“סוף סוף התקבלתי לעבודה החדשה שרציתי! לאחר כמה חודשים מתחילת העבודה, שמתי לב לשינויים שחלו בי. נפגעתי מביקורות הקולגות שלי עד כדי בכי, נהייתי חסרת סבלנות כלפי בן הזוג שלי, התעצבנתי על הבוס שלי פעמים רבות. השינויים הטרידו אותי והתחלתי לחפש אחר המקור שלהם. סימנתי את הימים בהם הרגשתי אמוציונלית יותר מהרגיל והאסימון נפל. לאחר בירורים, הבנתי שלא מדובר בתסמונת קדם וסתית רגילה, אלא בPPMD” מה זה PPMD? במה זה שונה מPMS? איך מתמודדים עם הפרעה דיספורית קדם וסתית? כל הפרטים במאמר.
טרם קבלת הוסת במהלך המחזור החודשי, רובנו כנשים, נחווה תסמינים שונים וביניהם עייפות, שינויים במצבי הרוח, כאבי גב, תאבון מוגבר, רגישות יתרה וכדומה. את התחושות השונות טרם קבלת המחזור מכנים תסמונת קדם-וסתית, ובאנגלית PMS. בדומה לPMS, הפרעה דיספורית קדם-וסתית, PPMD, גם היא מופיעה בשבוע-שבועיים לפני קבלת הוסת. ההבדל המהותי הוא עוצמת התסמינים. נשים ונערות שחוות PPMD מתמודדות עם סימפטומים נפשיים ופיזיים עוצמתיים יותר.
נשים המתמודדות עם דיספוריה קדם וסתית מעידות על סימפטומים מגוונים, ביניהם:
מדוע נחווה את התסמינים הללו?
מומחים ניסו לפענח מדוע נשים מסוימות חוות PPMD וחלק לא חוות, ולא מצאו תשובה נחרצת. ככל הנראה, מדובר בתגובה עזה יותר לשינויים הורמונליים או שינויים ברמות הסרטונין לאורך המחזור החודשי. עם זאת, נחקרו מספר גורמים המעלים את הסיכוי לחוות PPMD:
על פי מחקר, נשים אשר בנות משפחתן חוו PPMD או PMS עשויות להימצא בסיכוי גבוה יותר להתמודד עם התופעה.
נשים אשר מתמודדות עם הפרעות מצב רוח שונות כגון דיכאון או דיכאון אחרי לידה ו\או בעלות היסטוריה משפחתית של הפרעות מצב רוח שונות, מצויות בסיכוי גבוה יותר להתמודדות עם PPMD.
מחקר שנערך בתחום, קשר בין רמת השכלה נמוכה יותר לבין סיכוי גבוה יותר להתמודד עם התופעה.
חוקרים משיקגו, באוניברסיטת אילינוי, פרסמו כי ניקוטין משבש ציר מסוים במוח האחראי על מתח. הגוף הופך רגיש יותר למתח ושינויים, בוודאי השינויים ברמות האסטרוגן במהלך השבוע-שבועיים טרם הוסת ולכן נשים מעשנות עשויות להתמודד עם סימפטומים קדם וסתיים חמורים יותר.
על פניו, הסימפטומים של תסמונת קדם וסתית והפרעת דיספוריה קדם וסתית די דומים. בכל זאת, קיים פער ביניהן הנובע משתי סיבות. ראשית, השכיחות של PMS באוכלוסייה עומדת על כ-75% מהנשים לעומת 3-8% מהנשים המתמודדות עם PPMD. שנית, PPMD מלווה בסימפטומים חמורים יותר, עזים יותר ונחשב כמצב כרוני לרוב.
פעמים רבות, בתקופה טרם קבלת הוסת, אנו עשויות לחוות שינויים קיצוניים במצבי הרוח. חלקנו מכירות את התחושה הזו שאנו צופות בסרטון מרגש ופורצות בבכי חסר תקנה, או חשות זעם נוראי כי הכיור מלא בכלים ולאחר כמה רגעים משוחחות עם עצמנו ואומרות “אני בטח צריכה לקבל”. עוצמת הרגשות טרם קבלת הוסת גבוהה, בוודאי בהתמודדות עם PPMD. הסיבה לכך, היא שינויים ברמות ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון. נשים החוות PPMD לרוב רגישות יותר לשינויים אלו ולכן חוות את ההשלכות של הרמות השונות בעוצמה חזקה יותר. אנחנו כאן כדי להזכיר לכן שמדובר בתופעה טבעית לחלוטין. מעבר לתסמינים הנפשיים, הסימפטומים הפיזיים הכוללים כאבים, עייפות ונפיחות, משפיעים גם הם על הנפש שלנו ומעצימים את הרגשות. ההתמודדות מורכבת וחשוב שנזכיר לעצמנו לנוח, לקחת זמן לעצמנו, לקבל את הרגשות השונים ולהיות סלחניות כלפי הגוף שלנו.
מבחינת פרמקולוגיה קיימות מספר אפשרויות טיפול:
שינויים שונים בהתנהלות היומיומית כמו הגברת פעילות גופנית, שינוי תזונתי (פחות סוכר, אלכוהול,קפאין וכו’), ניהול מתחים, תוספי ויטמינים, טכניקות הרפיה וכדומה.
טיפול מבוסס שיח המסייע לנו להבין את מקור הכאב. הטיפול מסייע לנו בתרגול טכניקות שונות ולמידה של כלים חדשים, שמטרתם להקל על הסימפטומים הפיזיים והנפשיים המרכיבים את הPPMD.
טיפול קוגנטיבי התנהגותי. במהלך הטיפול נלמד לקבל ולהבין את התחושות השונות שאנו חוות, להחליף את דפוסי ההתמודדות שלנו בדפוסים חדשים, בריאים ונכונים יותר ולהיטיב את איכות החיים לצד התופעה.
חשוב להקשיב לגוף ולמצוא את הדרך שלך להתמודד עם המצב מתוך חיבור לגוף, להקשיב לקולות חיצוניים זה בסדר, אבל דעי שלגוף שלך יש הרבה מסרים חשובים שהוא יכול לתת לך ששווה לתת להם מקום.
הפרעת דיספוריה קדם וסתית נושאת עמה תסמינים פיזיים מורכבים ותחושות נפשיות מאתגרות. דעו כי אתן לא לבד. נשים רבות מתמודדות עם התופעה הלא פשוטה. במידה ואתן מרגישות שההתמודדות לבדכן קשה מנשוא, צוות המטפלים שלנו ישמח לסייע לכן להתמודד עם החוויה הרגשית בדרך שלכן, בצורה המכילה והנעימה ביותר.
בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.
תופעה המתרחשת טרם קבלת הוסת וכוללת תסמינים פיזיים ונפשיים קשים.
אין גורם מרכזי, יש גורמי סיכון שונים ביניהם עישון והיסטוריה משפחתית.
עוצמת הסימפטומים, השכיחות באוכלוסייה והכרוניות של PPMD לעומת PMS.
רוצים לדבר איתנו?
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premenstrual-syndrome/symptoms-causes/syc-20376780#:~:text=Premenstrual%20syndrome%20(PMS)%20has%20a,some%20form%20of%20premenstrual%20syndrome
https://www.uptodate.com/contents/premenstrual-syndrome-pms-and-premenstrual-dysphoric-disorder-pmdd-beyond-the-basics#:~:text=Premenstrual%20syndrome%20(PMS)%20refers%20to,the%20severe%20form%20of%20PMS.
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9132-premenstrual-dysphoric-disorder-pmdd#:~:text=What%20causes%20PMDD%3F,may%20also%20play%20a%20role.
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/premenstrual-dysphoric-disorder-pmdd
https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/premenstrual-syndrome/premenstrual-dysphoric-disorder-pmdd#:~:text=Premenstrual%20dysphoric%20disorder%20(PMDD)%20is,days%20after%20your%20period%20starts.
https://www.washingtonpost.com/lifestyle/2022/08/24/pmdd-mood-swings-pms/
https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/premenstrual-syndrome/premenstrual-dysphoric-disorder-pmdd#references
רח׳ ויסוצקי 4
•
רח׳ דיסנצ'יק 5
•
•
רח׳ אחוזה 142
•
רח' לישנסקי 27
•
•
רח׳ סוקולוב 92
•
ורדינון אליעזר 3
ימי א-ה : 8:00-22:00
•
ימי ו : 8:00-16:00
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
מכון מומחים לטיפול רגשי הקיים כבר 14 שנים ומציע מגוון טיפולים פסיכולוגיים עם התמחות בטיפול בטראומה, חרדות, OCD, משברים ועוד בשיטות מתקדמות ומוכחות מחקרית. את המכון מוביל צוות של מעל 60 מטפלים בפריסה ארצית, בעלי תואר שני טיפולי ו/או דוקטורט בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית ופסיכותרפיה – לכולם אישור ממשרד הבריאות/משרד החינוך. עקבו אחרינו גם ברשתות החברתיות
© 2022 מכון חיבורים, כל הזכויות שמורות | ריגו-מרקטינג קידום אתרים אורגני
אנחנו כאן בשבילכם
אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים