fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

סכיזופרניה קטטונית

כותב:
תוכן עניינים

“מצב קטטוני” הוא ביטוי שגור בשפה אנו נתקלים במונח הזה בספרות, בטלוויזיה ואפילו בשיחות יום יומיות. על אף שהמושג עצמו ברור לנו, מעטים יודעים מהו באמת מצב קטטוני. קטטוניה, הוא מונח שטבע לראשונה קרל קהבאום ובמשמעות אחרת לחלוטין. מהי קטטוניה? מהי סכיזופרניה קטטונית? כיצד ניתן לזהות סכיזופרניה קטטונית? האם יש טיפול לקטטוניה? כל התשובות במאמר

מהי קטטוניה?

קטטוניה היא תסמונת של פגיעה תנועתית ונפשית, המתבטאת לרוב בהתנהגות. לרוב היא נלווית להתמודדויות נוירולוגיות פסיכיאטריות שונות כמו סכיזופרניה, זיהום מוחי ועוד. קטטוניה עלולה להתבטא בקהות חושים, קיפאון, חזרה על דברי אדם אחר, חיקוי התנהגות של אחר, ביצוע פעולות חוזרות ללא משמעות ועוד.

מהי סכיזופרניה קטטונית?

בעבר חילקו סכיזופרניה לתתי סוגים, סכיזופרניה פרנואידית, שאירתית, לא מאורגנת וקטטונית. סכיזופרניה באופן כללי היא הפרעה נפשית המאופיינת בהתמודדות עם אשליות, הזיות, חזיונות שווא, קשיי שפה, מצבי רוח ירודים וכדומה. כיום, הגישה האבחנתית לסכיזופרניה היא יותר ניואנסית ומבוססת על הבנה מקיפה יותר של ההפרעה. המהדורה העדכנית ביותר של המדריך האבחוני והסטטיסטי להפרעות נפשיות (DSM-5) כוללת קריטריונים הלוקחים בחשבון את משך וחומרת הסימפטומים, כמו גם גורמים נוספים כגון רמת התפקוד והנוכחות של מצבים משותפים. .

אנשים המתמודדים עם סכיזופרניה קטטונית, מתמודדים עם תסמיני הסכיזופרניה לצד תסמיני קטטוניה בולטים. איך זה מתבטא בפועל?

התסמינים של סכיזופרניה קטטונית

אז כפי שצוין, כשמדובר בסכיזופרניה קטטונית, מתקיים שילוב בין התסמינים של סכיזופרניה באופן כללי לסכיזופרניה קטטונית באופן ספציפי:

דלוזיות דלוזיות הן אמונות שווא הנתפשות כאמיתיות לחלוטין. כלומר, האדם שחווה דלוזיות, מאמין כי האמונות שלו הן המציאות. לדוגמה, חוויה של רדיפה, או שמישהו בולש אחרי האדם.

הזיות הלוצינציות, חזיונות שווא חושיים.

תנועות ודיבור לא מאורגן ו\או לא ברור

מחשבות כאוטיות קפיצה מנושא לנושא וחוסר בהירות מחשבתי.

קושי חברתי כמו הבנה והבעה של רגשות, הימנעות מחברה והסתגרות  חוסר מוטיבציה לביצוע פעולות יום יומיות.

לתסמינים אלו, המלווים מתמודדים עם סכיזופרניה, מצטרפים תסמינים נוספים הקשורים בקטטוניה ביניהם:

קטלפסיה מצב בו האדם נשאר בתנוחה מסוימת, כמו קיפאון של התנוחה.

אקולאליה הדהוד של צלילים או קולות שמשמיע אדם אחר או משהו אחר.

אקופרקסיה חיקוי של התנהגות ותנועות של מישהו אחר.

אגטיגציה התנהגות חסרת מנוחה הקשורה לכעס וזעם פנימי. תאובחן כקשורה לקטטוניה כאשר באמת אין סיבה ברורה להתנהגות.

גמישות שעווה כאשר מנסים לשנות את התנוחה של האדם, הוא מגיב במעין נוקשות תחילה, ואז השרירים אט אט משתחררים ומשנים את התנוחה. התנועה דומה לתנועה של שעווה חמה.

סטריאוטיפיה חזרה על תנועות שאין להם משמעות.

עיוות פנים החזקה של הבעת פנים מסוימת בצורה נוקשה גם ללא הקשר לסיטואציה. למשל, חיוך במצבים לא הולמים.

מיוטיזם היעדר דיבור על אף שיש יכולת. (כלומר, לא מדובר בתסמונת קיימת שמונעת מהאדם לדבר).

שליליות היעדר תגובה למתרחש סביב או התנגדות של ממש להתרחשות.

סטופר האדם ער אך אינו מגיב כלל לסביבה, גם בעת גירוי פיזי כמו צביטה.

מה ההבדל בין סכיזופרניה קטטונית לסוגים שונים של סכיזופרניה?

בסכיזופרניה קטטונית האפיונים העיקריים נוגעים להתמודדות עם קטטוניה. כלומר, בין התסמינים הבולטים יופיעו סימפטומים של קטטוניה. בסכיזופרניה מסוג אחר, כמו סכיזופרניה פרנואידית למשל, הסימפטומים הבולטים יקושרו להתמודדות עם פרנויה.

טיפול בסכיזופרניה קטטונית

אבחון וטיפול מוקדם בסכיזופרניה עשוי לשפר את איכות חיי המתמודדים עם סכיזופרניה. הטיפול עשוי להקל רבות גם על בני המשפחה והסביבה הקרובה. אז כיצד ניתן לטפל בסכיזופרניה?

טיפול תרופתי

לרוב, הקו הראשון בסכיזופרניה יכלול טיפול תרופתי. המרשם ניתן על ידי פסיכיאטר מוסמך לאחר אבחון מתאים. טיפול תרופתי יכול לסייע בהקלה על התסמינים השונים המלווים את ההתמודדות ועשוי להיטיב את התחושות האופפות את ההתמודדות. חלק מהתרופות הן תרופות נוגדות דיכאון ונוגדי חרדה. תרופות אנטי פסיכוטיות, שלרוב נהוגות בקרב טיפול בסכיזופרניה, עלולות דווקא להחמיר מצב של קטטוניה ולכן יש רופאים הנמנעים מרישום תרופות אלו לסכיזופרניה קטטונית.

טיפול ECT

מדובר בטיפול בגירוי חשמלי. על אף שהשם של הטיפול עלול להבהיל, מדובר דווקא בטיפול שאינו מכאיב כלל. מבוצע בזמן הרדמה, ומטרתו לתקן ולשנות פעילות חשמלית במוח. אפשר לומר שמדובר בסוג של “חיווט” קל ולא מכאיב, שיעיל בטיפול בקטטוניה.

סל שיקום ושילוב בקהילה

ישנן מספר גישות שונות לטיפול בסכיזופרניה, ביניהן שיטות הדוגלות בטיפול רגשי משולב קהילה, כמו “דיאלוג פתוח”. גישה זו שמה דגש על שילוב בקהילה, על שיח פתוח של האדם המתמודד ושל קרוביו, שיח המאופיין בתחושת המשבר הרגשי ופחות בתסמינים הפיזיולוגיים.

בנוסף, על פי חוק שיקום נכי נפש בקהילה ותחת משרד הבריאות, ניתן לקבל סל שיקום אם האדם עונה על קריטריונים מסוימים אותם קבעה המדינה.  סל השיקום מאפשר לזכאים לכך לקבל כלים שיקומיים המותאמים עבור המתמודד, בליווי ועדת שיקום אזורית. כלים שיקומיים עשויים להתבטא בסיוע במציאת דיור, מענק של שירותים חברתיים, שילוב במסגרת האקדמיה או בעולם התעסוקה.

לסיכום

החיים לצד סכיזופרניה עלולים להיות מורכבים רגשית ומנטלית עבור האדם המתמודד עמם וגם עבור בני משפחתו. כשמדובר בסכיזופרניה עם סממנים קטטוניים, מצטרף גם אתגר פיזי שעלול להקשות על ההתמודדות עוד יותר. במצב של סכיזופרניה אנו ממליצים על מתן טיפול מותאם ומוקדם לאדם המתמודד. טיפול שכזה עשוי להקל רבות על ההתמודדות עם התחושות והרגשות המלווים אותו, על שילובו בחברה, על הסימפטומים של קטטוניה ועל איכות החיים ככלל.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

מקורות

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23499-catatonic-schizophrenia#:~:text=%E2%80%9CCatatonic%20schizophrenia%E2%80%9D%20is%20an%20obsolete,behavior%20and%20ability%20to%20communicate.

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן