fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

התמכרות לאינטרנט

כותב:
תוכן עניינים

בעבר, בשביל להאזין למוזיקה היינו צריכים להפעיל את הרדיו או לשים תקליט. בשביל לחפש מידע לפתוח אנציקלופדיה. בשביל לבקר חבר, לצעוק לו מתחת לחלון או להתקשר למספר של הבית שקיבלנו בדף הקשר בכיתה. ומה היום? אנחנו יכולים לפתוח טלפון, מחשב או כל מכשיר אחר בעל גישה לאינטרנט ולקבל מענה מידי לכל הצרכים גם יחד.

הקידמה נושאת עמה יתרונות רבים  שפעם רק יכולנו לחלום עליהם! מצד שני, היא עלולה לייצר גם סכנות או תלות מסוימת, כמו למשל התמכרות לאינטרנט. בעולם של היום, רובנו אם לא כולנו גולשים רבות באינטרנט לצרכים שונים, האם זה אומר שאנחנו מכורים?  מהי בדיוק התמכרות לאינטרנט? כיצד ניתן לטפל? כל הפרטים במאמר.

מהי התמכרות לאינטרנט?

התמכרות לאינטרנט, בדומה להתמכרויות אחרות כמו התמכרות למסכים, היא שם כולל לאותו שיטוט כפייתי ובלתי נגמר ברחבי הרשת, החל מאפליקציות ורשתות חברתיות ועד לגיימינג או חדשות.  מה שמגדיר את המצב כהתמכרות היא הפגיעה באורח החיים- מה הכוונה? אנו עשויים למצוא את עצמנו גוללים סטורי באינסטגרם, משוטטים שעות בפייסבוק גם ללא צריכת מידע משמעותי, לפעמים נחליק את העמודים אפילו מבלי לקרוא עד למצב בו קשה לנו לשלוט ולבקר את הגלישה. כאשר מדובר בהתמכרות השימוש באינטרנט נועד לפצות על רגש אחר שאולי קשה לנו לפגוש כך שברגע שהוא מופיע מיד היד נשלחת למסך באופן אוטומטי.

התסמינים של ההתמכרות

פעמים רבות קשה לנו לזהות התמכרות לאינטרנט, כיוון שכיום אנו מסתמכים על האתרים השונים ונעזרים בגוגל למשל, בתחומים רבים בחיים. כלומר, מבלי להיות מכורים לאינטרנט אנו עשויים למצוא עצמנו עסוקים רבות בגלישה באתרים.

בכל זאת, ניתן לשים לב לכמה סימנים בולטים:

“קריז” גמילה:

כשאין יכולת להתחבר לאינטרנט, הגוף והנפש מגיבים בעוצמה ועלולים לחוות אי שקט נפשי, כאב ראש, עצבנות, כעס, חרדה ועוד.

צורך הולך ועולה:

התלות באינטרנט הופכת גדולה יותר, זמן הגלישה הופך רב יותר על מנת להגיע לאותה תחושת סיפוק.

גלישה במקום הראשון:

שאר תחומי החיים נדחקים לצד, עלולים להזניח את חיי המשפחה, זוגיות, לימודים ועבודה. רוב הזמן ביום מתמקד בגלישה באינטרנט או בעיסוק הקשור לאינטרנט, והגלישה מעניקה תחושת הקלה.

הדגש העיקרי בין אדם שגולש הרבה באינטרנט לבין מכור לאינטרנט היא מידת הפגיעה בחיי היום יום. אם מדובר בפגיעה ממשית, בהזנחה של מערכות יחסים, תחביבים ועבודה- יכול להיות שמדובר בהתמכרות לאינטרנט.

הגורמים להתמכרות לאינטרנט

כמו שאר ההתמכרויות, אין גורם אחד מוחלט שמייצר התמכרות, אך ישנם כמה גורמים שיכולים להוות “קבוצת סיכון” להתמכרות לאינטרנט:

גורמים ביוכימיים

במוח שלנו קיימת מערכת הגמול- הכוונה היא, כשאנו חווים דבר מה חיובי, משתחרר דופמין שמחזק את ההתנהגות ואת הצורך בה. במצבים של התמכרויות, המוח מחזק את צריכת החומר או ההתנהגות הממכרת. במשך הזמן, כמות הזמן שנצטרך להקדיש לגלישה על מנת להרגיש את אותה תחושת סיפוק תלך ותעלה.

האינטרנט נגיש וחוקי

מדובר בצורך שניתן לספק בכל זמן נתון, כמה שנרצה. כלומר, אין מחסום חוקי, מדובר “בחומר ממכר” נגיש ובזמינות גבוהה, המאפשר יצירת תלות די בקלות.

פיצוי רגשי

האינטרנט מכיל כמויות אדירות של חומרי קריאה, סרטונים, סרטים, ושאר מדיות מבדרות שיכולות לספק בריחה וניתוק מרגשות שליליים. לצערנו, זוהי נחמה רגעית ולעיתים הבריחה אליה עשויה אפילו לגרום לחלקנו להרגיש רע יותר לאחר מכן.

גורמים אישיותיים

ישנה תיאוריה כי גורמים אישיותיים שונים יוצרים סיכון גדול יותר להתמכרות. כלומר, תכונות אישיות מסוימות ונסיבות חיים מסוימות מקושרות באופן מבוהק יותר לנטייה להתמכרות, לדוגמה, מחקר בתחום מצא קשר בין סגנון הורות, תכונות אישיות ומערכות יחסים לבין התמכרות לאינטרנט.

התמודדות עם התמכרות לאינטרנט

על אף שהתמכרות לאינטרנט אינה רשומה בתור הפרעה פסיכיאטרית רשמית, המתמודדים עמה עלולים לחוות קשיים אמיתיים ואכן מדובר בהתמכרות אמיתית לכל דבר ועניין.

במידה ואתם מרגישים את הדברים הבאים:

  • הגלישה באינטרנט הפכה אוטומטית
  • אתם חשים דחף תמידי להשתמש במסכים ומתמודדים עם תסמינים שונים בהיעדר יכולת גלישה
  • מרגישים שהשהייה במסכים תופסת מקום משמעותי בחייכם ונמצא בראש סדר העדיפויות.

יכול להיות שאתם מתמודדים עם התמכרות לאינטרנט.

אז מה עושים?

מעקב וסיעור מוחין

אפשר להתחיל בלעקוב אחר התסמינים: מה אני מרגיש כשאני לא גולש? כמה שעות ביום אני משתמש באינטרנט? אפשר לשאול את עצמנו שאלות ולהעמיק: האם אני מרגיש שתחומים אחרים בחיי נפגעו בשל השימוש באינטרנט? מה קורה לי בגוף וברגש שגורם לי להושיט יד למסך? האם אני חי חיים שמספקים לי משמעות? האם השיטוט הבלתי פוסק באינטרנט תואם את הערכים שלי ואת החיים שהייתי רוצה? אילו דברים חשובים אני יכול לעשות בזמן שאני שוהה במרחבים האלה?

טכניקות התחברות לעצמנו והרפיה

במידה ואתם מנסים למנן את השימוש ולהפחית את הגלישה, יכול להיות שתתקלו במורכבות רגשית ופיזית מסוימת. במצבים כאלה, ניתן לתרגל טכניקות הרגעה כמו מדיטציה, נשימות עמוקות ומיינדפולנס. הטכניקות ממקדות את המחשבות בנשימה, בשקט ומסיטות אותן “מהאיסור” להשתמש באינטרנט והצורך לגלוש. היכולות שאנו מסגלים לעצמנו בעזרת הטכניקות נטמעות בנו גם מעבר להרגעה מיידית, הן ממש מסוגלות לשנות את ההרגלים ודפוסי ההתנהגות.

לעורר תחומים רדומים

במקרים רבים של התמכרויות, אנו ניטה להזניח תחומים אחרים בחיינו. נסו להפריח את השממה! לייצר רגעים משמעותיים, להתחבר לגוף, לבשל אוכל טוב, להתאמן, לצאת עם חברים, להתקשר לסבתא, להשקיע בפרויקט לימודי או לחפש אתגר חדש בעבודה. במקרים רבים, מציאת עיסוק שמזין אותנו באמת תגרום לגלילה האינסופית להראות לנו מיותרת.

הטיפול בהתמכרות

לעיתים, אנו עלולים למצוא את עצמנו מתקשים להיגמל לבד מהרגל ממכר. במידה ואתם מרגישים שאתם זקוקים לסיוע, דעו כי יש למי לפנות!

CBT

טיפול CBT הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי, ממוקד וקצר מועד. במהלך הטיפול, מתרגלים כיצד לנכוח לצד הרגשות שלנו ולא לברוח מהם, לומדים לזהות דפוסים רגשיים והתנהגותיים ומייצרים דפוסי התנהגות חדשים.

ACT

טיפול מסוג ACT מאפשר לנו לייצר קבלה עצמית והתבוננות על הערכים שלנו מחדש. במהלך הטיפול, אנו לומדים לזהות את הרגשות שלנו טוב יותר, לשאול שאלות, לקחת אחריות על החוויה שלנו ולקבל כלים חדשים, בעזרתם נוכל לייצר לעצמנו חיים שמדויקים לנו, מלאים בעניין ומשמעות.

טיפול תרופתי

במקרים מסוימים, שימוש מופרז באינטרנט עלול לנבוע מתוך התמודדות עם חרדה, דיכאון ושלל תופעות נפשיות שונות. זאת בשל העובדה שהאינטרנט יכול להציע מזור לנפש כאובה במידה מסוימת. אך כמו בכל דבר בחיינו, שימוש יתר עלול לייצר בעצמו רגשות שליליים ולהחזיר לנקודת ההתחלה. במקרים כאלה, מומלץ להתייעץ עם פסיכיאטר מוסמך. הפסיכיאטר יכול לאבחן האם מדובר בתופעה רגשית אחרת, ולהתאים מרשם שיסייע בהתמודדות עמה.

לסיכום

נדמה שבימינו אנו, קשה לנו לדמיין את חיינו ללא האינטרנט. אנו שואבים ידע, משתפים תמונות, חוקרים, מאזינים למוסיקה, ממלאים טפסים ומה לא. אך במקרים מסוימים, השימוש עלול להפוך כפייתי למסך את התודעה ולהזיק לגוף ולנפש.

במקרים בהם השימוש פוגע בחיי היום יום, יכול להתעורר חשד להתמכרות. החדשות הטובות הן, שניתן לטפל בהתמכרות לאינטרנט ולאזן את הגלישה לצד שאר תחומי החיים! אתם מוזמנים להיעזר במטפלים השונים במכון חיבורים, שישמחו לסייע לכם לרפא את מה שמניע את ההתמכרות הזאת ולייצר איכות חיים טובה ומשמעותית.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

מקורות

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/internet-addiction

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן