fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

תסמונת קוטאר

כותב:
תוכן עניינים

תסמונת קוטאר היא די נדירה שעלולה להביא למצב רפואי ונפשי קשה, אשפוז, הזיות ותסמינים פסיכוטיים.

ש’ בת ה-62 הייתה קרובה למוות כאשר אושפזה במוסד לבריאות הנפש. הייתה לה בריחת שתן וצואה, היא סירבה לאכול המדדים שלה  היו מאד נמוכים והראו על תת תזונה, היא הייתה חיוורת והגיע למצב של קשיון איברים. הסיבה שבגללה ש’ הגיעה למצב הזה הייתה מחשבות שווא במסגרתם הייתה משוכנעת שהיא לא חיה. בני משפחתה של ש’ התמלאו חרדה לנוכח המצב הנדיר שתקף אותה בייחוד לאור העובדה שאין במשפחה היסטוריה של הפרעות נפשיות וש’ תפקדה כל חייה בצורה תקינה ונורמלית.

מה שהתחיל את ההתדרדרות של ש’ הייתה התמודדות עם תסמינים של דיכאון שהלכו והחמירו, היא הביעה חוסר טעם לחיות, חוסר שינה חוסר תאבון ואיבוד תקווה. עם הזמן החלו להתפתח אצלה אשליות הקשורות לעוני והיא הייתה טוענת שהבית שלה עומד לקרוס, שבני ביתה לא קיימים באמת. עם הזמן ש’ האמינה שהמוח והגוף שלה כבר לא מתפקד, ושהיא עומדת למות, עד למצב בו ניסתה לשים קץ לחייה זאת בטענה שאם תמשיך לחיות היא תגרום לזיהום בקרב הסובבים אותה.

באשפוז, בעזרת התאמה של טיפול תרופתי, איזון המצב הגופני שלה, השגחה צמודה ושיחות עם פסיכולוג הצליחה ש’ להתאזן ולהראות סימני שיפור. הדרך עבור ש’ עוד ארוכה עד למצב של בריאות נפשית מלאה והיא המשיכה להמצא בהשגחת הקרובים ולבקר במחלקת היום בבית החולים מדי יום.

(מבוסס על תיאורי מקרה אמיתיים [1])

מהי תסמונת קוטאר?

אנשים הלוקים בתסמונת קוטארד (ידועה גם כתסמונת גופה מהלכת) משוכנעים שהם אינם קיימים/מתים/ חלקי גוף שלהם אינם או שיש להם אשליה שאחרים או אובייקטים שונים בעולמם אינם קיימים עוד.

מדובר בתסמונת נדירה מאד, ישנם 200 מקרים מדווחים וידועים בלבד ברחבי העולם כולו. הבשורה הטובה היא שלמרות היותה של התסמונת קשה וקיצונית בתסמיניה התגובה של המטופלים לטיפול היא טובה ורוב האנשים משתקמים לאחר הטיפול המאזן.

אצל מי מופיע תסמונת קוטאר?

תסמונת קוטאר עשויה להופיע בגילאים שונים, עם זאת היא נוטה להופיע לרוב בגילאי המעבר, 50-60.  בנוסף התסמונת מופיעה רבות במקרים רבים אצל אנשים בעלי רקע של התמודדויות נפשיות ובייחוד במקרים הבאים:

כמו כן, היא עשויה להיות קשורה למקרים של מאניה דיפרסיה (הפרעה דו קוטבית) אצל מתבגרים או צעירים.

תסמונת קוטאר מופיעה במקרים מסוימים במקרים של אנשים הנגרם להם נזק מוחי כמו שבץ, פגיעות מוח קרישי דם ועוד.

מה התסמינים?

תסמיני ההפרעה לרוב מופיעים בהדרגה תוך התדרדרות בחומרתם, הם עלולים לכלול מחשבות שווא, אמירות קטסטרופליות והזיות, זאת לצד מצב רוח ירוד ותסמיני דיכאון. אלו הם חלק מהתסמינים הנפוצים:

  • ירידה ברמת האינטראקציות ותקשורת עם אחרים לפעמים עד אילמות
  • שמיעת קולות שמספרים להם שהם מתים
  • סירוב לאכול (שכן הם לא חיים לתפיסתם)
  • לחלק יש נטייה לפגיעה עצמית או אובדנות
  • פגיעה באיכות השינה
  • דכדוך, חוסר חשק או תקווה
  • פגיעה בבריאות הגוף בגלל תת תזונה

מה הגורמים להתפחות המחלה?

תסמונת קוטאר נחשבת לתופעה די מסתורית עבור המדע כיום. מה שכן ידוע שלרוב  מדובר בסימפטום שמופיע בעקבות בעיה רפואית אחרת שמשפיעה על המוח כמו למשל:

  • וירוסים או רעלנים שונים שמשפיעים על תפקוד המוח
  • אפילפסיה
  • טרשת נפוצה
  • שבץ מוחי
  • מיגרנות
  • פגיעה מוחית חמורה הגורמת לדימום מוחי
  • דמנציה

ישנם מעט מומחים שטוענים ששני הגורמים העיקריים לתסמונת קוטאר הם שינוי של האדם באיך שהוא תופס את עצמו והאמונה שהולכת ומסלימה בקשר לאותה תפיסה. הם טוענים כי יש כאן שכנוע עצמי עמוק ולכן גם כשמוכיחים להם שמה שהם מאמינים בו לא נכון הם מסרבים להכיר בכך. לגביי רעיונות אלה ישנה מחלוקת ואי הסכמה.

דרכי הטיפול

ישנן מספר אלטרנטיבות לטפל בתסמונת קוטאר. גישה שנחשבת למקובלת כיום היא לפנות קודם כל לטיפול ברמה הפיזית רפואית ולטפל בגורם שיוצר את התופעה.

מרבית המקרים טופלו בהצלחה באמצעות שילוב של טיפול תרופתי וטיפול שיחתי, למשל טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT או טיפול רגשי. דרך טיפולים אלה המטופלים מסוגלים למצוא בעזרת המטפל מקום בטוח ולא שיפוטי, לדבר על המחשבות והתחושות הקשות ולהרגיש סוף סוף שיש מישהו שמסוגל להבין אותם. אדם ששרוי במצב הזה יכול להיות מאד מבולבל, ולא להבין מה קורה לו, יש אנשים שלהם תובנה לקויה ומשתבש אצלם כושר השיפוט לגמרי. מוטב יהיה שהטיפול שיקבלו מטופלים אלה יהיה על ידי אדם בעל נסיון בטיפולי פסיכותרפיה עבור מתמודדי נפש עם דגש על מצבים פסיכוטיים.

טיפול תרופתי שלרוב ניתן במקרים של תסמונת קוטאר: טיפול אנטי פסיכוטי, נוגדי חרדה ודיכאון ו/או שילוב של כמה סוגים יחד.

לסיכום

תסמונת קוטאר היא נדירה קיצונית אך בעלת סיכויי החלמה טובים. אם גם אתם חושדים שקרוב שלכם, אמא סבתא או אח מפתחים תסמינים של תסמונת קוטאר כדאי להגיע בהקדם לרופא או פסיכיאטר על מנת למנוע התדרדרות החמרה וסבל רב.

במכון חיבורים יש מטפלים שישמחו לייעץ מהידע שלהם ולהפנות לגורמי המקצוע המתאימים.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

מקורות

https://www.webmd.com/schizophrenia/cotards-syndrome

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן