fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

כותב:
תוכן עניינים

“אני לוקח ריטלין בערך מגיל 15. במכללה פספסתי כדור פה כדור שם, אז לקחתי מינון משולש. ההשפעה הייתה אדירה, התמכרתי לתחושה ולא יכולתי להפסיק” “התקשיתי  להישאר מרוכזת בעבודה, אז ניסיתי לקחת ריטלין מהבן שלי. הדרך להתמכרות הייתה מהירה, הייתי תלויה בתרופה, לא הצלחתי לסיים משימה מבלי לקחת כדור” כמעט כולנו שמענו על ריטלין, כנראה שכל אחד מאיתנו מכיר לפחות מישהו אחד שהוא או ילדיו נוטלים ריטלין. אך האם ידעתם שהתרופה עשויה להיות ממכרת? כיצד זה קורה? מה הפתרון לכך? כל התשובות במאמר…

מהו ריטלין?

ריטלין הוא חומר מסוג מתילפנדיאט, חומר ממריץ של מערכת העצבים המרכזית. כיום משמש ריטלין כטיפול תרופתי לילדים ומבוגרים המתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז ADHD, היפראקטיביות או נרקולפסיה (מחלה מאופיינת בפרצי שינה בלתי צפויים במהלך היום גם במצבים אקטיביים). התרופה הוכחה כמועילה משמעותית בהתמודדויות מסוג זה, האפקט המרגיע מסייע לניהול אורח חיים תקין כאשר מדובר בנטילת התרופה בטווח המתאים ובמינון הנכון. עם זאת, החומר שייך למשפחת הפנתילאמינים: קבוצה של מוליכים עצביים ממריצים ביניהם דופמין, אדרנלין וקוקאין ודומה בהשפעותיו אל חומרים אלו. מוליכים עצביים הידועים בסיועם לתחושת הנמרצות והאושר, ובדומה לקוקאין, גם בלקיחת ריטלין יש סיכון להתמכרות.

מהי התמכרות לריטלין?

התופעה של התמכרויות ככלל מאופיינות בתלות בחומר או התנהגות מסויימת (סמים, אלכוהול, קניות, הימורים, סיגריות ועוד) הגורמים לנו להתנהג בצורה מסוימת, ללא שליטה עד למצב שאנו עשויים להינזק מכך.

התמכרות לריטלין, מאופיינת בנטילת מינונים גדולים יותר מהמרשם או נטילת כדורים בכמות יתרה ללא מרשם על מנת להשיג תחושת אופוריה מסוימת. השימוש יעשה פעמים רבות בצורה לא מבוקרת, ללא התאמה לסביבה (למשל אם המרשם הוא לזמן לימודים אך ניקח ריטלין גם בזמן יציאות עם חברים או מנוחה בבית), עלול להוביל לתחושת מתיחות ו”קפיציות” גופנית, להזיק למערכות יחסים, לגרום לבידוד מהסביבה ועוד.

גורמים להתמכרות

יכולת ריכוז:

ריטלין מסייע רבות לריכוז ולכן ניתן בקרב תלמידים וסטודנטים. אוכלוסיות אלו, חשופות להתמכרות מכיוון שהסביבה הלימודית מצריכה ריכוז תמידי וחלקם לא מסוגלים להתחייב לכך ללא המרשם. לכן, נוצרת סכנה של שימוש יתר העשוי להוביל להתמכרות.

תחושת אופוריה ושלווה:

כפי שציינו, הריטלין שייך לקבוצה של חומרים בשם פנתילאמינים הידועים ביכולתם ליצור רוגע ואשליה של אופוריה ואושר. בדומה לחומרים ממכרים אחרים מאותה קבוצה (קוקאין, אדרנלין ואפילו מצוי בשוקולד) הוא עלול לגרום להתמכרות בשל הצורך להשיג את התחושה הזו במהירות ובקלות.

ממריצים:

מדובר בחומר ממריץ ולכן, ישנם ספורטאים המשתמשים בתרופה זו על מנת לחוש נמרצים ולהשיג תוצאות גבוהות יותר.

התפתחות של תלות בתרופה

זמן ההשפעה של ריטלין הוא באזור ה3-4 שעות. קיים ריטלין מסוג LA (long actiong) המשפיע לאורך של כ6-8 שעות. עבור אנשים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז, לרוב הריטלין יעניק רוגע ויכולת להתרכז אך בעבור אנשים שאינם מתמודדים עם הפרעות אלו, הריטלין משמש כממריץ. מה הכוונה בכך? הוא מפעיל באופן אקטיבי גורמים מסוימים במערכת העצבים המרכזית, כאשר התוצאה הסופית היא תחושת מרץ (מכאן השם ממריצים), אקטיביות, קשב רב יותר והתמלאות באנרגיה. נטילת יתר או מינונים לא נכונים, נטילה ללא מרשם ובאופן כללי שימוש לא מותאם בתרופה עשויים לגרום להתמכרות.

ההשפעות ההרסניות של שימוש לרעה בריטלין

התמכרות ושימוש לרעה בריטלין עשויים לגרום לנזקים פיזיים ונפשיים כגון חרדה, עייפות, תאבון מדוכא, כאבי ראש וכאבים בחזה, שינויי לחץ דם, עצבנות, רגישות יתר, בחילות והקאות, התקפי חרדה ועוד.

במידה והאדם הנוטל את הריטלין מתמודד עם הפרעות נפשיות אחרות שימוש יתר או שימוש ללא מרשם עשוי לגרום להחמרת המצב, להתקפי מאניה, פרנויה ועוד.

טיפול בהתמכרות

ראשית, סוג הטיפול בהתמכרות תלוי בזמן שבו האדם התחיל ליטול את התרופה- האם מדובר בנטילת ריטלין מגיל צעיר או מבוגר? ככל שההתמכרות נמשכת זמן רב יותר כך קשה יותר לנתק את התלות הנפשית והפיזית בכדור.

שנית, נתייעץ עם מומחה לגמילה, רופא או תכנית טיפולים מותאמת על מנת לברר את טיבו של המצב הרפואי (נוודא שלא מדובר בבעיה בריאותית מסכנת חיים). בשלב הבא נבין מהו הקשר לקיחת התרופה? האם מדובר בספורטאים? בתלמידים? בניסיון להקל על הפרעת קשב וריכוז? התמכרות לצורך תחושת אושר? ועוד. לאחר הבנת המקור נוכל להתמקד בבניית תכנית טיפול מתאימה להתמכרות. תכניות הטיפול יכללו לרוב טיפולים פסיכולוגים מסוג קונגטיבי –התנהגותי, כגון CBT, שמטרתם לסייע לנו להחליף את הדפוסים הישנים וההרגלים המזיקים בדפוסים חדשים ובריאים יותר. לדוגמה, במקרה של התמודדות עם הפרעת קשב וריכוז, הטיפול יסייע בשיפור התסמינים ושיפור איכות החיים לצד התופעה, ללא שימוש בריטלין. תכניות נוספות כוללות תמיכה קבוצתית לצד מומחים וחברי קבוצה המתמודדים עם סיטואציה דומה לשלנו.

לסיכום

ריטלין הינה תרופה שנוצרה על מנת להקל עלינו או על ילדינו המתמודדים עם קושי בריכוז ושמירה על קשב ממושך, אך נטילה לא מותאמת של הכדור עלולה לגרום להתמכרות לריטלין ולצידה השלכות פיזיות ומנטליות שונות. במידה ואתם סבורים כי אתם או ילדיכם מפתחים תלות בריטלין, מרגישים שאתם זקוקים לו יתר על המידה על מנת לבצע פעולות מסוימות- אתם לא לבד! זכרו שהתמכרות לריטלין הינה תופעה מוכרת, אשר ניתנת לטיפול.

במכון איננו מתמחים מענה להתמכרויות ולשם כך יש גופים ומכונים ספציפיים כמו “רטורנו” למשל.  הטיפולים במכון יוכלו להתאים לאדם שעבר תהליך שיקום וגמילה ומעוניין להבין יותר לעומק את הדפוסים וההתנהגויות שלו ולטפל בהם, לשם כך צוות המטפלים שלנו ישמח לעמוד לצדכם ברגעים אלה ולתמוך בכם כל הדרך חזרה אל השגרה.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן