fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

טיפול דיאדי

כותב:
תוכן עניינים

תארי לך חדר בו את מבלה שעה בשבוע עם הילד שלך. חדר מלא במשחקים או/ו חומרי יצירה. חדר בו ניתן לדמיין, לשחק, להתקרב, לדבר. שעה אחת בשבוע, בה אתם עסוקים רק בקשר שלכם. דיאדה, פירושה זוג המקיים קשר. הורה וילד זו דיאדה, והדיאדה ייחודית לכל ילד מול כל אחד מהוריו.

בטיפול דיאדי הקשר שלכם נמצא במרכז ודרך חוויה משותפת, המטפלת תלמד להכיר אתכם, להאיר את המקומות שמחזקים את הקשר ולהרהר על האזורים שמעכבים ויכולים להשתפר. יחד עם המטפלת תוכלו לזהות דפוסי התנהגות של הילד שמופיעים גם במקומות אחרים.  הטיפול מאפשר מרחב בטוח לחקור תגובות נכונות יותר ונכונות פחות לצרכי ילדך ומסייע להתכוונן בצורה מיטיבה אחד לשני בקשר הייחודי שלכם.

מהו טיפול דיאדי

המונח דיאדה בפסיכולוגיה מתאר את האינטראקציה או האפיון של יחסים בין שני אנשים (בני זוג, הורה-ילד, מטפל-מטופל). טיפול דיאדי זהו סוג של טיפול פסיכולוגי המתמקד בקשר שבין ההורה לילד. במסגרת טיפול זה נמצאים בחדר המטפל, ההורה והילד אשר יחד מעודדים אינטראקציות חיוביות שיכולות לסייע בשיפור הקשר, ההורות והתנהגות הילד.

למי הטיפול יכול לעזור?

טיפול דיאדי מתאים במיוחד לילדים בגיל הרך אך גם יכול להתאים לילדים צעירים. הטיפול יכול לסייע במצבים שונים ביניהם:

  • חרדות אצל ילדים
  • בעיות התנהגות אצל ילדים
  • קושי בהצבת גבולות
  • קושי ביחסים בין ההורה לילד
  • התערבות בעקבות משבר
  • תלותיות יתר וקשיי נפרדות בין ההורה לילד
  • קשיי תקשורת בין ההורה לילד

מטרות הטיפול הדיאדי

מטרת הטיפול הדיאדי היא לאפשר להורה ולילד לחוות הזדמנות לחוויות חיוביות של יצירת קשר זה עם זה. הטיפול מתרחש דרך חוויה, משחק ויצירה משותפת שלכם עם ילדכם, כאשר המטפל נמצא איתכם בחדר כגורם שלישי מתווך ומחזיק את המרחב.  מטרת המפגש היא לאפשר למטפל לאתר דפוסי תקשורת אשר אינם מיטיבים בינכם לבין ילדכם ולסייע בלמידת דרכים מקרבות יותר ליצור קשר. המטפל יכול לסייע לכם להכיר בפרשנויות אישיות שמלוות אתכם סביב התנהגות ילדכם ולאפשר ראייה מזווית אחרת עם פרשנות אלטרנטיבית שמטרתה ליצור קרבה והבנה בינכם.

ייחודיות הטיפול הדיאדי על פני טיפולים אחרים

מערכות היחסים שאנו מנהלים לאורך החיים שונות, מגוונות ומתאפיינות בייחודיות שנוצרת מהקשר הספציפי בנרקם ביננו לבין האחר. כך, גם הקשר שלנו כהורים עוטה גוונים שונים בקשר שלנו מול כל אחד מילדנו. ייחודיות הטיפול היא בכך שהוא מתמקד בקשר הייחודי והספציפי שנוצר בין ההורה לילד שנקרא במונח מקצועי דיאדה ובעבודה עליו.

ההבדל בין טיפול דיאדי להדרכת הורים

הדרכת הורים נעשית במפגש של המטפל עם זוג ההורים, תוך מיקוד בילד. בהדרכת ההורים רק ההורים נפגשים המטפל. מטרת הדרכת ההורים היא לסייע להורים לחשוב מחדש את הילד, לאתר את הקושי ולתת כלים פרקטיים על מנת לסייע לילד ולהם להתמודד בצורה יעילה. הדרכת הורים משתלבת כמעט בכל טיפול רגשי שניתן לילדים ומהווה חלק חשוב ואינטגרלי מתהליך טיפול פרטני בילד.

ההבדל בין טיפול דיאדי לטיפול משפחתי

טיפול משפחתי יכול להתאים במצבים בהם מופר האיזון המשפחתי בעקבות קושי מול אחד או יותר מבני המשפחה וכן במצבים בהם המשפחה מתמודדת עם משבר. בסגנון זה של טיפול המטרה היא התמודדות משותפת, לצד הבנה כללית של המארג המשפחתי המורכב והצרכים השונים של כל אחד במערכת הזו. הטיפול מתמקד בהסתכלות על המשפחה כמערכת במטרה להשיב את האיזון למשפחה.

טיפול דיאדי הורה ילד: החשיבות ההורית בטיפול

גידול ילדים מצריך משאבים פיזיים ורגשיים רבים, ולעיתים רבות הורים חסרים את התמיכה לה הם זקוקים. הקשר החם שנשאף ליצור עם ילדנו, עשוי להיות מושפע מהעומס שגידול התינוק דורש וכן מאירועי עבר אישיים שלא בהכרח קיבלו מענה מספק. טיפול דיאדי שואף להתייחס לכל הרמות של גורמים משפיעים אלו: בריאות ההורה וצרכיו, בריאות התינוק וצרכיו, מערכת היחסים שנרקמת ביניהם בהתחשב בתא המשפחתי הקיים והסביבה התרבותית בה הם גדלים.

פורמט טיפול פרטני , לא תמיד מסוגל לתת את המענה השלם על הצרכים המגוונים שמשפיעים על מערכת היחסים המתפתחת בין ההורה לתינוק. נוכחות ההורה בטיפול הכרחית על מנת לקיימו. בצורה זו ניתן לפתח את ההתכווננות ההורית, כלומר את היכולת להבין את עולמו הפנימי של התינוק בצורה טובה שמאפשרת תחושת בטחון וסנכרון רגשי בין ההורה לתינוק.

מהלך הטיפול

טיפול דיאדי לרוב הוא טיפול קצר מועד, אשר לרוב משפיע בצורה יעילה וטובה מאוד תוך מספר מפגשים. במהלך הטיפול ההורה מקיים אינטראקציה טבעית עם הילד דרך משחק, סיפור, שיח ויצירה בהתאם לגיל הילד. הטיפול מתחיל בהיכרות עם ההורה, והדרך בה הוא תופס ומגיב להתנהגות של הילד. במהלך הפגישות, המטפל מחזק תפיסות טובות ויעילות שההורה מביא לקשר מול הילד. כמו כן, המטפל מאפשר להרהר ולחשוב על דרכים אלטרנטיביות במקומות בהן תפיסות ההורה את הילד לא מדויקות ומרחיקות ביניהם.  לדוגמא, בחדר ניתן להרהר על מה מעיד הבכי של התינוק בכל פעם, האם הוא עייף, רעב או כאוב ולאפשר מענה מיטיב יותר תוך חשיבה על פרשנויות חלופיות להתנהגות שהתינוק מפגין. בצורה זו, זוכים התינוק וההורה לחוויה מתקנת וטבעית בסנכרון ביניהם מתוך עמדה סקרנית ולא שיפוטית. טיפול דיאדי מאפשר גם להורה לזהות תפיסות מעוותות הקשורות לחוויות ילדות אישיות שלו, ומסייע בהבחנה ובתיקון חוויות ותפיסות חיוביות על עצמו ועל תינוקו. כתוצאה מכך, ההורים לומדים להרחיב את סל הכלים והמודעות לתגובות שלהם  לצרכי ילדיהם ובכך להגביר את הבטחון בקשר.

טיפול דיאדי באמנות

טיפול דיאדי באמנות מאפשר להורה ולילד לנכוח ב”כאן ועכשיו”. במהלך הטיפול ההורה והילד מעבירים את הזמן ביצירה משותפת דרך חומרי גלם שונים. בטיפול זה ניתנת הזדמנות לילד להנות מקשר יצירתי ומשחקי עם ההורה וכן להורה להתפנות ולשים לב לצרכי הילד לאורך היצירה המשותפת. טיפול זה מאפשר הזדמנות להורה להתכוונן באופן מדויק יותר לצרכי הילד וכן מסייע לילד לראות את ההורה כאדם נפרד בעל צרכים ורצונות משלו.

לסיכום

טיפול דיאדי מתמקד בקשר וביחסים הספציפיים בין הורה לילד. הטיפול מאפשר עבודה והתבוננות “בזמן אמת” על הקשר הנוצר בין הורה לילד. התבוננות זו מאפשרת חיזוק דפוסים חיוביים ושינוי דפוסים מעוותים של יצירת קשר וקרבה בין ההורה לילד. טיפול דיאדי מתאים במיוחד לתינוקות וילדים צעירים, נחשב כטיפול קצר מועד ובעל השפעה משמעותית מאוד על חיזוק הסנכרון הרגשי ותחושת הבטחון בין הילד להורה. טיפול זה מתאים במקרים בהם קיים קושי באינטראקציה בין אחד ההורים (או שניהם) לבין הילד ונועד לסייע בחשיבה מחודשת של תפיסת ההורה את הילד ולמידה דרך התנסות בדרכי תקשורת מקרבות. את מכון חיבורים מוביל צוות מטפלים מוסמכים בעלי הכשרות אקדמאיות מתקדמות. למכון 5 סניפים ברחבי הארץ שישמחו להעניק לכם ולילדכם ליווי רגשי מקצועי ורגיש. המכון מכיל מטפלים המתמחים בטיפול רגשי בילדים וליווי הוריהם.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

מקורות

  1. https://www.nccp.org/dyadic-treatment/
  2. https://first5center.org/blog/dyadic-therapy-changes-lives
  3. https://www.haaretz.co.il/wellbeing/healthblogs/kids/eitangilormiller/2019-01-08/ty-article/0000017f-f8ad-ddde-abff-fced1ccf0000

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן