביחד עם התקווה, ההתרגשות והשמחה, באופן טבעי הוא מזמן גם חוויות מאתגרות רגשית עבור כל השותפים בתהליך.

  • תחושת כישלון- במידה שההורים הביולוגיים חוו אכזבות ומפחי נפש בטיפולי הפוריות, המשקל שהם מייחסים להצלחה בתהליך הפונדקאות יכול להיות עצום, והם עלולים לחוות כל אי הצלחה בדרך כתבוסה אישית, וכפגיעה קשה נוספת בתחושת המסוגלות שלהם.
  • מתחים ולחצים- מתח ולחץ הם במקרים רבים חלק בלתי נפרד מהמסע. חוסר הוודאות לגבי התוצאה, בשילוב עם מערך מורכב של בדיקות והליכים רפואיים ומשפטיים, יכולים לייצר רמת סטרס שיכולה להיות קשה מנשוא. ההשקעה הרגשית העצומה של ההורים בתהליך מלווה מטבע הדברים בפחד מפני אובדן נוסף , וכל אלה מובילים במקרים רבים לחוויה מתמשכת של מתח ולחץ לאורך הדרך.

לאור הקשיים הנפשיים הצפויים בדרך, חשוב מאוד שהזוג יהיה עטוף ברשת תמיכה חברתית, ולא פחות חיוני- ליווי של תהליך טיפולי בידי גורם מוסמך ומנוסה. מטפל מקצועי. מסגרת טיפולית כזאת תאפשר להם לחלוק את המטענים הרגשיים הכבדים שהם מתמודדים איתם ותעניק להם עוגן מייצב בתוך הסערות שיגיעו לאורך הדרך.

תחושותיה של האם הפונדקאית

עבור האם הפונדקאית המסע הוא לא פחות מורכב, ומכיל התמודדות רגשית מאתגרת. לצד העובדה שהתהליך יכול להיות עבורה מעצים ומתגמל, יש בו אתגר משמעותי עבורה, בכל שלב בדרך. ראשית, היא נושאת ברחמה ילד שאינו שלה. כלומר, עם כל הקשיים והאתגרים שהריון מביא איתו, ברמה הגופנית, המנטלית והרגשית, ועם ההיקשרות הרגשית הטבעית אל העובר המתפתח בגופה, היא מתמודדת לצד הידיעה, שבסוף התהליך יהיה עליה להיפרד מהתינוק, והוא יעבור לחיקם של הוריו הביולוגיים. המצב המורכב הזה בהחלט יכול לעורר מגוון של רגשות מעורבים, ולכן חשוב להכיר בחוויה הייחודית של האם הפונדקאית, וחשוב שתקבל את התמיכה הנפשית המתאימה לאורך הדרך.

היחסים והמורכבויות בין האם הביולוגית לאם הפונדקאית 

מערכת היחסים בין האם הביולוגית לפונדקאית עשויה להעלות מורכבויות שיכול להציף רגשות שונים שאת חלקן קשה לצפות בתחילת התהליך ובשלב התכנון.

  • קנאה- האם הביולוגית עלולה לחוש קנאה כלפי הפונדקאית, שנושאת את הילד שלה. המחשבה שהיא אינה מסוגלת לחוות הריון ולידה, ונדרשת להיעזר באישה שיכולה לעשות זאת, עלולה לייצר תחושת נחיתות, קנאה וחוסר ערך באם הביולוגית.
  • חרדה- האם הביולוגית עלולה לפתח חרדה לשלום התינוק המתפתח. היות שאינה שולטת בתהליך ההריון, היא יכולה לחוות חרדה הורית, מהמחשבה שהפונדקאית אינה שומרת על בריאותה ובריאות הילד באופן אופטימלי.

תקשורת פתוחה, אמפתיה והבנה בין הצדדים הן חיוניות להצלחת התהליך, לעיתים גם העזרות בגורם שלישי מקצועי ומוסמך יכולה לסייע כמו מגשר או מטפל רגשי.

הצורך בתמיכה בהליכים כאלו

תמיכה רגשית היא רכיב שערכו לא יסולא בפז בתהליך הפונדקאות. כאשר המשתתפים נעזרים בייעוץ או טיפול מקצועי, הם מקבלים מרחב בטוח להציף ולחקור את הרגשות והאתגרים שהם חווים. תמיכה רגשית יכולה לעזור לזוג לנווט את דרכם בתהליך, שדורש מהם להתמודד עם אתגרים מורכבים ביותר, בכל הרמות.

הכנה ללידה

בעוד שהאם הביולוגית אינה נושאת את הילד באופן פיזית, ההורים עדיין יכולים להתכונן ללידה באופן פעיל. הם יכולים להשתתף במפגשי הכנה ללידה, להיות נוכחים בעת הבדיקות הרפואיות ולדון בתוכניות ללידה המתקרבת עם האם הפונדקאית. כל אלה יכולים לתרום למעורבות ההורים בתהליך וליכולת שלהם להרגיש חלק אקטיבי בתוכו.

לסיכום

הליך פונדקאות הוא תהליך שנועד למלא צורך של אנשים להיות הורים כאשר טכנית אינם מסוגלים להביא ילד לעולם.  יש בתהליך הזדמנות להכיר צדדים מדהימים של הרוח האנושית. התהליך מחבר בין אנשים שהיו ברוב המקרים זרים זה לזה, להגשמת מטרה משותפת, בתהליך שמצריך מהם כוחות גוף ונפש גדולים. זוגות שיוצא למסע מתוך הרצון העז להפוך להורים, כדאי וחשוב שיקבלו את מירב התמיכה מסביבתם הקרובה וכן מאנשי מקצוע בתחום הנפש, שילוו אותם במסלול המפותל והמאתגר עד לרגע הנכסף שבו יחבקו תינוק בריא משלהם.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן