fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

התמכרות לסמים

כותב:
תוכן עניינים

גילה היא אישה אינטליגנטית ורגישה בת 43. לאחרונה היא הכירה בכך שהשימוש שלה במריחואנה הפך להיות תדיר יותר ויותר, עד כדי כך שהיא דוחה מפגשים חברתיים, מתקשה לקום לעבודה ומוציאה סכום גדול מההכנסה שלה על אספקה של מריחואנה. לאחר שהיא הרגישה שהקשר שלה עם בנותיה נפגע, גילה הרגישה שהיא הגיעה לקצה והחליטה לבקש עזרה על מנת לצאת ממעגל ההתמכרות.בניגוד לסטיגמות הרווחות, התמכרות לסמים אינה אורבת רק לאוכלוסיות בסיכון גבוה ואינה כוללת רק “סמים קשים”. אנשים רבים ממגוון של אוכלוסיות ובגילאים שונים מוצאים את עצמם במעגל מורכב של שימוש בסם, חוויה של “היי” או רגיעה ואז צורך בשימוש חוזר על מנת לחוות אותם שוב.

חלק מהסמים מוגדרים לשימוש רפואי, אך התמכרות לחומרים פסיכו-אקטיביים אינה מוגדרת על פי  סוג הסם או לאופן בו הוא הגיע למשתמש, אלא לאופן השימוש בסם, כאשר נוצר דפוס מעגלי של “אביוז” – שימוש-יתר, קושי להפסיק ותוצאות הרסניות.

בעזרת טיפול מתאים ניתן לצאת ממעגל השימוש בסמים, הן ברמה הגופנית והן ברמה הנפשית, ולחזור לתפקוד תקין ולחיי יום יום מזינים.

מה גורם לאנשים להתמכר לסמים? מי נמצא בסיכון גבוה יותר? כיצד אפשר להתגבר על ההתמכרות ולחזור לחיים תקינים? כל התשובות במאמר זה.

מה היא התמכרות לסמים

התמכרות לסמים היא התמכרות הנקשרת לצריכה של סמים פסיכואקטיביים, סוג זה של התמכרות כולל במרבית המקרים גם תלות פסיכולוגית וגם תלות גופנית וקשור להשפעתם הישירה של אותם חומרים פסיכואקטיביים על מערכת העצבים.

ההתמכרות באה לידי ביטוי בחוסר יכולת לצאת ממעגל השימוש החוזר בחומרים הממכרים או בחוסר יכולת להפסיק את ההתנהגות המזיקה ואת התוצאות ההרסניות שיש לה על מעגלי החיים השונים

סמים פסיכואקטיביים נותנים הרגשה של “היי” או רגיעה עמוקה, הרגשה טובה ושחרור עכבות המאפשרת “לשכוח” לזמן מה את כל הצרות.
מסיבה זאת חלק מהאנשים ממשיכים לצרוך סמים שוב ושוב, דבר הגורם לגופם לפתח עמידות לסם.
כל אלה מובילים למצב של התמכרות לסמים – תלות של הגוף בסם לטובת הגעה לאותו מצב של “היי” או רגיעה, הזדקקות לכמות גדולה יותר ויותר של סמים או החלפתם בסמים חזקים יותר (“סמים קשים”) על מנת להגיע לאותה הרגשה שסיפקו בעבר הסמים הקלים.

ניסיונות להפסקת ההתמכרות מייצרות משבר גופני “קריז” / תסמונת נסיגה שיש לה השלכות גופניות ונפשיות קשות, ולכן המכור חווה את עצמו כלוא במעגל שאין לו שליטה עליו.

ישנם מספר סוגים של חומרים ממכרים:

סמים המדכאים את פעילותה של מערכת העצבים המרכזית

למשל אלכוהול, תרופות שינה וסוגי תרופות מרגיעות.

סמים פסיכואקטאיביים (שעלולים לעורר הזיות)

סמים סינטטיים כמו LSD או שמקורם בטבע כמו חשיש, מריחואנה ופטריות הזיה.

סמים שמעוררים או ממריצים את פעילותה של מערכת העצבים המרכזית

למשל קוקאין, קראק, אמפיטמינים, אקסטזי וחגיגת, חומרים נרקוטים (סמים משככי כאבים ), אופיאטיים כמו הרואין, מורפין, קודאין, אופיום, תרופותמשככות כאבים ועוד.

לפי משרד הבריאות, מבחינה רפואית התמכרות היא מחלה מוחית כרונית המתבטאת בשינויים נוירו-פלסטיים ברמה העצבית וברמה המולקולרית במוח.

השכיחות של התמכרות לסמים

לפי הערכת השירות להתמכרויות כ- 120,000 איש בישראל סובלים מבעיית התמכרות  לחומרים פסיכו-אקטיביים.

בשנים האחרונות חלו שינויים באוכלוסיית האנשים הסובלים מהתמכרות בארץ ובעולם, בישראל שינויים אלה הם בין היתר עלייה במספר המשתמשים בקנביס, בסמי פיצוציות ובתרופות מרשם.

לפי נתונים אמריקאיים, שימוש בחומרים אחראי באופן עקיף וישיר ל-11.8 מיליון מקרי מוות מדי שנה.

התסמינים של התמכרות לסמים

תסמינים התנהגותיים

  • שימוש תדיר – צורך להשתמש בסם/תרופה בכל יום ואפילו כמה פעמים ביום
  • שימוש מתרחב בסם – עם הזמן, צורך בכמות גדולה יותר של הסם או של סם חזק יותר כדי לקבל את אותה השפעה
  • עיסוק תמידי באספקה – וידוא של שמירה על אספקה ​​של הסם, עיסוק רב בהשגתה, והוצאה כספית גדולה ממה שניתן.
  • פגיעה בחיי היום יום – אי עמידה בהתחייבויות ובאחריות בעבודה, או צמצום בפעילויות חברתיות או פנאי בגלל שימוש בסמים
  • חוסר שליטה בשימוש – המשך השימוש בסם, למרות הידיעה שהוא גורם לבעיות או לנזק פיזי או פסיכולוגי
  • התנהגויות מסוכנות מהרגיל – קיום התנהגויות לא אופייניות כדי להשיג את הסם , כמו גניבה נהיגה או ביצוע פעילויות מסוכנות אחרות.
  • קושי להפסיק שימוש – כישלון בניסיונות להפסיק להשתמש בתרופה, תסמיני גמילה כאשר אתה מנסה להפסיק לקחת את התרופה

תסמינים גופניים

  • לחץ דם נמוך
  • בעיות במערכת העיכול, לרבות עצירות וכאבים
  • ירידה בתפקוד המיני
  • בעיות פוריות
  • הזעת-יתר
  • חוסר ערנות ונטייה להירדם
  • סף כאב גבוה
  • מתן שתן לעיתים רחוקות יחסית

תסמינים קוגניטיביים-נפשיים

מה גורם להתמכרות לסמים?

התמכרות לסמים עשויה להתקיים בכל שכבות האוכלוסייה, בכל מצב סוציו-אקונומי ובכל גיל.
כמו הפרעות בריאות נפשיות רבות, מספר גורמים עשויים לתרום להתפתחות התמכרות לסמים ולהשפיע על הסבירות ועל המהירות של התפתחותה:

גנטיקה

ישנם מחקרים המצביעים על כך שהגנים שאיתם אדם נולד יכולים להשפיע באופן משמעותי על הפגיעות של האדם לפיתוח הפרעות בשימוש בחומרים. לאנשים עם היסטוריה משפחתית של שימוש בסמים יש סבירות מוגברת לשימוש ו/או שימוש לרעה בחומרים, חוקרים מסוימים מצאו שזה נובע מנוכחות של גן שיכול לעבור מדור לדור.

סביבה

הסביבה שבה אדם מוקף כוללת השפעות רבות ושונות שיכולות להשפיע על הרצון להשתמש בסמים ו/או על התפתחות של התמכרות.
גורמים כמו מצב סוציו-אקונומי, לחץ חברתי, סטרס, נוכחות של משברים משפחתיים, התעללות או הזנחה, כל אלו  יכולים להעמיד אדם בסיכון מוגבר לשימוש בחומרים.

עבור אוכלוסיית המתבגרים מושפעות חברתית ולחצים מסוג זה הם גורמים מרכזיים לנטילת סמים, לפחות בפעמים הראשונות.

מצב נפשי

הפרעות נפשיות קיימות עשויות להפוך את האדם לפגיע יותר להתמכרות לסמים.
דיכאון, הפרעת קשב וריכוז (ADHD) או הפרעת דחק פוסט-טראומטית, מעלות את הסיכוי לשימוש בסמים, העשוי להפוך לדרך להתמודד עם תחושות כואבות, אך גם עלול להחמיר את הבעיות.

סוג השימוש

שימוש מוקדם- שימוש בסמים בגיל צעיר עלול לגרום לשינויים במוח המתפתח ולהגביר את הסבירות להתמכרות לסמים.

נטילת סם ממכר ביותר- תרופות מסוימות, כגון ממריצים, קוקאין או משככי כאבים אופיואידים, עלולות לגרום להתפתחות מהירה יותר של התמכרות מאשר סמים אחרים. עישון או הזרקת סמים יכולים להגביר את הפוטנציאל להתמכרות.

אבחון התמכרות לסמים

על פי ארגון הבריאות העולמי, התמכרות קיימת כאשר מתמלאים שלושה מתוך ששת הקריטריונים הבאים:

  1. תשוקה עזה או דחף כפייתי ליטול את החומר או לבצע את הפעילות שאליה האדם המכור
  2. קושי בשליטה על כמות וזמן צריכת החומר או קושי בהגבלת זמן הפעילות הממכרת.
  3. הופעת תופעות גופניות כאשר לא משתמשים בחומר או כאשר לא מבצעים את אותה פעילות (תופעות גמילה).
  4. התפתחות סבילות לחומר, במובן זה שדרושה כמות הולכת וגדלה של החומר כדי להשיג את אותו האפקט או לחלופין צורך בפעילות ממכרת מוגברת.
  5. הזנחה של הנאות ושל תחומי עניין אחרים בשל השימוש בחומר או הפעילות הממכרת.
  6. התמדה בשימוש או בפעילות למרות מודעות המשתמש שהדבר גורם לנזק.

טיפול בהתמכרות לסמים

חשוב שהטיפול באנשים על רצף ההתמכרות לסמים יתקיים באופן הוליסטי, כאשר הוא מתחיל בפן הרפואי – הכולל גמילה פיזית, טיפול תרופתי ממושך וטיפול במחלות זיהומיות, ולאחריו טיפול פסיכו-סוציאלי, המיועד לטפל בשורשי הבעיה ולהחזיר את המטופל למסגרת תפקוד תקינה.

מכון גמילה

ניתן לפנות למרפאות והאשפוזיות המכוונות לגמילה גופנית מהסם, חלקם משלבים תמיכה נפשית במקביל.

תהליך של גמילה גופנית מתבצע בפיקוח רפואי ותוך הסתייעות בטיפול תרופתי קצר מועד להקלת ההתמודדות עם תסמיני הגמילה.

באשפוזית מתקיימת גמילה מסם או מחומר פסיכואקטיבי אחר והיא התחנה הראשונה בתהליך הגמילה.  האשפוזיות פועלות לקליטה מהירה, לגמילה גופנית ולהכוונה להמשך טיפול, והן למעשה תחילתה של דרך טיפול ארוכה.
באשפוזית קיים צוות רפואי וסיעודי המלווה את המטופל במהלך שהותו. כמו כן, קיים צוות פסיכו- סוציאלי המכין את האדם לשלבי טיפול המשכיים בהתאם לצרכיו.

הטיפול במרפאות מיועד לאנשים מכורים לסמים שהינם בעלי יכולות התמודדות גבוהות ובעלי רשת תמיכה  חברתית ומשפחתית, המסוגלים לעבור תהליך גמילה שלא במסגרת אשפוזית סגורה.

ניתן לקבל מידע על מכוני גמילה באתר משרד הבריאות.

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי CBT

טיפול CBT נחשב לקצר ואפקטיבי המתמקד בתופעה הממשית בהווה. בטיפול לומד המטופל לזהות את דפוסי החשיבה וההתנהגות השליליים המובילים את המטופל לבחור בחומר הממכר ומקשים עליו להפסיק להשתמש בו. המטופל לומד להתמודד עם רגשותיו ואף לסגל מחשבות והתנהגויות יעילות יותר, המאפשרות את הפסקת ההזנה של מעגל ההתמכרות ופתיחת אפשרויות חדשות.
בין שיטות הטיפול הקוגניטיבי, טיפול ACT עשוי לעזור להתמודד עם הכאב או תחושת הריקנות שהובילה להתמכרות לסמים, כיוון שהוא ממוקד בחמלה, הסכמה לפגוש את כל קשת הרגשות והתמקדות בערכים ובדברים היקרים ללבו של המטופל.

טיפול דינאמי

לפי האסכולה הדינאמית, הגורמים לנטייה להתמכרות ולהתמכרות בפועל  לרוב מצויים בתת-מודע ובעברו של המטופל. טיפול דינאמי הוא טיפול שורשי ומעמיק, שיורד לנבכי נפשו של המטופל במטרה למצוא את הסיבה שעומדת בבסיס ההתמכרות. הטיפול עוסק בטראומות, קונפליקטים בלתי-פתורים, מערכות יחסים וחוויות רגשיות של המטופל, אשר מנהלים את האדם ממעמקי התת-מודע, הכל במטרה לעבד אותם ובכך לפתור את הצורך להשתמש בחומרים ולהשיג הקלה רגשית.

טיפול קבוצתי

טיפול קבוצתי הידוע גם כ”קבוצת תמיכה” מוכר ביכולת שלו לעזור למכורים להתגבר על ההתמכרות שלהם.
למשל, תוכנית 12 הצעדים היא תוכנית טיפולית מוכרת בגזרה הקבוצתית.
הטיפול הקבוצתי מאפשר למטופל להביע את עצמו ואת הקשיים שלו, לזכות לתמיכה רגשית מקבוצת השווים לו, לרכוש תובנות והשראה ממטופלים נוספים וליהנות מההדרכה ומהניסיון של המטפל המדריך את הקבוצה.

לסיכום

התמכרות לסמים היא מצב של תלות נפשית ופיזית בחומרים פסיכו-אקטיביים, חלקם מעוררים גופנית, מייצרים תחושת “היי” או רגיעה עמוקה.

ההתמכרות מתבטאת בקושי גדול מאד לצאת ממעגל השימוש החוזר בחומרים הממכרים או להפסיק את ההתנהגות המזיקה. במקרים רבים ההתמכרות מביאה להידרדרות במצב הכלכלי והחברתי, לסיכון מוגבר למוות ולתחלואה, להתנהגות אנטי חברתית ולפגיעה במשפחה.

המקור להתמכרות עשוי לנבוע ממקור נפשי, תורשת או סביבתי, כאשר ככל שהשימוש מתחיל בגיל מוקדם יותר כך עולה הסיכון להתמכרות.

מומלץ כי הטיפול בהתמכרות לסמים יהיה הוליסטי, המתחיל בטיפול רפואי – הכולל גמילה פיזית, מתן טיפול תרופתי ממושך וטיפול במחלות זיהומיות – ולאחריו טיפול פסיכו-סוציאלי.

ב”מכון חיבורים” קיים צוות מומחים שישמח לעזור לכם או ליקיריכם להשתלב בחזרה במעגלי החיים ולסגל הרגלי חשיבה והתנהגות יעילים ובריאים לאחר שלבי הגמילה האקוטיים באמצעות שיטות טיפול יעילות, בינהן טיפול קוגניטיבי-התנהגותי CBT וטיפול פסיכולוגי. יש לציין שטיפול בהתמכרות לסמים אינו המומחיות של המכון ואנו ממליצים לפנות במקרים אקוטיים לעזרה מתאימה כמו מרכזי גמילה ייעודיים.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן