fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

זהות מינית

כותב:
תוכן עניינים

“זה ממש בסדר אם את מרגישה שאת אחלה גבר אבל אישה”

הלהיט “אחלה גבר” של סטטיק, בן אל ודנה אינטרנשיונל, מציף קול שהולך ומתחזק בנוגע לסוגייה חשובה ומורכבת- סוגיית הזהות המינית. גיבוש הזהות המינית עשוי להיות תהליך פשוט עבור חלק מהאנשים ומסע עמוס רגשות וחששות עבור חלק אחר. לאיזה מגדר אנו מרגישים שייכים? לאיזה מגדר אנו נמשכים? מהי זהות מינית? מתי מגבשים זהות מינית? קראו עוד במאמר.

מהי זהות מינית?

זהות מינית היא השתייכות (או בחירה שלא להשתייך) ,מבחינת המשיכה המינית והרומנטית שלנו, לקטגוריה מסוימת. זהות מינית כוללת בתוכה מרכיבים שונים כמו זהות מגדרית ונטייה מינית.

ההבדל בין זהות מינית לזהות מגדרית

כל אחד מאיתנו מרגיש שייך יותר לזהות מסוימת על פי קריטריונים שונים ותוויות שונות. כל אדם נושא עמו מספר זהויות מאפיינות: כפי שאנו מזדהים עם דת מסוימת או לאום מסוים, אנו מחזיקים גם בזהות מינית וזהות מגדרית.

זהות מגדרית, היא המגדר אליו אנו מרגישים שאנו משויכים. חלקנו נגדיר עצמנו כנשים, חלקנו גברים, חלקנו נזדהה עם שני המגדרים ונגדיר את עצמנו כשניהם, וחלקנו נבחר שאנו לא מזדהים עם אף מגדר ונגדיר עצמנו כא-מגדריים. הזהות המגדרית שלנו יכולה להיות תואמת למין הלידה שלנו ויכולה גם לא, כל אחד מגדיר עצמו לפי התחושה הפנימית שלו.

זהות מינית מושפעת מהזהות המגדרית והנטייה המינית שלנו. למשל, אם אנו מגדירים עצמנו כגברים מבחינה מגדרית, ונמשכים לגברים מבחינה מינית- אנו עשויים להרגיש שייכים לזהות הומוסקסואלים. קיימים מגוון סוגים של זהויות מיניות וכל אדם מרגיש בליבו לאיזה סוג הוא מרגיש מחובר ושייך יותר.

סוגי זהות מינית

א-מיניות ו\או א-רומנטיות:

אדם שמרגיש שאינו מעוניין במיניות או רומנטיות (בהתאמה).

הטרוסקסואליות:

זהות מגדרית X ונטייה מינית למין Y. כלומר, אנו מרגישים שאנו משתייכים למגדר אחד ונמשכים מינית למגדר השני.

הומוסקסואליות:

זהות מגדרית Y ונטייה מינית Y. כלומר, אנו מרגישים שאנו מזוהים עם מגדר אחד ונמשכים לאותו מגדר שלנו.

בי-סקסואליות:

משיכה ליותר ממגדר אחד.

פאנסקסואליות:

משיכה לכל מינית ורומנטית לאחרים על פי האינדיבידואל ללא קשר למגדר שלהם.

אלו הן רק דוגמאות למספר זהויות מיניות, ישנן עוד זהויות רבות ושונות.

התפתחות הזהות המינית

מכיוון שהזהות המינית שלנו מורכבת מכמה אספקטים שונים, כל אחד מגבש את הזהות המינית שלו בשלב אחר בחיים. למשל, חלקנו נרגיש מזוהים עם המגדר עמו נולדנו ונדע מגיל קטן שאנו נמשכים למין השני ולכן נגדיר את עצמנו כהטרוסקסואלים מגיל צעיר, חלקנו נזדהה עם המגדר עמו נולדנו ונזהה בגיל ההתבגרות כי אנו נמשכים לבני המגדר שלנו ונגלה כי הזהות מינית היא הומוסקסואלית, וחלקנו עשויים להתחבט ולהתמודד עם שאלת הזהות המינית שלנו: מרגישים חוסר התאמה בין המגדר שנולדנו אליו לבין המגדר שאליו אנו מרגישים משויכים (טרנסג’נדרים), מבולבלים לגבי הזהות המינית או מרגישים שעלינו להזדהות עם זהות מינית מסוימת מבחינה חברתית ולאו דווקא כי אנו מזדהים עמה.

זהות מינית בילדות

בגילאי הילדות, לרוב העיסוק הוא בפן המגדרי יותר של הזהות. בגילאי הגן ובית הספר, הילדים נחשפים למגוון פעילויות וכמו כן, “ציפיות” מהמגדר שלהם. חלק מרגישים שהם מתאימים ומעוניינים בפעילויות המזוהות עם המגדר שלהם, חלק ירגישו שהם יותר מזוהים עם המגדר השני וחלק עשויים להרגיש שהם מזדהים עם שני המגדרים. בגילאים אלו, חשובה ההתנסות. חקר הילד את המגדר שלו והזדהות עם המגדר שלו עשויה להתחיל גם בגילאים צעירים.

*נקודה חשובה לקחת איתכם: כהורים או דמויות חינוכיות, חשוב שנאפשר לילדים לשחק ולהתנסות בכל מיני פעילויות והגדרות, ולא ננסה להגדיר משחקים מסוימים, לדוגמה, על פי תבניות של בן או בת.

זהות מינית בגיל ההתבגרות

גיל ההתבגרות זו תקופה בה אנו מעצבים את האישיות שלנו, מפתחים את האני מאמין שלנו וכחלק מכך, מגבשים זהויות שונות והגדרות שונות לעצמנו. בקרב חלק מאיתנו, זוהי התקופה בה החקר העצמי שלנו מגיע לשיאו. אנו עשויים לגבש לעצמנו זהות מגדרית מסוימת ולהרגיש באופן ברור למי אנו נמשכים, בעוד חלק מאיתנו, עשויים להתחבט עם שאלת הזהות המגדרית ולחוש מבולבלים לגבי הנטייה המינית שלנו. חקר עצמי הוא נדבך חשוב בפיתוח האישיות שלנו.

*נקודה חשובה לקחת איתכם: בין אם אתם הורים לילדים בגיל ההתבגרות או דמות משמעותית אחרת בחייהם, חשוב שנעניק להם מקום בטוח להתנסות וגילוי. הקשבה לתחושות הפנימיות וגיבוש זהות עצמית נאמנה לתחושות שלנו, חשובה לבריאות הנפשית שלנו ולמען טיפוח חיים מלאים ובריאים עבורם.

זהות מינית בגיל מבוגר

לעיתים, יש תחושה שבגיל מסוים אנחנו אמורים כבר להגדיר את עצמנו בצורה ברורה ולהבין הכל. ובכן, לא כך הדבר. רבים מאיתנו מתמודדים עם שאלת הזהות המינית גם לאחר גיל ההתבגרות. בין אם הדבר נובע מסקרנות או מתחושות שהתעלמנו מהן לאורך השנים, גיבוש הזהות המינית עשוי להתמשך גם בגילאים מבוגרים יותר. חלקנו מרגישים שעליהם לעמוד בציפייה חברתית מסוימת ונמנעים מהזדהות מלאה עם התחושות הפנימיות שלהם. מצבים כאלה עלולים לגרור תסכול רב, תחושות בושה, אשמה וחוסר סיפוק עצמי. במידה ואתם מזדהים עם הכתוב, אנחנו כאן להזכיר לכם שבסוף היום, החיים שלכם הם שלכם. הבחירות שלכם אמנם עשויות להשפיע על הסביבה, אבל האושר הפנימי שלכם הוא חשוב יותר מהכל. זהות מגובשת ונאמנה לעצמנו, עשויה להוביל אותנו לחיים מלאי סיפוק והגשמה עצמית. נסו להקשיב ללב שלכם ולתחושות שלכם, ואל תפחדו להיות נאמנים לעצמכם, גם בגילאים מבוגרים.

בלבול בזהות המינית

בלבול בזהות המינית עשוי לנבוע מהגדרת זהות מינית שאינה תואמת לרגשותינו או חוסר התאמה בין מרכיבי הזהות המינית (זהות מגדרית או נטייה מינית למשל) לבין הרגשות שלנו. מי מאיתנו, החווה משבר בזהות המינית וחש בלבול, בכל גיל שלא יהיה, חשוב שתזכרו כי מדובר במשבר טבעי. הקשיבו לעצמכם, תנו לו מקום וקבלו את הרגשות שלכם, ואל תהססו לפנות לגורמי מקצוע או קהילות שתואמות את הרגשתכם הפנימית.

על זהות מינית ונטייה מינית

כפי שציינו קודם, נטייה מינית היא מרכיב בזהות המינית. הנטייה המינית שלנו היא התשובה לשאלה למי אנו נמשכים באופן מיני ורומנטי? הנטייה מולדת ומושפעת מגורמים שונים. חלקנו נגדיר את הזהות המינית שלנו בהתאם לנטייה המינית, אך חלקנו נגדיר זהות מינית שאינה תואמת את הנטייה. מצבים אלו קורים לרוב בעקבות צורך להשתלב בסביבה מסוימת, בדרך כלל סביבה פחות מקבלת ומכילה. למשל, נרגיש שאנו נמשכים לשני המגדרים אך נגדיר את עצמנו כנמשכים למגדר אחד המקובל יותר על ידי החברה. מצב בו אנו לא נאמנים לעצמנו הוא מצב בו אנו עלולים להזיק לנפשנו. מעטפת חברתית נעימה ומכילה חשובה לנפש שלנו. במידה ואתם מרגישים שאתם זקוקים לתמיכה וקבלה, אנו ממליצים לפנות לארגונים שונים (כמו איג”י) שמעניקים מענה בדיוק במצבים כאלה.

פנייה לטיפול פסיכולוגי

במצבים שונים בחיינו אנו מרגישים כי אנו זקוקים לסיוע מקצועי או תמיכה מגורם אובייקטיבי. בתהליך גיבוש הזהות המינית שלנו, אנו עשויים להרגיש כי אנו זקוקים לסיוע כזה בדיוק. לשם כך, קיימות שיטות שונות של פסיכותרפיה המסייעות בקבלת הרגשות והתמודדות עם המצוקה הכרוכה בכך.

תרפיית ACT לדוגמה, היא תרפיית קבלה ומחויבות. המטרה של הטיפול היא חיבור לתחושת האותנטיות וגילוי הערכים שלנו. הטיפול עשוי לסייע רבות בתהליך החיפוש והתהיות בנוגע לזהות מינית, כאשר המטרה היא שיפור איכות החיים והקלה על התמודדות עם תחושות תסכול ומצוקה על ידי הרחבת הגמישות הפסיכולוגית.

לסיכום

במהלך חיינו אנו מגבשים לעצמנו זהויות בתחומים שונים, אחת מהן, היא הזהות המינית שלנו. חלק מאיתנו חווים מצוקה גדולה וקושי סביב גיבוש זהות זו, מרגישים מבולבלים, אשמים ונבוכים. במצבים כאלה, הזכירו לעצמכם, כי כל אדם הוא עולם ומלואו. כל אחד מאיתנו שונה, תופש דברים בצורה שונה, מרגיש רגשות אחרים וטוב שכך- אחרת העולם היה מקום מאוד משעמם…

אם אתם חשים מצוקה גדולה ומרגישים שאתם פשוט לא מסוגלים לבד, חווים בלבול הקשור לנטייה וזהות מינית או מגדרית, זקוקים לליווי בתהליכי יציאה מהארון, צוות המטפלים שלנו ישמח לעמוד לצידכם וללוות אתכם בתהליך הקבלה העצמית, חיבור לעצמכם והגשמה.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

מקורות

https://www.sandyford.scot/parents-sandyford/secondary/sexual-identity/

https://www.hrc.org/resources/sexual-orientation-and-gender-identity-terminology-and-definitions

https://www.cliffsnotes.com/study-guides/psychology/development-psychology/psychosocial-development-age-1219/sexual-identity-orientation-age-1219

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן