fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

פסיכודרמה

כותב:
תוכן עניינים

שני (שם בדוי) עברה תהליך טיפול בפסיכודרמה ומשתפת מתוך החוויה שלה:

 הבאתי לטיפול שלי בפסיכודרמה חלום שבו נסעתי באוטו עם חברה ואמא שלה מתה. בשלב מסויים אני פותחת את החלון ומתחיל לחנוק ולתקוף אותי קבצן. בטיפול לקחנו את דימוי האוטו המטפל שם כיסא וביקש שנדמיין שזה אותו האוטו- אני מתיישבת והוא שואל אותי שאלות – איך אתה נראה? מה המצב שלך? מה השימושים שלך? בן כמה אתה? מתוך התשובות עלה מקום של הזנחה, ניתוק, פריצות, ולאט לאט הבנתי שזה בעצם מטאפורה לגוף שלי ולהרגשה שלי אליו-“האוטו” הוא הגוף- הכלי שנושא אותי בעולם אני לא מחוברת אליו ויש לי הרגשה של פריצות כלפיו- זאת הייתה תובנה מאד משמעותית בשבילי”.

בעצם יש כאן שלוש ישויות וכולן הם אני-  אני המתבוננות שעושה הקשרים, אני האוטו, ואני שנהגה באוטו. המטפל עזר לי להחזיק את המרחב ואיפשר לי להרגיש את הכל. שיטת הכיסאות עוזרת לפרק לגורמים התרחשות נפשית התפקיד של הכיסא הוא לתחום בין כל החלקים שלי, ומעל כולם אני שמחברת את הכל. בטיפולים שהיינו רק בשיחה ולא היה התרגיל עם הכיסאות היה לזה אימפקט שונה לגמרי כשאני עבדתי בפעולה בפסיכודרמה זה ממש הייתה הרגשה מוחשית שאני מטפלת בעצמי דרך הכלים שהוא נותן לי.

 חשוב לי לומר שפסיכודרמה זה לא “משחק”( acting או playing) אלא ממש להיות הדבר עצמו”

מה היא פסיכודרמה?

פסיכודרמה היא טכניקת טיפול על בסיס חווייתי, הכוללת כלים שונים מעולם המשחק והנפש. דרך טיפול פסיכודרמה המטופל יכול לחקור ולהתבונן על הנפש שלו דרך העלאת אירועים מהעבר, דמויות בחייו ומצבים שונים שמהווים טריגר עבורו.

טיפול בפסיכודרמה יכול להיערך בפורמט קבוצתי או פרטני. המטפל משתמש בטכניקות שונות כמו משחקי תפקידים דינמיקה קבוצתית, הצגה עצמית וכל זאת על מנת שהאדם יוכל לקבל תובנה עמוקה יותר על עצמו וחייו.

מה עושים בטיפול פסיכודרמה קבוצתי?

מפגשי הטיפול נערכים לרוב אחת לשבוע בקבוצות של 8-12 איש למשך שעתיים (לרוב).  כל פעם ישנו מיקוד על אדם אחד מתוך הקבוצה כאר שאר בני הקבוצה לוקחים על עצמם תפקידים שתומכים באותו אדם בזמן הסשן שלו, זה יכול להיות דמויות מחייו אובייקטים או בעלי חיים.

קיימים 3 שלבים יסוד שמהם מורכב התהליך הקבוצתי:

חימום:

פרק זמן שבו החברים מציגים את עצמם ולומדים לרכוש אמון אחד בשנייה, מתגבשים כקבוצה ומכירים לעומק.

פעולה:

בשלב זה החברים בקבוצה יוצרים ומציגים סצנה מחייהם. מטפל משמש כמוביל ומביים את המצבים הוא מנחה את החברים ו”הגיבור” של הסצנות דרך שימוש בטכניקות שונות (פירוט בהמשך).

שיתוף:

לאחר סשן הפעולה מגיע שלב השיתופים, זהו הזמן של חברי הקבוצה לעכל ולעבד את מה שהתחרש. לפעמים בזמן הפעולה עולים רגשות לא פשוטים בכי או חרדה והמטפל מסייע בתהליך העיבוד שלהם והפיכה שלהם לתובנות לשם יצירת שינוי.   המטפל מזמין גם את שאר חברי הקבוצה לתרום מהתובנות שלהם לגביי חוויותיהם ולהזין אחד את השנייה.

מה עושים בטיפול פסיכודרמה פרטני?

“בתוך השיחה שקורית ביני לבין המטפל אני מתחילה לשתף מה שאני מרגישה או כל מיני מצבים מהשבוע שעבר עלי, לפעמים עולים דימויים. המטפל מציע לעבור משיחה לפעולה- לקחת דימוי מסויים שעלה ולעבוד איתו.  לדוגמא אמרתי לו שעלה בי השבוע ערפל אותו אני מכירה ממצבים בחיים בהם קשה לתקשר מול אחרים את הגבולות שלי.  המטפל עוזר לי לתרגם את הדימוי הזה ממחשבות לחוויה. אני מתיישבת על הכיסא ואין כאן משחק או הצגה אני חשה את הדימוי איך הערפל הזה נראה – אני מניחה אותו על הכיסא ואז אני יושבת עליו ומרגישה איך להיות בתוכו ואז יש מעבר נוסף- אני הופכת להיות אותו ערפל. ואז המטפל שואל אותי שאלות למשל- מי אתה ערפל? מתי אתה בא? מה אתה רוצה ממנה? ואני מנסה לחוש ולענות מתוך נקודת מבטו של הערפל הזה, התשובות שאני עונה הן מה שעולה בי לא חייב שיהיה בזה הגיון ואפשר גם לומר שלא עולה כלום ולהמשיך הלאה. בשלב הבא המטפל יזמין אותי לקום ולחזור לכיסא שלי. מתחיל אז דיאלוג חי אותו מנחה המטפל שלי עם חלקים בתוכי.”

אופן הפעולה כאן הוא די דומה למפגש בקבוצה, גם כאן השאיפה היא לייצר דו שיח אבל הפעם האדם מגלם כל פעם חלק אחר בתוכו- אין את האחרים שיגלמו אותם עבורו. האדם לומד לתת ביטוי לחלקים שלו ומדובב אותם בעזרת המטפל עד להגעה לתובנה.

בחדר הטיפול יש מינימום פריטים, מטפל מטופל וכיסא ריק, הדמיון הוא המרכיב העיקרי. בטיפול נעשה שימוש בסמלים ומטאפורות שונות כדי להמחיש את החוויה.

טכניקות טיפוליות

שיקוף:

התבוננות באחרים מציגים את הקטעים שלהם, ולאחר מכן שיקוף של מה שהאדם ראה. שיקוף עוזר לאדם שהציג לקבל זוויות נוספות על מה שחווה והציג וגם לייצר מרחק רגשי שמאפשר התבוננות בסצנות אמיתיות מחייו האישיים.  משמעות השיקוף היא לא לפרש משהו אלא לתאר בצורה עובדתית מה האדם ראה כעת.

הכפלה:

הדמויות שמציגות לצד הגיבור מתארות את מה שהן חושבות שעובר עליו, מה הוא חושב ומה לדעתן הוא מסתיר ולא אומר במפורש. אקט זה יוצר קשר בין עולמו הפנימי של הגיבור לבין החיצוני.

משחק תפקידים:

האדם משחק את הדמות/אובייקט בחייו שמהווה עבורו טריגר ויוצרת קונפליקט בחייו.

היפוך תפקידים:

כלי זה כולל את האדם שהמיקוד נמצא עליו שמשחק תפקיד של אדם אחר בחייו ושחקן אחר משחק אותו עצמו. יש כאן פוטנציאל עבור שניהם לעורר אמפתיה והזדהות,  להבין את עצמו טוב יותר, ולהרגיש יותר אמפתיה כלפיי עצמו. דרך מבט אחר לייצר שינוי ביחסים שלו עם עצמו ועם הדמויות בחייו.

דו שיח:

כלי זה כולל את האדם הגיבור שמדבר את המחשבות שלו בפניי הקהל, מטרת הכלי היא לסייע לאדם לקבל תובנות רחבות ומעמיקות יותר על עצמו ועל חייו.

למי פסיכודרמה יכולה להתאים?

טיפול בפסיכודרמה מסוגל להקל ולהביא לשינוי במגוון מצבים בהם יש השפעה על רמת הדימוי העצמי על מנעד הרגשות והתפקוד. למשל:

ועוד.

ההתערבות הקבוצתית של טיפול טובה במיוחד עבור אנשים להם יש קשיים בין אישיים או קונפליקטים הקשורים למערכות היחסים בחייהם, למשל חרדות חברתיות ביישנות קיצונית.

התועלת שמפיקים מטיפול פסיכודרמה

מחקרים כיום מצאו שלטיפול פסיכודרמה יש יתרונות רבים ביניהם:

  • גמישות של הטכניקה וסל כלים רחב מאפשר להתאים את הטיפול למידותיו של המטופל ומצבו, בנוסף לטיפול הוא גם יכול לשמש עבור עולמות עסקיים, הוראה והכשרת עובדים.
  • הגברה של תחושת מסוגלות עצמית, לעזור לאדם להגיע לתובנה ופתרון קונפליקטים תוך התבהרות והבנה של הקושי שלו.
  • גישת הפסיכודרמה ניתנת לשילוב לצד גישות נוספות כמו פסיכודינמית, CBT טיפול באמצעות משחק, טיפול קבוצתי משפחתי או פרטני ועוד.

איך להתחיל טיפול בפסיכודרמה?

חשוב לציין שמי שרוצה להיות מטופל בגישת הפסיכודרמה צריך לבוא עם רמה מסוימת של רצון ופתיחות לעבור תהליך משמעותי עם עצמו ועם אחרים במידה ומדובר בטיפול קבוצתי. עוד עצה חשובה לדרך היא למצוא מטפל פסיכודרמה בעל תעודה רשמית לעיסוק בתחום, שעבר הכשרה אקדמית (MA) וקיבל את רישיון משרד הבריאות.

על מנת לדעת איזה סוג של טיפול יתאים לכם- קבוצתי או פרטני כדאי להתייעץ עם איש מקצוע טיפולי ומוסמך שיוכל לתת לכם פגישת אבחון והכוונה.

במכון חיבורים יש צוות מטפלים המונה גם מטפלים באמצעות הבעה ויצירה במגוון כלים אומנותיים. תוכלו ליצור איתנו קשר ונוכל לעזור לכם להחליט את תכנית הטיפול שתוכל להתאים לכם או לילדים.

“בשבילי השיטה הזאת מעודדת גמישות פנימית את כל הזמן צריכה לצאת מעצמך, ספונטניות אינטואיטיביות חיבור והקשבה”.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

מקורות

https://www.verywellmind.com/what-is-psychodrama-5193006

https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=3505

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן